ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 011013

  • De AEX-index steeg vandaag met 0,7%. De reden hiervoor is volstrekt ridicuul, ik heb er geen ander woord voor. Laat ik het proberen uit te leggen. Er werd vanmiddag in de VS een sterker dan verwachte inkoopmanagersindex gepubliceerd, opnieuw dus een goed cijfer dat wijst op herstel. De FED zou normaal gesproken de voet van het gaspedaal halen en de inkoop van obligaties terugschroeven. De huidige impasse tussen democraten en republikeinen verhindert dat echter. De FED kan, bevreesd voor economische schade, geen gas terugnemen zolang Amerikaanse overheiddiensten noodgedwongen gesloten zijn. Beleggers menen hiermee het beste van twee werelden te hebben, zij kochten enthousiast. De patstelling in het bestuur van de grootste economie van de wereld wordt vertaald als goed nieuws. Het zou lachwekkend zijn, ware het niet dat men het serieus meent.

  • Het zorgde in de daggrafiek van onze marktgraadmeter voor een technisch ongewone ontwikkeling, namelijk voor de terugkeer boven lijn m. Deze terugkeer werd overigens pas in de slotveiling veilig gesteld. Euronext heeft deze veiling naar men zegt ingesteld om manipulatie te voorkomen, maar daarmee slaat zij de plank dus geheel mis.

  • Zou de slotveiling er niet zijn geweest en de slotstand die van 17.30u zijn, dan was de terugkeer boven lijn m er niet geweest. Daarom ga ik morgen kijken of we wellicht toch weer onder de lijn terechtkomen. Normaliter had lijn m namelijk weerstand moeten vormen.

  • Voor het geval we verder stijgen krijgt u verderop bij de uurgrafiek de potentiŽle weerstandsniveaus van me.

AEX daggrafiek BB 011013

  • Het slot van de dag lag boven de middellijn van de Bollinger Bands en dat wil zeggen dat we met die lijn dus niets meer te maken hebben, als het om weerstand gaat tenminste. De lijn kan eventueel steunlijn worden en de AEX kan vanuit deze indicator gezien in theorie opmarcheren naar de bovenste lijn van de banden.

AEX uurgrafiek 011013

  • In de uurgrafiek is vanmiddag een omgekeerd hoofd en schouders patroon ontwikkeld, een patroon waarvoor zich een koersdoel van 379 punten laat berekenen. Dit patroon en doel blijven geldig zolang de aandelengraadmeter boven de neklijn op 375,7 staat. Een eventuele terugkeer onder dit niveau zou een negatieve ontwikkeling zijn en dit bodempatroon ongeldig maken.

  • Het slot van de dag lag precies op het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 385,9 - 372,4. Dit is een potentieel weerstandsniveau en dat houdt in dat de beursindex morgen mogelijkerwijs meteen een daling inzet.

  • Stijgt de graadmeter daarentegen verder, niet onmogelijk bij het denkproces dat men vandaag etaleerde, dan kan er weerstand zijn rond de stippellijn op 378,5, het 50% niveau 379,2 en het 61,8% niveau rond 380,8.

AEX kwartiergrafiek 011013

  • Mocht u in de uurgrafiek moeite hebben gehad met het herkennen van het omgekeerd hoofd en schouders patroon, in deze kwartiergrafiek is het duidelijker zichtbaar. Het blijft zoals ik zei intact zolang de aandelengraadmeter boven de stippellijn rond 375,7 blijft.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag met 0,7%, waarmee een omgekeerd hoofd en schouders patroon werd afgerond dat een koersdoel van 379 geeft. Doel en patroon blijven geldig zolang de graadmeter boven 375,7 noteert. De marktindex eindigde de dag op het 38,2% niveau rond 377,6 in de uurgrafiek en dat is een potentieel weerstandsniveau. Ik kijk morgen of hier eventueel een top wordt gevormd, want het zou een voortgang naar boven in de weg kunnen staan. Wordt de grens daarentegen uitgenomen dan kan er weerstand zijn rond 378,5, zou die grens gepasseerd worden dan volgt een stijging naar het 50% niveau 379,2 of eventueel het 61,8% niveau rond 380,8 in de uurgrafiek.

En dan nog dit...

Gisteren liet ik u zien dat de Dow Jones aangekomen was bij een 61,8% niveau en daar een bodem kon gaan vormen. Daar lijkt het vandaag van te komen. In de S&P500 staat ook een bodem, maar dan op een ander Fibonacci niveau.

  • De bodem in deze index staat op het 50% Fibonacci niveau en het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50. De S&P500 kan vanaf zo'n niveau en lijn in principe de opgaande trend hervatten, daarom kijk ik vanavond met veel interesse of de graadmeter er daadwerkelijk boven sluit. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 1 okt 2013, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 okt 09.15u: AEX staat bij bovenkant van vlag

1 okt 10.00u: Tegenvallende cijfers, AEX omhoog

1 okt 11.00u: Graadmeter boven patroon geweest

1 okt 12.00u: De uitbraak werd een valse uitbraak

1 okt 14.00u: Toch weer stapje hoger geweest

1 okt 15.00u: Situatie afgelopen uur niet veranderd

Positieve trends (column voor beursplaza.nl)

1 okt 16.00u: Markt gaat nog steeds voor de winst

1 okt 17.00u: De beursindex is omhoog geschoten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven