ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 030513

  • Er heeft zich een belangrijke ontwikkeling voorgedaan deze week, de AEX-index is namelijk naar boven uit de driehoek a-c gebroken. Dit wil in principe zeggen dat we een voortzetting naar boven krijgen. Er is echter nog ťťn hindernis, dat is de top rond 358,9, daterend van 30 januari jongstleden. Wordt die drempel genomen dan kan de aandelenmarktgraadmeter de weg vervolgens naar de top rond 374,1 uit 2011.

  • De index mag voor de invulling van dit scenario niet meer terugvallen in de nu afgeronde driehoek, want dan zou het positieve sentiment alsnog verloren kunnen gaan. Daar let ik volgende week dus op.

AEX daggrafiek 030513

  • Omdat ik graag een eerste koersdoel wil hebben voor het geval de grens 358,9 daadwerkelijk doorbroken wordt heb ik nog eens goed gekeken naar de daggrafiek, om te zien of ik daar nog een extra aanwijzing in kon vinden. Mijn oog viel op de laatste groep candles, die je met enige fantasie als een driehoek kan zien. Dit patroon geeft bij een vervolg naar boven een koersdoel van ongeveer 366 punten. Hiermee heb ik enig houvast indien de markt de graadmeter inderdaad boven 358,9 weet te krijgen.

  • Doet er zich een daling voor dan controleer ik zoals gezegd of de AEX terugkeert onder lijn c, want dat zou een verslapping inhouden.

AEX daggrafiek BB 030513

  • Er tekent zich in de daggrafiek met Bollinger Bands een potentiŽle stijgende trend af. Die trend is er op dit moment nog niet. Er zou zich namelijk nog een daling voor kunnen doen, zoals die zich na 14 maart jongstleden vanuit een vergelijkbare positie ook voordeed. De beursgraadmeter moet echt verder oplopen om er een opwaartse trend van te maken.

AEX uurgrafiek 030513

  • Stijgt de AEX aanstaande maandag dan kijk ik of het niveau 358,9 dat ik bij de daggrafiek noemde eventueel uitgenomen wordt. Wordt dat inderdaad gepasseerd dan houdt dat de voortzetting naar boven in.

  • Daalt de marktgraadmeter dan is de stippellijn rond 355 in deze grafiek een belangrijk potentieel steunniveau. Een terugkeer hieronder zou zwak zijn. Het zou een dalingsrisico geven, zeker als hierop een daling onder de bodem 353,4 van vandaag zou volgen.

AEX kwartiergrafiek 030513

  • In de kwartiergrafiek tekende ik vanmiddag Fibonacci lijnen over het laatste deel van de stijging. Er lag in de laatste fase van de handelsdag steun rond het 38,2% niveau en dat wil zeggen dat het van een vervolg naar boven kan komen. Een bodem rond een 38,2% niveau kan tenslotte het beginpunt zijn van een volgende beweging omhoog.
  • Zou de index alsnog dalen tot onder deze grens dan kan er behalve bij het onder de uurgrafiek genoemde niveau 355 eventueel nog steun liggen bij het 50% niveau rond 356,1 of het 61,8% niveau rond 355,5. 

Resumerend: 

De aandelenmarkt heeft deze week een belangrijke stap gezet, de driehoek a-c is namelijk afgerond. Een voortzetting naar boven richting 374,1 is aannemelijk, mits de AEX boven lijn c blijft en door de top rond 358,9 breekt. Een driehoek in de daggrafiek geeft voor dat geval 366 als eerste doel. De steun die er vanmiddag lag bij het 38,2% niveau in de kwartiergrafiek maakt een voortzetting naar boven mogelijk. Mocht de index ondanks dat dalen dan kan er steun zijn rond 356,1, 355,5 of 355. Een daling onder het laatste niveau zou zwak zijn, zeker als hierop een daling onder het laagste punt 353,4 van vandaag zou volgen. Dat laatste zou namelijk het dalingsrisico terugbrengen in de markt.

En dan nog dit...

Hoewel het tweede kwartaal nog lang niet afgelopen is en er dus nog veel kan veranderen wil ik u vanavond toch de kwartaalgrafiek van de DAX laten zien. Deze index staat namelijk bij een cruciaal niveau.

  • De grens 8151 is het cruciale niveau in de kwartaalgrafiek waar ik op doel. De lijn loopt door twee toppen, namelijk die uit 2000 en 2007. De hoogste punten uit die jaren lagen respectievelijk op 8136 en 8151. De hoogste stand die vandaag werd bereikt was 8130. De Duitse index is hiermee op een verwaarloosbare afstand van deze twee toppen gekomen. Er is sprake van een scherpe trend naar boven, een trend die wordt gemarkeerd door lijn h. De DAX kan zolang de index boven deze lijn koerst op eenvoudige wijze door de beide toppen breken, wat de Duitse graadmeter op de hoogste stand ooit zou brengen. U begrijpt dat ik de komende weken met grote aandacht het verloop ten opzichte van de top op 8151 en lijn h volg. Komt er topvorming of krijgen de markt een nieuwe impuls met een doorbraak naar boven, dat is de vraag waar het de komende tijd bij onze oosterburen om gaat. De uiteindelijke keuze daar maakt indirect ook voor onze beurs het verschil tussen dalen of verder stijgen, vandaar mijn interesse. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 3 mei 2013, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 mei 09.15u: Lichte daling bij begin van handel

3 mei 10.00u: Er ligt steun voor AEX rond 354,1

3 mei 11.00u: De index heeft een daling ingezet

3 mei 12.00u: Verwachting verlaagd, AEX hoger

3 mei 13.00u: Lagere top voor de beursgraadmeter

Nutreco: Dalingsrisico binnen stijgend trendkanaal

3 mei 14.00u: Koersverloop versmalt geleidelijk

3 mei 15.00u: Goede cijfers, beursindex omhoog

KPN: Rechthoek in ontwikkeling in dalende trend

3 mei 16.00u: Top 358,9 in AEX is bijna bereikt

3 mei 17.00u: Index gedaald naar 38,2% niveau

 

Agenda van maandag 29 apr t/m vrijdag 3 mei 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven