ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 151013

 • Het Damrak zet vol in op een voortzetting naar boven. De markt doet dat door het uitvoeren van een uiterst sterk tactisch spel. Bij de opening was het meteen raak, daarbij werd namelijk direct het 61,8% Fibonacci niveau rond 378,3 doorbroken. De voorbeurs voorbereiding met FTI's was dus uitmuntend. De rest van de dag kwam er voortdurend extra vraag bij weerstandsniveaus die zich ontwikkelden, net als afgelopen donderdag. Er ontstond om 15.31u zelfs een gap van een halve punt naar boven in de 1minuut grafiek, iets dat je nooit ziet zonder dat er een bericht aan ten grondslag ligt. Het is ongehoord hoe de AEX bestuurd wordt door partijen die uitermate effectief handelen op momenten dat dit nodig is om een vervolg naar boven af te dwingen. Het resultaat van deze perfecte sturing was een  winst van 1,5%.

 • Niet alleen het 61,8% niveau werd doorbroken, vanaf kwart over vijf werd ook een slot boven het 76,4% niveau veiliggesteld. Dit maakt vanuit de Fibonacci methode een terugkeer naar de top rond 385,9 aannemelijk.

 • Er kan nog wel weerstand zijn, namelijk van lijn m die morgen in de buurt van 383,5 loopt. Stijgt de index verder dan is het rond dat niveau dus kijken of er eventueel een top komt te staan.

 • Werd er niet zo doeltreffend gestuurd op de index dan zou ik zonder enige terughoudendheid uitgaan van een terugkeer naar 376,3. Daar ligt namelijk het hoogste punt van gisteren, waar we naar toe zouden moeten gaan om het gap te sluiten dat vanmorgen ontstond. Gaps worden namelijk meestal gesloten. Ik zal echter niet verbloemen dat ik hier nu wat minder zeker van ben. Er zit namelijk veel koopkracht in de markt, een gap naar boven van een halve punt bijvoorbeeld maak je niet zomaar. Ik ben onder de indruk van de geŽtaleerde kracht, kopende partijen hebben hiermee hun visitekaartje afgegeven. Ik houd er desalniettemin rekening mee dat het gap toch nog gesloten gaat worden, al is het met enige reserve. Ik wil namelijk hoe dan ook consequent blijven redeneren en daarbij hoort het uitgaan van het sluiten van gaps.

AEX daggrafiek BB 151013

 • De situatie  in de daggrafiek met Bollinger Bands is drastisch veranderd. De AEX staat namelijk ruim boven de middellijn, die vanmorgen meteen op overtuigende wijze doorbroken werd. De index kan vanuit deze indicator bezien zonder meer door naar de bovenste lijn ervan.

AEX uurgrafiek 151013

 • In de uurgrafiek ziet u dat de aandelenindex niet ver van het hoogste punt van de dag eindigde. De beurshandel is optimistisch van toonzetting.

 • Dit sluit aan bij de vlag v-t', het patroon met koersdoel 384,4 dat gisteren werd afgerond.

AEX kwartiergrafiek 151013

 • Er staat een interessant nog niet afgerond patroon in de kwartiergrafiek. Het gaat om een omgekeerde rechthoekige driehoek gevormd door lijn w en de stippellijn rond 380,7. Dit patroon komt voor als omkeerpatroon, maar ook als voortzettingspatroon. 
 • Het wordt een omkeerpatroon bij een uitbraak naar beneden, in welk geval de index naar ik aanneem terugkeert naar het vanmorgen tussen 376,3 en 378,5 gevormde gap. Een daling onder 378,5 zou inhouden dat we het gaan sluiten met een daling naar 376,3 of lager.
 • Een uitbraak naar boven zou echter een voortzettingspatroon maken van de driehoek. De AEX zou naar lijn m in de daggrafiek rond 383,5 of mogelijkerwijs hoger gaan.

Resumerend: 

Anderhalf procent erbij, puur door sterk tactisch handelen, dat is het eindresultaat van vandaag. Zowel het 61,8% als het 76,4% niveau in de daggrafiek werden doorbroken en dat wil vanuit de Fibonacci methode zeggen dat er een terugkeer naar 385,9 aan komt. Er zijn echter nog wel een paar lijnen waar we rekening mee moeten houden, om te beginnen lijn w in de kwartiergrafiek en lijn m in de daggrafiek. Wordt lijn w doorbroken dan maakt dat een voortzettingspatroon van de driehoek in de kwartiergrafiek, waarop de index naar lijn m gaat die morgen rond 383,5 loopt. Zou die lijn doorbroken worden dan maakt dat van het koersdoel 384,4 van de vlag v-t' in de uurgrafiek het volgende richtpunt. Een stijging boven 384,4 zou een terugkeer naar 385,9 inhouden. Dit zijn de mogelijke stappen naar boven. De index kan echter ook nog naar beneden, er is namelijk nog een gap te sluiten tussen 378,5 en 376,3. Breekt de index naar beneden uit de driehoek in de kwartiergrafiek dan komt er naar ik aanneem een terugkeer naar 378,5. Onder die grens zou het gap gesloten worden dat vandaag open bleef, met een daling naar 376,3 of lager.

En dan nog dit...

In Duitsland gaat men voortvarend te werk, daar is de DAX vandaag namelijk door de top van vorige maand gebroken.

 • De doorbraak door de top van vorige maand volgt op de afronding van de vlag j-j' van vorige week donderdag. De DAX brak die dag uit dit voortzettingspatroon. Het patroon heeft een koersdoel van ongeveer 9115. De formatie blijft geldig zolang de graadmeter maar niet terugkeert in de vlag en onder de bodem 8490 ervan. Er zou steun kunnen liggen bij de doorbroken top rond 8770. Ook in deze index is er echter een gap gevormd, waarop de index morgen mogelijk terugmoet om het te sluiten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 15 okt 2013, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 okt 09.15u: Vijf weerstandsniveaus doorbroken

15 okt 10.00u: Winst van een procent in korte tijd

15 okt 11.00u: AEX beweegt nog altijd naar boven

15 okt 12.00u: Aangekomen bij 76,4% Fibonacci 

15 okt 14.00u: Grens 381,2 doorbroken en verdedigd

Royal Dutch Shell: Bij cruciale 61,8% Fibonacci grens

15 okt 15.00u: Verloop wordt steeds onnatuurlijker

15 okt 16.00u: Gap van een half punt, dat is niet mis

15 okt 17.00u: AEX-index in omgekeerde driehoek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven