ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 221013

  • Opnieuw winst vandaag voor de AEX en nog belangrijke winst ook. De beursindex sloot de dag namelijk boven het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 dat rond 389,1 ligt en tevens boven lijn n. De zaak ligt nu eenvoudig. De index dient de resterende dagen van deze beursmaand namelijk boven de doorbroken lijnen te blijven, opdat we uit kunnen gaan van een vervolg naar boven. Er is immers bevestiging nodig in week- en maandgrafiek. Natuurlijk hebben we een doel nodig als de aandelenindex verder zou stijgen. Een richtpunt dat dichtbij ligt kan ik u op grond van deze daggrafiek niet geven. Het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau is het 61,8% niveau van de daling 564 - 195 rond 423. Dat punt zou voor de komende maanden het doel worden mochten we de maand oktober boven 389,1 beŽindigen.

  • Keren we daarentegen voordien terug onder het niveau dan is het de vraag of we nog wel verder omhoog zullen gaan, dan kan er immers toch nog een top volgen. De grens zou dan alleen tijdelijk doorbroken zijn, maar niet blijvend, iets dat bij Fibonacci lijnen altijd tot de mogelijkheden behoort.

AEX daggrafiek BB 221013

  • Dat we terugkeren is niet onmogelijk. De AEX is namelijk voor de tweede dag achter elkaar boven de Bollinger Bands gesloten. Dit wil zeggen dat we rekening moeten houden met een daling waarmee de index terugkeert binnen de banden. Ik kan overigens niet garanderen dat dit morgen al te gebeuren staat, er kunnen zoals het koersverloop van begin augustus ons toonde nog wel eens een paar dagen overheen gaan voor het zover is. We dienen het desalniettemin in ons achterhoofd te houden.

AEX uurgrafiek 221013

  • Het wordt gewoonte in de markt om gaps open te houden, zo lijkt het. Het gap dat gisteren ontstond bleef ook vandaag open, wat duidt op hoge verwachtingen. U moet u voorstellen dat er allerlei posities open staan in zo'n gebied, ook veel posities van partijen die op een daling speculeren. Zij zullen natuurlijk het liefst hun posities aanpassen als de index wat terugvalt, daarom heeft een gap aantrekkingskracht en wordt het meestal gesloten. Blijft het open dan geeft dat aan dat deze partijen eieren voor hun geld hebben gekozen en hun posities hebben aangepast of gesloten zonder dat de graadmeter wat toegaf. Dat doen zij alleen als zij flink scheef zitten en dat gebeurt alleen in een sterke markt. Beleggers zijn er in meerderheid dus sterk van overtuigd dat we verder omhoog zullen gaan.

  • Dat sluit aan bij positieve, haast wervende koppen in het FD en de Telegraaf van afgelopen zaterdag en een onderwerp van Radio1 vanmorgen. We kunnen alleen nog naar boven, dat was de teneur. Als media dit zo zelfverzekerd melden is het overigens verstandig om op je tellen te passen, want die publiceren zoiets nog wel eens in de buurt van een top. Dat zijn echter zachte gegevens en daar kunnen we niet veel mee. Harde gegevens zijn de dubbele bodem rond 387,7 en de top 391,4 van vanmiddag, daar hebben we wat aan. 

  • Onder 387,7 keren we naar ik aanneem terug naar 385,7, om alsnog het gap tussen 385,7 en 387,2 te sluiten. Dat gebeurt daadwerkelijk bij een daling onder 387,2, want dan zouden we het gap in gaan voor een daling naar 385,7 of lager.

  • Een stijging boven 391,4 zou een voortzetting naar boven betekenen.

AEX kwartiergrafiek 221013

  • De kwartiergrafiek geeft ons nog wat meer concrete informatie, namelijk het gegeven dat een eventuele daling onder 389,4 zou leiden tot de vorming van een hoofd en schouders patroon. Het doel van het patroon zou bij 387,2 liggen, de bovenkant van het gap. De kans dat we het gap vervolgens sluiten met een terugkeer naar 385,7 zou dan groot zijn. Er kan echter nog wel steun liggen bij de bovenzijde van het gap, daar zouden we dan eerst doorheen moeten zakken willen we enige zekerheid hebben.
  • Een stijging boven 391,4 zou inhouden dat het hoofd en schouders patroon niet meer zou ontstaan, de AEX stijgt dan verder. Omdat een gap dat open blijft nog wel eens op de helft van de totale beweging staat zou ik dan rond 392,7 specifiek aandacht hebben voor het koersverloop.

Resumerend: 

Het 38,2% niveau rond 389,1 en lijn n in de daggrafiek zijn doorbroken, waarmee de deur naar boven open staat. Voorwaarde is dat we de rest van de oktobermaand boven 389,1 blijven, zodat er aanstaande vrijdag in de weekgrafiek en volgende week donderdag in de maandgrafiek ook doorbraken worden gerealiseerd. De AEX zou dan de komende tijd naar 423 kunnen gaan, het eerstvolgende lange termijn weerstandsniveau. Valt de index echter terug onder 389,1 dan wordt de voortzetting naar boven een stuk minder zeker, want dan kunnen we alsnog topvorming krijgen. Morgen tellen allereerst de grenzen 391,4, 389,4 en 387,7. Er komt een hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek bij een daling onder 389,4, een patroon met de bovenkant van het gap van gisteren als doel. Zakt de index vervolgens door 387,7 dan neem ik aan dat we dat gap gaan sluiten met een daling naar 385,7 of lager, al moet daar nog wel bijgezegd worden dat er nog steun kan liggen bij de bovenkant van het gap 387,2. Ik neem voorlopig aan dat we daar dan doorheen zakken. Boven 391,4 liggen de zaken wat eenvoudiger, dan richt ik me op 392,7 of hoger.

En dan nog dit...

Bij alle nieuwe jaarrecords van de AEX zouden we bijna de AMX vergeten, onze goede oude midkap index. Die doet het zoals u ziet ook uitstekend.

  • De AMX brak vorige week maandag naar boven uit een omgekeerde rechthoekige driehoek. Dat was een mooie prestatie, aangezien het patroon niet alleen als voortzettingspatroon kan fungeren, maar ook als omkeerpatroon. De markt maakte een duidelijke keuze. In de grafiek heb ik lijn h getekend, het koersverloop blijft in ieder geval positief zolang de graadmeter boven die lijn koerst. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 22 okt 2013, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 okt 09.15u: Steun bij bodem van gisterenmiddag

22 okt 10.00u: Rechthoek afgerond met een uitbraak

22 okt 11.00u: PotentiŽle weerstand is nog intact

22 okt 12.00u: Situatie afgelopen uur niet gewijzigd

22 okt 14.00u: AEX hoger tijdens de lunchpauze

22 okt 15.00u: Doorbraakpoging weerstandslijn n 

Unibail: Beleggers optimistisch naar kwartaalcijfers

22 okt 16.00u: Index weer boven weerstandslijn

22 okt 17.00u: Spannende laatste fase handelsdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven