ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 170613

  • Voordat ik aan de koersontwikkeling van vandaag toe kom kijk ik eerst nog even terug naar dat van afgelopen donderdag en vrijdag, dagen waarop ik niet schreef. Er ontstond vorige week donderdag een gap naar beneden, waarmee lijn a doorbroken werd. Het gap werd echter gesloten en de index steeg daarna verder, waardoor het gap een exhaustion gap bleek. Het patroon dat donderdag ontstond en vrijdag werd bevestigd als bodempatroon was een counterattack line. De terugkeer boven lijn a maakte van de uitbraak uit het kanaal a-a' een valse uitbraak en de combinatie van dit alles vormde de basis voor een mogelijk verder herstel.

  • Dat herstel kwam er, de AEX boekte een winst van 0,8%. Het is desalniettemin de vraag of we de beursgraadmeter nog verder naar boven zullen zien gaan. De candle van vandaag is namelijk een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. We moeten morgen gaan volgen of dit bevestigd wordt als top, wat het geval is indien er een rode candle op volgt.

AEX daggrafiek BB 170613

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staat de AEX midden in de onderste band, wat zowel een daling naar de onderste lijn als een stijging naar de middellijn op kan leveren. De neerwaartse trend blijft intact zolang de aandelenindex onder de middellijn koerst.

AEX uurgrafiek 170613

  • In de uurgrafiek heeft zich een potentiŽle vlag ontwikkeld, het patroon n-n'. Dit kanaal wordt afgerond als vlag zodra er zich een uitbraak naar beneden voordoet. Ik ga in dat geval overigens rond 349,5 en 347,2 nog wel controleren of er niet toch een bodem wordt gevormd, want dat zijn potentiŽle steunniveaus. Een neerwaartse uitbraak uit n-n' betekent in principe echter een terugkeer naar 342 en lager.

  • De vlag is echter nog niet af en er kan daarom toch nog een stijging komen. Mocht de index omhoog gaan dan kan er weerstand zijn bij het 38,2% Fibonacci niveau 353,9 en bij lijn n'. Zou lijn n' naar boven doorbroken worden dan wordt n-n' geen vlag meer en krijgen we een herstel naar het 50% niveau rond 357,6 of het 61,8% niveau rond 361,3.

AEX kwartiergrafiek 170613

  • Binnen de vlag n-n' in wording kan er eventueel nog steun zijn rond het 38,2% niveau 350,8 in de kwartiergrafiek, het niveau waar we op gesloten zijn. Het gegeven dat deze grens niet doorbroken werd maakt bodemvorming morgenochtend hier in theorie mogelijk.
  • Dalen we verder dan kan er steun zijn bij het 50% niveau rond 350,2 en bij lijn n. Een daling onder die lijn en het 61,8% niveau rond 349,5 zou een vervolg naar 347.2 of lager inhouden. Die grens 347,2 zagen we al bij de uurgrafiek als potentieel steunniveau.

Resumerend: 

De AEX herstelde vorige week van een opening onder lijn a in de daggrafiek. Er lag daarmee in meerdere opzichten een technische basis voor een herstel, dat er vandaag ook kwam. Het leverde echter een inverted hammer in de daggrafiek en een potentiŽle vlag in de uurgrafiek op, wat wil zeggen dat we rekening moeten houden met een mogelijk vervolg naar beneden. Dat komt er zouden we achtereenvolgens door lijn n en 349,5 zakken. De index zou naar 347,2, 342 of lager gaan. De vlag is echter nog niet af en de inverted hammer nog niet bevestigd. Dit wil zeggen dat er theoretisch toch nog een stijgingsmogelijkheid is. Gaat de aandelenindex omhoog dan kan er weerstand zijn rond 353,9 en bij lijn n'. Een eventuele stijging boven die lijn n' zou voorkomen dat het kanaal n-n' een vlag wordt en leiden tot een herstel naar 357,6 of 361,3.

En dan nog dit...

Een cruciale ontwikkeling in het Amerikaanse koersverloop van vorige week is dat de opwaartse trend van de S&P500 behouden is gebleven. Dit is belangrijk gegeven voor beurzen wereldwijd.

  • Vorige week donderdag ontstond een candle met de benaming engulfing bullish line. Het is een potentieel bodempatroon dat zijn kracht ontleent aan het gegeven dat de candle zijn voorganger omvat. Het gegeven dat de onderkant van deze candle op lijn n ligt maakte het in dit geval extra belangrijk. De candle werd vrijdag echter niet bevestigd, want er volgde een rode candle. De vraag was dus wat er vandaag zou gebeuren. Tot 18.30u is er zoals u in de grafiek hierboven ziet een stijging gerealiseerd, waardoor de bodem van donderdag tot nog toe alsnog wordt bekrachtigd. We moeten uiteraard nog afwachten hoe het de rest van de avond uitpakt, maar tot dusverre is de stijgende trend van de S&P500 dus behouden gebleven. Een doorbraak door de recente top 1650 en het 61,8% niveau daar een drietal punten boven zou de bevestiging hiervan vormen en een terugkeer naar de top van vorige maand aannemelijk maken. Een eventuele terugval in de richting van lijn n zou daarentegen het gevaar van een neerwaartse doorbraak door die lijn terugbrengen. Op dit moment ziet het er echter positief uit, er is geen sprake van een eventuele terugval naar lijn n. De Amerikaanse markt gaat momenteel voor een vervolg naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 17 jun 2013, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 jun 10.00u: Herstelbeweging in gang op de beurs

17 jun 12.00u: Winst van 1,3% voor de beursindex

Apple en Facebook uit de gratie (column Beursplaza)

17 jun 15.00u: Lijnen boven en onder koersverloop

17 jun 17.00u: Markt zoekt de weg naar boven nog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven