ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180313

  • De opening van vanmorgen lag 1,4% onder het slot van afgelopen vrijdag, het slot lag nog maar 0,16% onder die slotstand. Zie daar wat men tegenwoordig voor elkaar krijgt met behulp van de S&P500 futures, waarin vanmorgen rond achten een stijging begon die erin resulteerde dat deze futures vanmiddag terug waren bij de stand van vrijdagavond. Als markten onder druk staan is dit het vehikel waarvan kopers zich met succes bedienen om de schade te beperken. Aan mij de taak om een inschatting te maken over de vervolgbeweging, een taak waaraan ik echter niet kan voldoen. Ik heb geen enkel zicht op wat er achter de schermen in de markt voor Amerikaanse derivaten gebeurt, terwijl dat essentieel is om vast te kunnen stellen wat er gebeuren gaat. Zegt u me dat we morgen naar boven door 356,2 breken dan zal ik moeten beamen dat dit mogelijk is. Stelt u dat we door het laagste punt 348,6 zakken, dan zal ik u moeten zeggen dat ook dat mogelijk is. In de AEX ontstond vanmorgen een gap, dat vandaag is gesloten. Op het sluiten van een naar beneden gericht gap komt het gebruikelijk van een hervatting van de daling. Als ik echter zie hoe uitmuntend kopende partijen de Amerikaanse futures controleren, dan ben ik geneigd te zeggen dat de kans op een voortzetting naar boven desondanks het grootst is. Daar wordt het koersverloop immers bepaald. Ik wacht het maar af.

AEX daggrafiek BB 180313

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is naar boven gericht. De AEX kan vanuit dit perspectief morgen dus best verder oplopen.

AEX uurgrafiek 180313

  • De stijging die zich vanaf de opening voltrok eindigde bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 356,2 - 348,6 rond 353,3. Dit is een belangrijk gegeven, dit omdat er zich topvorming voor kan doen bij een 61,8% niveau.

  • Wordt het niveau daarentegen doorbroken dan is een terugkeer naar de top rond 356,2 of hoger de waarschijnlijke ontwikkeling, dat is de andere kant van de medaille.

AEX kwartiergrafiek 180313

  • In de kwartiergrafiek staan Fibonacci lijnen over de stijging 348,6 - 353,3, die ik alleen zal gebruiken als de index onder 353,3 blijft en daalt. In dat geval geeft het ons als potentiële steunniveaus de grenzen 352,2, 351,5, 350,9 en 350,4. Een eventuele daling onder 350,4 zou de AEX doen wegglijden naar 348,6 of lager.

Resumerend: 

Als hij kon toveren, kon toveren, zong Herman van Veen destijds, kwam alles voor elkaar. Welnu, op de financiële markten kan men toveren en komt alles -tot dusverre- voor elkaar. Met tovert met S&P500 futures om precies te zijn. Om acht uur vanmorgen meldden de eerste kopers zich voor deze derivaten en die producten bleven gekocht. Het zorgde ervoor dat de AEX een verlies van 1,4% omboog naar een min van slechts 0,16%, waarbij het gap dat bij opening ontstond gesloten werd. Normaal gesproken zou ik nu dat laatste gebeurd is uitgaan van een vervolg naar beneden, maar daar waag ik me niet aan. Eerst maar eens zien wat er verder in de VS gebeurt. Het hoogste punt van de dag lag bij het 61,8% niveau 353,3 in de uurgrafiek. Breekt de beursindex daar morgen doorheen dan volgt een terugkeer naar de top rond 356,2 of hoger. Hervat de index daarentegen de daling dan kan er steun zijn rond 352,2, 351,5, 350,9 of 350,4, grenzen die alleen geldig zijn als we onder 353,3 blijven. Een eventuele daling onder 350,4 zou de AEX af doen zakken naar 348,6 of lager.

En dan nog dit...

Cyprus zorgde voor commotie op de financiële markten, met name de beslissing om spaarders met een spaarbedrag tot 100.000 euro mee te laten betalen aan de redding van Cypriotische banken is een novum. De vraag is wat het Europese depositogarantiestelsel nog waard is, als politici op elk gewenst moment anders kunnen beschikken dan het garantiestelsel garandeert. Het is wat mij betreft echter niet alleen de nu gekozen oplossing waar over gesproken moet worden. Het gegeven dat Rutte en Dijsselbloem, samen met de andere Europese leiders, überhaupt aan tafel gaan met mensen waarvan je jezelf moet afvragen of zij wel zuiver op de graat zijn stuit mij al tegen de borst. Europese politici hielden en houden Griekse politici die malverseerden en honderden miljoenen deden verdwijnen al de hand boven het hoofd. De verantwoordelijken werden nooit vervolgd, over de mogelijkheid is zelfs niet eens gesproken. Nu heeft Europa een deal gemaakt met Cypriotische politici, die verantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van een enorm zwartgeld systeem. Werd in Griekenland de gewone burger de dupe, datzelfde gebeurt op Cyprus met de kleine spaarder. Europese politici houden hun vriendjes in Griekenland en nu ook die op Cyprus echter uit de wind, er zal nooit één politicus voor de Europese rechter komen. Het zijn en blijven namelijk maatjes van elkaar, het is een kaste. Dat vind ik persoonlijk nog het meest stuitend aan alle 'deals' die achter de schermen worden bekokstoofd, handeltjes waarbij de werkelijke schuldigen steevast buiten schot worden gehouden en anderen het gelag betalen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 18 mrt 2013, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 mrt 09.15u: Cyprus zorgt voor daling index

18 mrt 10.00u: Markt bezig met sluiten van gap

18 mrt 10.45u: AEX-index gaat nog steeds omhoog

18 mrt 13.00: Gap werd niet helemaal gesloten

18 mrt 14.00: Geen verandering het afgelopen uur

18 mrt 15.00: Amerikanen brengen boel naar boven

18 mrt 16.00: Markt tracht stijging vast te houden

18 mrt 17.00: Gap van vanmorgen wordt gesloten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven