ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 060913

 • We hebben een positieve beursweek achter de rug, een week die ten opzichte van vorige week vrijdag een koerswinst van 2,2% bracht voor onze beursgraadmeter. Het bracht ons ook een potentieel bodempatroon, namelijk een bullish harami. Ligt de slotstand van volgende week vrijdag boven die van vandaag, dan wordt dit patroon bevestigd als bodem. 

 • Zakt de graadmeter komende week anderzijds door het laagste punt 362,3 van vorige week dan daalt de beursgraadmeter toch nog verder. Mogelijke steunniveaus oftewel koersdoelen zijn dan de Fibonacci niveaus van de stijging 331 - 380,2 rond 361,4, 355,6 of 349,8. Mocht de graadmeter door de laatste grens zakken dan volgt een terugkeer naar de stippellijn op 332,9.

AEX daggrafiek 060913

 • De AEX brak vandaag naar boven door de dalende lijn h, daarmee een belangrijke horde nemend. Aan weerstandslijnen hebben we na vandaag nog lijn l, het 61,8% niveau rond 373,4 en de stippellijn rond 374,2 door de top van februari 2011. Zouden die lijnen doorbroken worden dan komt er een vervolg naar de top rond 380,2 of hoger.

 • Nu wil het geval dat lijn l de bovenste lijn is van een mogelijke vlag in wording, namelijk het patroon k-l. Deze vlag wordt bij een uitbraak naar beneden op de gebruikelijke wijze afgerond, wat dan een terugkeer naar 362,5 zou veroorzaken.

 • Zou de index vervolgens door 362,5 en 362,3 zakken dan zou er een hoofd en schouders patroon met koersdoel 344,9 afgemaakt worden. Hou in dat geval wel rekening met de mogelijke steunniveaus 361,4, 355,6 en 349,8 uit de weekgrafiek en kijk of er daar eventueel toch nog een bodem wordt gemaakt.

AEX daggrafiek BB 060913

 • Het slot van de dag lag op de middellijn van de Bollinger Bands, waarmee de naar beneden gerichte trend in deze indicator nog net gehandhaafd bleef. Dit kan theoretisch dus nog een vervolg naar beneden geven. 

 • Wordt de middellijn daarentegen met een slotstand doorbroken dan maakt dat een voortzetting naar de bovenkant van de banden waarschijnlijk.

AEX uurgrafiek 060913

 • In de uurgrafiek wil ik uw aandacht vragen voor de achtbaan die zich vanaf 14.30u ontwikkelde. De index steeg scherp na tegenvallende cijfers uit de VS, daalde naar aanleiding van een toespraak van president Poetin en steeg weer door een herstelbeweging van de S&P500 futures. Dit onzinnige verloop heeft niets meer met beleggen te maken. Leest u de updates van 15u, 16u en 17u als u hier meer over wilt lezen. U vindt de koppelingen naar deze updates onderaan deze pagina.

 • De lijnen die naar boven tellen zijn lijn l en de stippellijnen op 373,3 en 374,2. Deze lijnen noemde ik bij de daggrafiek. Naar beneden kunt u kijken naar het verloop ten opzichte van lijn k en -bij een daling onder die lijn- de stippellijn rond 362,5. 

AEX kwartiergrafiek 060913

 • Het Damrak sloot de dag in een optimistische stemming af, aan het einde van de handelsdag werd namelijk een kleine driehoek afgerond met een uitbraak naar boven. Het zegt niets over het koersverloop van aanstaande maandag, daarvoor is het een te klein patroon, maar wel iets over de sfeer op de beurs. Die is goed, daar deed de daling die we eerder op de middag zagen niets aan af.

Resumerend: 

De beurs boekte vandaag winst en zette een potentieel bodempatroon neer in de weekgrafiek, de AEX zou volgende week verder omhoog gaan. In de daggrafiek daarentegen is een vlag in ontwikkeling, een patroon dat ons zegt dat we juist rekening moeten houden met een daling. Welke van de twee het zwaarst weegt zal het koersverloop ons moeten leren, daarom werk ik beide opties uit. We hebben bij een eventuele stijging allereerst te maken met lijn l. Wordt die lijn doorbroken dan krijgen we geen vlag meer en gaat de beursindex naar 373,4 of 374,2, twee potentiŽle weerstandsniveaus. Een doorbraak door 374,2 zou in een voortzetting naar 380,2 of hoger resulteren. Gaat de index omlaag dan kunt u letten op het verloop ten opzichte van lijn k. Een daling onder die lijn zou de afronding van de vlag k-l aangeven, met als gevolg een terugkeer naar 362,5. Mocht de effectenmarktindex door 362,5 en 362,3 zakken dan komt er een hoofd en schouders patroon met doel 344,9 in de daggrafiek. Steun kan er dan nog liggen bij de grenzen 361,4, 355,6 of 349,8 die we in de weekgrafiek zagen, daar zou ik dan nog wel op letten.

En dan nog dit...

Een degradatie van het hoofd en schouders patroon, op een andere wijze kan ik het koersverloop in de daggrafiek van de Eurostoxx50 niet betitelen.

 • Gisteren liet ik u aan de hand van een daggrafiek van de Hang Seng index zien dat hoofd en schouders patronen zich nauwelijks nog voordoen. Voordat de rechterschouder zich kan ontwikkelen wordt de koers namelijk boven het veronderstelde hoofd gebracht, waardoor het toppatroon niet meer kan ontstaan. Worden hoofd en schouders patronen wel afgerond, dan wil dat tegenwoordig niet meer zeggen dat we dan de daling krijgen die je op grond van dat patroon mag verwachten. Dit wil ik illustreren aan de hand van de daggrafiek van de Eurostoxx50 hierboven. De index is teruggekeerd boven de neklijn van het patroon en dat is daardoor ongeldig geworden. Het is een degradatie van het toppatroon omdat je er niet meer zoals vroeger op kunt vertrouwen dat het doel van het patroon wordt bereikt. Het bovenstaande geval staat niet op zichzelf. Eerder deze week werd hetzelfde patroon in de AEX ongeldig en vandaag gebeurde dat ook in de CAC40. Het karakter van de markten is wezenlijk veranderd, wat ik overigens toeschrijf aan de sterk toegenomen computergestuurde handel. Computers reageren nu eenmaal anders dan mensen en dat vertaalt zich in een veranderend grafisch gedrag. We zullen daar mee om moeten leren gaan. De Eurostoxx50 is overigens gesloten op het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling en dat is een punt waar theoretisch nog een top kan ontstaan.
 • Tot slot nog de opmerking dat u hier de komende twee weken geen nieuwe analyses aan zult treffen, ik ben er zoals ik gisteren aankondigde namelijk twee weken tussenuit. Van maandag 9 t/m vrijdag 20 september ben ik vrij en u zult in die periode geen nieuwe analyses, updates, grafieken of agenda vinden op de site. Op maandag 23 september ga ik weer aan het werk en is iedereen weer welkom. Maakt u ondertussen wat reclame voor me? adn.nu, dat is waar beleggers straks moeten zijn . Tot dan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 6 sep 2013, 20.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 sep 09.15u: Kopers meteen in de aanval gegaan

6 sep 10.00u: Stijging liep stuk op lijn die ik tekende

6 sep 11.00u: Tactiek van kopers is die van gisteren

6 sep 12.00u: De vraag is of patroon wordt afgerond

6 sep 14.00u: Markt wacht op Amerikaans banencijfer

6 sep 15.00u: AEX scherp omhoog na cijfers uit VS

6 sep 16.00u: Graadmeter al weer snel teruggevallen

6 sep 17.00u: Kopen, verkopen en nu weer kopen

 

Agenda van maandag 2 sep t/m vrijdag 6 sep 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven