ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080513

  • "Er zijn steeds meer dagen dat ik me met enige zorg aan mijn slotanalyse zet omdat ik te maken heb met een koersbeweging die ik niet kan plaatsen. Vandaag is zo'n dag. De AEX-index is met 0,85% gestegen terwijl de internationale aandelenmarkten te maken kregen met stevige winstwaarschuwingen van Citigroup en UBS, waar vanmiddag bovendien nog eens een tegenvallend cijfer voor de Amerikaanse verwerkende industrie overheen kwam. Alle beurzen stegen desondanks flink, wat tot de conclusie leidt dat er een ontkoppeling is tussen de werkelijkheid en de bewegingen van de aandelenmarkten. De aandelenhandel wordt als het zo doorgaat een farce, handel om de handel die niet gerelateerd is aan de economische werkelijkheid." 

  • Dit was een citaat uit mijn slotanalyse van maandag 1 oktober 2007 en er is een opmerkelijke parallel tussen dit citaat en de ontwikkelingen van dit moment, ook in mijn woordkeuze. Ook toen was er sprake van beursontwikkelingen die los stonden van de economische realiteit, net als op dit moment. Laat ik nog een citaat geven uit diezelfde analyse. Het gaat over de Dow Jones.

  • "De meest bekende Amerikaanse beursgraadmeter is namelijk naar boven door de top rond 14022 gebroken die afgelopen juli ontstond en dat is technisch gezien, als de index zich het resterende deel van de dag boven weet te handhaven, een koopsignaal. De beurs is als het ware een zichzelf voedend systeem geworden dat steeds verder los komt te staan van de economische werkelijkheid. Aandeelhouders zullen hier niet ongelukkig mee zijn, maar moeten zich realiseren dat het op termijn nooit houdbaar is. Eens komt alles namelijk toch weer terug op de kille cijfers en die zijn en blijven verontrustend."

  • Acht beursdagen later, op 11 oktober 2007, ontstond er een top in de Dow Jones en daarop volgde een grote daling in alle indices die tot maart 2009 duurde. Nu wil ik niet meteen zeggen dat dit en het komend jaar hetzelfde staat te gebeuren, daar waak ik voor. Concrete grafiektechnische aanwijzingen in die richting ontbreken immers. De analogie tussen mijn woordgebruik van toen en nu, in een verder qua beursbewegingen volstrekt vergelijkbare situatie, is echter dermate treffend dat ik dezer dagen zonder meer op het puntje van mijn stoel zit.

  • Grafiektechnisch is er evenwel geen wolkje aan de lucht. De AEX is vandaag met 0,4% gestegen en kwam met een hoogste koers van 358,5 dicht in de buurt van de top 358,7 van vorige week vrijdag en die op 358,9 uit januari. Worden die toppen gepasseerd dan neem ik voorlopig aan dat er een vervolg naar 366 komt, het doel dat ik eerder op grond van de driehoek s-s' berekende. Het zal u niet verbazen dat ik vervolgens in het licht van het voorgaande wel zorgvuldig na ga of de weg naar dat niveau ook daadwerkelijk wordt afgelegd.

  • Morgen is het Hemelvaartsdag en dat wil zeggen dat het volume laag is. Dit kan onvoorspelbare bewegingen geven. De markt gaat op dagen met laag volume overigens meestal naar boven, voor wat het waard is. Ik let voorbeurs al op het koersverloop van de FTI's, want daarmee kan vóór negen uur eventueel al op een opening boven 358,9 worden aangestuurd.

  • Mocht de index dalen en onder het laagste punt 356,1 van gisteren belanden dan is dat een verzwakking ten opzichte van vandaag.

AEX daggrafiek BB 080513

  • Over de Bollinger Bands kan ik kort zijn, die zullen noch een stijging noch een daling in de weg staan.

AEX uurgrafiek 080513

  • Het laagste punt van gisteren waar ik bij de daggrafiek over schreef was 356,1, het lag op het 50% Fibonacci niveau in deze uurgrafiek. Bij een eventuele daling hieronder zou er steun kunnen liggen bij het 61,8% niveau 355,5 en bij de stippellijn rond 355. Een eventuele daling hieronder zou een verdere correctie inhouden, maar daar wil ik nog niet verder op in gaan. Rond die grens ontstonden immers meerdere toppen en dat houdt in dat er flink wat steun zou kunnen liggen.

AEX kwartiergrafiek 080513

  • Voor wat de kwartiergrafiek betreft zal mijn aandacht morgenochtend om te beginnen gericht zijn op de ontwikkelingen ten opzichte van de top 358,5 van vandaag, de top 358,7 links in de grafiek en de stippellijn rond 358,9. Worden die grenzen uitgenomen dan is dat immers een belangrijke ontwikkeling.
  • In het geval van een daling is het eigenlijk alleen maar het niveau 356,1 dat telt.

Resumerend: 

De winst van de AEX van vandaag houdt in dat de graadmeter niet ver meer is verwijderd van de toppen rond 358,7 en 358,9. Worden die uitgenomen dan richt ik het vizier op het doel 366 van de driehoek s-s' in de daggrafiek. Vanwege de vergelijkbaarheid van het beeld in oktober 2007 en dat van nu ben ik dan overigens op mijn hoede. Er zijn mij teveel parallellen om zonder reserves van een vervolg naar boven uit te kunnen gaan. Morgenochtend kijk ik allereerst wat we doen ten opzichte van de grenzen 358,5, 358,7 en 358,9 en kijk of die eventueel gepasseerd worden, want dat zou een vervolg naar boven geven. Dalen we daarentegen dan let ik op de stappen die we zetten ten opzichte van de bodem 356,1 van gisteren. Bij een daling onder dat niveau zou er steun kunnen liggen rond 355,5 en 355, waarbij ik opmerk dat een eventuele daling onder dat laatste niveau zwak zou zijn en op een verdergaande correctie zou wijzen.

En dan nog dit...

De efficiëntie en effectiviteit waarop markten tegenwoordig de vorming van toppatronen voorkomen is dermate opvallend dat er geen sprake meer kan zijn van toeval. Ik gaf u in mijn column Niet afgeronde patronen in februari en ook daarna vele voorbeelden van niet afgeronde hoofd en schouders patronen en wil er daar vandaag nog twee aan toevoegen. Ik neem u mee naar de Britse beurs.

  • De FTSE100 stond halverwege vorige maand op het punt van afronden van een hoofd en schouders patroon, maar het mocht niet zo zijn. Of het nu om aandelen- of indexgrafieken gaat, zodra er zich zo'n patroon aftekent komen er kopers in de markt die er korte metten mee maken. Toppatronen ontstaan eenvoudig niet meer, althans niet op dit moment. Computeralgoritmen hebben geleerd deze patronen te onderkennen en handelen contrair, dat is de beste veronderstelling waar ik toe kom. Dat is echter gissen. In de daggrafiek van de FTSE100 werd de belangrijke stap boven de top die het hoofd had moeten worden gisteren gezet, die top werd doorbroken. 
  • Eerder al werd de vorming van een nog groter toppatroon voorkomen, namelijk in de maandgrafiek.

  • De kans op de vorming van een hoofd en schouders patroon was in 2012 groot, althans in historisch perspectief. Het patroon zou zijn gevormd bij een daling onder de stippellijn rond 4800. Zover kwam het niet. Er ontstond een hogere bodem en de FTSE100 brak in januari van dit jaar door de top uit 2011, waardoor het toppatroon zich definitief niet meer kon ontwikkelen. De vraag is nu of de Britse markt met de besproken stijgingen in deze grafieken de dalingen onder 6215 in de daggrafiek en 4800 in de maandgrafiek definitief heeft afgewend of slechts tijdelijk. Kan men met intelligente computerprogramma's dalingen blijvend afwenden of niet, daar komt deze vraag eigenlijk op neer. Hierop kan ik maar één antwoord geven, namelijk dat de toekomst het ons zal leren. Ik houd de waardes 6215 en 4800 in ieder geval in gedachten mocht het van een daling komen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 8 mei 2013, 19.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 mei 09.15u: Gestegen naar 61,8% Fibonacci

8 mei 10.00u: Top gevormd bij Fibonacci niveau

8 mei 11.00u: Hogere bodem aandelengraadmeter

Wat wordt het bij de euro (analyse valutaplaza)

8 mei 12.15u: Stijging op beter dan verwacht cijfer

8 mei 13.00u: Niet ver meer van voorgaande toppen

8 mei 14.00u: Steun waar eerder vandaag steun lag

8 mei 15.00u: Hoofd en schouders patroon gevormd

8 mei 16.00u: AEX boven neklijn, patroon ongeldig

8 mei 17.00u: Nieuwe records VS, AEX mee omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven