ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050613

  • Het was een mooie dag voor traders, maar bepaald geen fraaie dag voor beleggers die op hun stukken bleven zitten. De AEX sloot namelijk met een dagverlies van 2%. De aandelengraadmeter brak naar beneden door zowel het 38,2% als het 50% Fibonacci niveau in deze grafiek. Dit maakt van het 61,8% niveau rond 351,9 het volgende koersdoel. Mocht het van een daling onder dit potentiŽle steunniveau komen dan komt er een vervolg naar lijn a. Laten we morgen echter eerst gaan volgen of we inderdaad naar 351,9 gaan en het stap voor stap nemen zoals het komt.

AEX daggrafiek BB 050613

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is er namelijk reden om te rekening te houden met een eventueel herstel. De AEX-index is namelijk ruim buiten de banden geraakt en een dergelijke situatie duurt over het algemeen niet lang. De aandelenindex zal op een zeker moment terugkeren binnen de banden. Dat kan enkele dagen duren, maar ook morgen al zijn. Die optie dienen we dus in beeld te houden.

AEX uurgrafiek 050613

  • Er zat vandaag een versnelling naar beneden in het koersverloop en dat is net als de stand onder de banden in de vorige grafiek reden om oplettend te zijn. Een dergelijke versnelling kondigt namelijk nog wel eens bodemvorming aan, al is nooit exact te zeggen waar die bodem dan komt te liggen. Een daling naar 351,9 laat zich dus niet uitsluiten, eventueel met een uitschieter naar de grijze lijn die ik onder bodems van 30/31 mei en 3 juni heb getekend.

  • Er komt een herstelbeweging mocht de markt kans zien de beursindex boven lijn j te brengen.

AEX kwartiergrafiek 050613

  • Lijn j ziet u ook terug in de kwartiergrafiek, u kunt morgenochtend in de eerste update meteen zien wat het verloop wordt ten opzichte van die lijn. De stemming blijft slecht zolang de lijn niet uitgenomen wordt.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek door twee Fibonacci niveaus gezakt, waardoor het 61,8% niveau rond 351,9 overblijft als geŽigend koersdoel. Mocht dat doorbroken worden dan keert de graadmeter terug naar lijn a in die grafiek. De stand onder de Bollinger Bands in de daggrafiek en de neerwaartse versnelling in de uur- en kwartiergrafiek maken echter dat ik morgen ook ga kijken of er eventueel een herstelbeweging komt. Die komt er mocht lijn j doorbroken worden, maar de stemming is negatief zolang dat niet gebeurt.

En dan nog dit...

Een driehoek is een voortzettingspatroon. Dat het echter altijd loont te controleren of de uitbraak uit zo'n patroon wel aan de juiste kant plaatsvindt toont de daggrafiek van de DAX.

  • De Duitse markt was de laatste tijd bezig met de ontwikkeling van de driehoek i-i' en toonde hiermee haar optimisme. Er ging een stijging aan vooraf, normaliter had het daarom van een uitbraak naar boven moeten komen. Men bleek achteraf te optimistisch. De DAX is naar beneden uit de driehoek gebroken en dat patroon wordt dus niet meer op de gebruikelijke wijze afgerond. We kunnen er niets meer mee doen, er is nu een andere werkelijkheid. Daarin gaan we op zoek naar potentiŽle steunniveaus. Een heel belangrijk niveau is de stippellijn rond 8150, die door toppen uit de jaren 2000 en 2007 loopt. Die toppen werden begin vorige maand doorbroken, men vond de index nu koopwaardig boven die grenzen. Laten we de komende dagen kijken of dat zo blijft, het is als voormalig weerstandsniveau in ieder geval een potentieel steunniveau. Andere mogelijke steunniveaus zijn de Fibonacci niveaus 8120, 7985 en 7850. Uiteraard is lijn h dan ook nog een lijn die als steunlijn kan fungeren, maar dan zou de DAX al weer een heel stuk lager staan. Ik stel voor eerst maar eens aan de hand van 8150 en de genoemde Fibonacci niveaus te gaan kijken welk koersverloop onze oosterburen de komende tijd neerzetten en dan verder te kijken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 5 jun 2013, 18.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 jun 09.15u: AEX met gap naar beneden geopend

5 jun 10.00u: Beweging omhoog duurde maar kort

5 jun 11.00u: Markt toch nog verder met sluiten gap

5 jun 12.00u: Vlag afgerond in de kwartiergrafiek

5 jun 13.00u: Netjes een daling gevolgd op de vlag

5 jun 14.00u: Vlag in ontwikkeling in de beursindex

Wachten op eindspel euro (analyse valutaplaza)

5 jun 15.00u: Licht omhoog na gemende cijfers VS

5 jun 16.00u: Dubbele top ontstaan rond 356,6

5 jun 17.00u: Beursgraadmeter fors verder gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven