ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 141013

  • Sinds mijn oogoperatie eind juni wisselen goede en minder goede dagen elkaar af, mijn netvlies is namelijk nog niet geheel in orde. Vandaag was een minder goede dag, ik zag alles wat minder scherp. Beeldschermwerk is überhaupt niet het beste wat je kunt doen voor je ogen, daarom doe ik het de laatste tijd sowieso al wat rustiger aan, neem een langere middagpauze en schrijf wat minder aandelenanalyses. Ik besloot vanavond mijn ogen voorafgaand aan het schrijven van de slotanalyse nog wat extra rust te gunnen, daarom ben ik wat later met deze analyse.

  • De AEX sloot vandaag met een winst van 0,04%. De index stond om 17.30u nog wat onder het slot van afgelopen vrijdag, maar daar werd in de slotveiling nog snel een mouw aan gepast. De beursgraadmeter sloot hierdoor tevens op het hoogste punt van de dag. Wat mij betreft wordt die slotveiling morgen afgeschaft, want ik ben deze vorm van manipulatie een beetje beu. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld zagen we hetzelfde, toen werd de aandelengraadmeter in de veiling nog even boven het slot van de vrijdag ervoor gezet. Deze fase waarin slechts grote partijen mee mogen doen en de rest buitenspel staat wordt in toenemende mate misbruikt om de index stappen te laten zetten die anders niet zouden zijn gezet. Afschaffen dus.

  • Het slot van de dag lag bij het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Dit niveau werd niet doorbroken, wat theoretisch inhoudt dat we morgen alsnog topvorming zouden kunnen krijgen. 

  • Morgen let ik uiteraard wel op de ontwikkeling ten opzichte van de top 376,6 van gisteren. Wordt die doorbroken dan volgt een stijging naar het 61,8% niveau rond 378,3 en/of de stippellijn rond 387,5 daar net boven, een stippellijn door bodems uit september.

AEX daggrafiek BB 141013

  • De AEX-index noteert in de daggrafiek met Bollinger Bands nog steeds onder de middellijn. Een daling is zolang deze lijn niet doorbroken wordt vanuit deze indicator gezien de meest aannemelijke optie.

AEX uurgrafiek 141013

  • Het Damrak vormde vandaag de vlag v-t', u heeft dat kunnen lezen in mijn updates. Die vlag werd in het laatste uur afgerond met een uitbraak naar boven, waarmee de markt aanstuurt op een vervolg naar boven. Het enige dat er nog aan ontbreekt is een doorbraak door de top rond 376,6.

  • Wordt die top doorbroken dan wijst de vlag op fors hogere standen. Het patroon heeft namelijk een koersdoel van ongeveer 384,4. Ik richt me echter eerst op de grenzen 387,3/378,5 uit de daggrafiek en kijk voor alle zekerheid bij toppen die in oktober rond 376,7, 377,4 en 377,6 of er wellicht topvorming komt.

  • Het beeld zou veranderen zou de index terugkeren in de vlag en daarmee de uitbraak tot een valse uitbraak maken. Dan zouden we namelijk serierus rekening moeten gaan houden met de correctie die vandaag met succes lijkt te zijn afgewend.

AEX kwartiergrafiek 141013

  • Zouden we terugkeren binnen de vlag v-t' en vervolgens naar beneden door lijn v breken, dan krijgen we alsnog de correctie die kopers gesteund door een beweging in de VS vanmiddag wisten af te wenden. Steun zou er dan kunnen zijn rond de Fibonacci niveaus van de stijging 366,1 - 376,6 rond 372,5, 371,3 of 370,1. Dat zijn dan mogelijke doelen. Deze cijfers gaan uiteraard overboord zou de AEX boven 376,6 komen, dan tellen zij niet meer.

Resumerend: 

De AEX boekte een lichte winst en brak naar boven uit een vlag in uur- en kwartiergrafiek. Het Damrak gaf hiermee aan een voortzetting naar boven na te streven. Die komt er bij een doorbraak door 376,6, want dan gaat de beursindex naar 378,3 of 378,5. Onderweg kijk ik dan bij 376,7, 377,4 en 377,6 nog wel naar eventuele topvorming. De markt toont gezien het koersdoel 384,4 van de vlag overigens ambities om de graadmeter boven 378,5 te brengen, maar die volg ik pas op het moment dat de grens 378,3/378,5 daadwerkelijk doorbroken zou worden. Ik wil niet vooruitlopen op een doorbraak door een 61,8% niveau. Keert de beursgraadmeter terug in de vlag dan neemt de kans op een correctie toe, belandt de index onder lijn v dan komt die er daadwerkelijk. Potentiële steunniveaus alsook mogelijke doelen zijn dan 372,5, 371,3 of 370,1.

En dan nog dit...

Opvallend is de stijging in de Verenigde Staten die nog altijd voortduurt. De impasse in de Amerikaanse politiek raakt de aandelenmarkten op de een of andere manier in het geheel niet. Beleggers zijn er blijven er kennelijk van overtuigd dat de situatie opgelost gaat worden en steken bij voortduring geld in de markt om dit te demonstreren. Lezers die me aangeven dat er sprake kan en haast wel moet zijn van interventies door de FED in de aandelenmarkten kunnen gelijk hebben, maar er is helaas geen enkele manier om dat te bewijzen. Laten we daar dus niet van uit gaan. Het zou bovendien het einde van de vrije markt zijn als het wel waar zou zijn en daar wil ik niet aan denken. We gaan naar de daggrafiek van de S&P500.

  • Vandaag ontstaat de vierde groene candle op rij, Amerikanen blijven onaangedaan kopen. De S&P500 passeerde afgelopen vrijdag het 61,8% niveau en kan theoretisch dus naar 1730 of hoger. Omdat er onderhuids in de markt haast wel twijfels moeten zijn heb ik het 76,4% niveau toegevoegd, dat niveau is nog wel eens van belang in onzekere markten. De grens ligt rond 1710 en is een potentieel weerstandsniveau. Laten we hier voor alle zekerheid kijken of er eventueel topvorming ontstaat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 14 okt 2013, 21.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 okt 09.15u: Naar beneden uit driehoek gebroken

14 okt 10.00u: Driehoek is overgegaan in een vlag

14 okt 11.00u:Vlag nog niet afgemaakt met uitbraak

14 okt 12.00u: Wachten op de beslissende stap

14 okt 14.00u: AEX nog steeds binnen het patroon

14 okt 15.00u: Iets lager, maar nog niet uitgebroken

14 okt 16.00u: Beursgraadmeter bij bovenkant vlag

14 okt 17.00u: Tegen bovenzijde van het patroon 

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven