ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090513

  • Die partijen die vandaag actief waren, het zullen er niet veel zijn geweest, hebben de dunne handel benut om de hoogste stand van het jaar te verleggen van 358,9 naar 359,9. Wat deze stap voorstelt zullen we volgende week zien, als iedereen terug is. Omdat veel marktpartijen morgen net als vandaag een vrije dag zullen hebben zal ook morgen het volume laag zijn. Wellicht krijgen we dus nog een dag als deze, waarop met relatief weinig moeite hogere koersen worden neergezet.

  • De januaritop is doorbroken, zoals u met mij kunt vaststellen. Het betekent dat we een nieuwe stap naar boven hebben gezet. Vorige week berekende ik op grond van de driehoek s-s' een koersdoel van 366, te gebruiken in het geval van een doorbraak door 358,9. Die doorbraak hebben we nu en dat wil zeggen dat ik me richt op dat doel.

  • Gisteren schetste ik de overeenkomsten tussen de situatie in oktober 2007 en het beeld nu. Ik schreef vanwege de parallellen op het puntje van mijn stoel te zitten. Ik zal morgen en ook de komende week daarom zorgvuldig nagaan of de benodigde stappen om bij 366 te komen daadwerkelijk worden gezet, want ik wil me niet laten verrassen mocht het anders lopen.

  • Voor wat de mogelijke steunniveaus betreft zijn twee grenzen van belang. Allereerst zou het vandaag doorbroken niveau 358,9 steun moeten gaan vormen. Belangrijk in het geval van een terugkeer onder 358,9 wordt de bodem van afgelopen dinsdag 356,1, Een eventuele daling onder die bodem zou met name na de opwaartse stap van vandaag zwak zijn.

AEX daggrafiek BB 090513

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is er volop ruimte naar boven. Deze indicator zal een opmars naar boven dus niet in de weg staan.

AEX uurgrafiek 090513

  • In de uurgrafiek ziet u dat de horizontale stippellijn rond 358,9 in de laatste uren van de handelsdag als steunlijn fungeerde, in het laatste uur samen met lijn t. De stemming blijft positief zolang de AEX boven deze lijnen blijft.

AEX kwartiergrafiek 090513

  • Ik heb lijn t uiteraard ook in de kwartiergrafiek getrokken, zodat we morgenochtend na de eerste candle kunnen zien of de korte termijn trendlijn doorbroken wordt of intact blijft. Wordt de lijn doorbroken en komt de index ook onder 358,9 dan zijn de grenzen 357,1 (waar vanmorgen steun lag) en 356,1 (waar dinsdag een bodem werd gevormd) de belangrijke niveaus waar ik op let. Blijft lijn t intact dan geeft dat een vervolg naar boven.

Resumerend: 

Het jaarrecord van de AEX is vandaag een punt hoger gelegd, het is verschoven van 358,9 naar 359,9. In mijn slotanalyse van vorige week vrijdag koppelde ik een doel van 366 punten aan de driehoek s-s' in de daggrafiek. Dat is de grens waar ik het vizier op gericht houd zolang de index op blijft lopen. Ik houd in het licht van wat ik gisteren schreef wel de vinger aan de pols. Morgen kijk ik naar het verloop ten opzichte van de grens 358,9 en lijn t. Blijft de index boven lijn t of houdt de graadmeter steun bij 358,9 dan ga ik uit van een voortzetting in de richting van 366. Geraakt de beursgraadmeter evenwel onder 358,9 dan let ik op of de index boven 357,1 en 356,1 blijft. Met name een daling onder dat laatste niveau, mocht die zich voordoen, zou zoals ik bij de daggrafiek constateerde namelijk verzwakking inhouden.

En dan nog dit...

De Belgische beurs zette gisteren een interessante stap, zoals ik u vanavond in mijn gebruikelijke extra grafiek wil laten zien.

  • De BEL20 brak naar boven door lijn j. Die lijn, waarvan ik weerstand had verwacht, speelde geen enkele rol in het koersverloop van de beursgraadmeter. De magenta stippellijn rond 2760 is nu de lijn waar de Brusselse markt op aanstuurt, dat is althans de eerstvolgende potentiële weerstandslijn. Het is het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 4759 - 1523 van 2007 tot 2009. Er werd met een hoogste koers van 2779 in 2011 al eens een doorbraakpoging aan dit niveau gewaagd, maar die poging mislukte. De Belgische markt lijkt opnieuw te gaan proberen af te rekenen met deze grens. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 9 mei 2013, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 mei 09.15u: Na kwartier rond slot van gisteren

9 mei 10.00u: Wachten op passeren van grenzen

9 mei 11.00u: Steun bij laatste bodem van gisteren

Aperam: Stijgend naar neklijn afgerond H&S patroon

9 mei 12.00u: AEX-index staat op een lichte winst

9 mei 13.00u: Index tijdens de lunch naar januaritop

9 mei 14.00u: Poging AEX door top te doen breken

9 mei 15.00u: De markt streeft naar een doorbraak

Eurocomm.Prop.: Koers bij bovenkant van driehoek

9 mei 16.00u: Januaritop beursindex is doorbroken

9 mei 17.00u: Terug bij eerder doorbroken niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven