ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160513

  • Onze beursindex leverde vandaag 0,2% in op de slotstand van gisteren. Er zat niet veel beweging in de handel, de candle die werd gevormd is maar klein. Ik kan er desalniettemin wel wat over zeggen. De candle valt binnen zijn voorganger en dat maakt het tot een bearish harami, een potentieel toppatroon. Morgen moet blijken of er bevestiging komt, pas dan weten we zeker of het een top is. De tweede opmerking die ik kan maken is dat de candle tegen de lichtgrijze lijn ligt die ik gisteren als voorlopige potentiŽle weerstandslijn in de grafiek tekende. De kans is aanwezig dat we daadwerkelijk topvorming krijgen bij deze lijn.

AEX daggrafiek BB 160513

  • Op grond van de daggrafiek met Bollinger Bands hoeft er morgen geen topvorming te komen, we hebben tenslotte een fraaie naar boven gerichte trend in deze indicator. Het zegt echter niets, want je kunt als een index midden in een band staat geen voorspelling maken met dit gereedschap. Verder dus naar de uurgrafiek.

AEX uurgrafiek 160513

  • In de uurgrafiek staat een rechthoek, gevormd door de stippellijn rond 364,7 en die rond 366,4. Breekt de index naar boven uit dit patroon dan is het af en volgt een stijgng naar 368,1. Dit is wat ik aanneem waar de markt naar streeft. De ontwikkeling lijkt namelijk erg veel op die van vorige week vrijdag tot afgelopen dinsdag en toen wist men een uitbraak naar boven te realiseren.

  • We zagen echter in de daggrafiek dat zich eventueel ook een top kan vormen, daarom kijk ik ook naar de beweging ten opzichte van de onderkant van het patroon. Breekt de AEX naar beneden door 364,7 dan gaat de aandelenindex naar 363. Dit doel heb ik net als het doel naar boven berekend aan de hand van de hoogte van de rechthoek. 

AEX kwartiergrafiek 160513

  • De AEX sloot in het midden van het patroon, zo ziet u goed in deze kwartiergrafiek. De markt liet hiermee alle opties open.

Resumerend: 

Er zat nauwelijks beweging in de AEX, maar we hebben desondanks wel wat nieuwe informatie. De candle die in de daggrafiek is ontstaan is namelijk een potentieel toppatroon. We zullen morgen moeten gaan kijken of het daadwerkelijk een top wordt, een candlestick patroon heeft namelijk altijd bevestiging nodig. Als concrete grenzen om naar te kijken hebben we net als vandaag de niveaus 364,7 en 366,4. Breekt de index naar beneden door 364,7 dan volgt naar ik aanneem een daling naar 363. Wordt het daarentegen een uitbraak naar boven dan komt er een vervolg naar 368,1. In beide gevallen controleer ik of het doel daadwerkelijk wordt bereikt en kijk dan verder.

En dan nog dit...

Vanavond aandacht voor de goudprijs, goud heeft deze week namelijk de daling hervat.

  • U ziet dat er een top is ontwikkeld bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling $1590 - $1322 rond $1488. Het duurde even voordat het zover was, maar deze week heeft het goud dan de dalende beweging weer opgepakt. Ik plaats naar aanleiding hiervan nieuwe Fibonacci lijnen in de grafiek, hieronder de daggrafiek met die lijnen.

  • De Fibonacci lijnen in deze grafiek zijn die over de herstelbeweging $1322 - $1488. De goudprijs is vandaag onder het 61,8% niveau $1385 geweest, maar er zijn nog kopers in de markt die proberen een bodem te bewerkstelligen. Het vervolg hangt nu af van het slot van vanavond en eventueel dat van morgen. Komen er geen slotstanden onder $1385 dan kan er nog een nieuwe herstelbeweging komen. Een blijvende daling onder $1385 daarentegen zou een neerwaartse voortzetting naar $1322 inhouden, een grens waar de goudprijs dan waarschijnlijk ook doorheen zou zakken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 16 mei 2013, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 mei 09.15u: Geen richting in het eerste kwartier

16 mei 10.00u: Poging een hogere bodem te maken

16 mei 11.00u: Het wachten is op een uitbraak

Wereldhave: Stijgend kanaal bepaalt het beeld

16 mei 12.00u: Aandelenmarkt ligt er doods bij

16 mei 13.00u: Gemakkelijk bijgestuurd tijdens lunch

16 mei 14.00u: Uitbraakpoging dit uur slaagde niet

16 mei 15.00u: Kleine daling door reeks cijfers VS

ASML: Nog steeds in een sterke stijgende trend

16 mei 16.00u: Groene candles na opening VS

16 mei 17.00u: Daling afgewend, nog geen uitbraak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven