ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240713

  • Gisteren zag u de vorming van een engulfing bearish line, dat was een potentieel toppatroon. Er is vandaag een stijging op gevolgd, zoals u ziet aan de candle van vandaag. Het potentiŽle toppatroon is hierdoor niet bevestigd. De terreinwinst van de AEX werd veroorzaakt door meevallende inkoopmanagerindices, waarvan de Duitse cijfers met een stand boven vijftig zelfs op groei wijzen. Het resultaat was een winst van 0,9% voor onze beursgraadmeter.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 373,1, waarmee we maar een fractie verwijderd zijn gebleven van de stippellijn rond 373,3 door wat tot dusverre het hoogste punt van dit jaar is. Hoewel de candle van gisteren niet bekrachtigd is doen we er morgen daarom goed aan om voor alle zekerheid toch te letten op eventuele topvorming.

  • Wordt de top 373,1 van vandaag gepasseerd dan gaan we echter naar 373,3 of naar 374,2. Dat laatste punt is de top uit februari 2011. Hoewel een doorbraak van die grens uiteraard mogelijk is wil ik daar niet op vooruitlopen, om reden dat ik nooit speculeer op doorbraken van cruciale niveaus. Het moge duidelijk zijn dat een eventuele doorbraak door 374,2 een belangrijke ontwikkeling zou zijn, vooralsnog ga ik eerst maar eens kijken wat de deze week nog resterende beursdagen ons brengen.

AEX daggrafiek BB 240713

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is na de terreinwinst van vandaag nog steeds omhoog gericht, dat mag geen verrassing heten. De AEX kan vanuit dit perspectief verder omhoog, al vormt deze indicator daar geen garantie voor.

AEX uurgrafiek 240713

  • De uurgrafiek leert ons dat de markt streeft naar hogere koersen. Dit blijkt uit de bodem die vanmiddag rond 370,3 is gevormd, een bodem die boven zijn voorganger ligt. Dit positieve beeld zou veranderen bij een eventuele daling onder 370,3, maar op dit moment dienen we op grond van deze grafiek van een voortzetting naar boven uit te gaan.

AEX kwartiergrafiek 240713

  • De markt zal om een voortzetting naar boven te kunnen realiseren nog wel af moeten rekenen met het 61,8% Fibonacci niveau rond 372 in de kwartiergrafiek, een grens waar we net onder gesloten zijn. Wordt het morgen alsnog uitgenomen dan gaan we met onze aandelenindex naar 373,1 of hoger.
  • Ontstaat er daarentegen een top bij het 61,8% niveau, uiteraard ook een mogelijkheid, dan dienen we te gaan kijken hoe de index zich gedraagt ten opzichte van de bodems rond 370,3, 369,8 en 368,7, drie potentiŽle steunniveaus. Een eventuele daling onder deze grenzen zou verzwakking van het technische beeld inhouden.

Resumerend: 

Het potentiŽle toppatroon van gisteren in de daggrafiek is vandaag niet bevestigd, wat zijn oorzaak vindt in meevallende cijfers die vanmorgen werden gepubliceerd. Marktpartijen zien gezien de hogere bodem rond 370,3 in de uurgrafiek een vervolg naar boven. Wordt het 61,8% niveau bij 372 in de kwartiergrafiek uitgenomen dan komt dat er inderdaad, de AEX gaat dan naar 373,1 en bij een doorbraak door dat niveau naar 373,3 of 374,2. Komt er daarentegen een top bij 372 doordat de index daalt, dan volg ik wat de ontwikkeling wordt ten opzichte van de grenzen 370,3, 369,8 en 368,7. Dit zijn potentiŽle steunniveaus, een eventuele daling onder deze drie grenzen zou op verzwakking duiden.

En dan nog dit...

Beleggers laten zich tegenwoordig niet meer zo snel van hun stuk brengen. Dit blijkt uit de Amerikaanse volatility index, een maat voor de beweeglijkheid van de beurs.

  • U ziet de weekgrafiek. Na elke piek keert de rust zoals u ziet snel terug, niet in het minst omdat presidenten van centrale banken dan onmiddellijk met beloftes op de proppen komen waardoor een herstel de beursindices wordt bewerkstelligd. De beweeglijkheid is momenteel opnieuw laag, beleggers maken zich dus -terecht of onterecht- geen zorgen. Ontstaat er een hogere bodem in deze grafiek dan wordt het overigens zaak om attent te zijn. Dat zou het beeld van lagere bodems veranderen en een toename van de onzekerheid signaleren. Een lagere bodem onder die van maart daarentegen zou op vergroting van de gemoedsrust onder beleggers duiden. Ik volg daarom waar de volgende bodem in deze grafiek komt te liggen, omdat dat me wat gaat zeggen over de stemming onderhuids. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 24 jul 2013, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 jul 10.00u: AEX teruggekeerd bij toppen 371,7

24 jul 12.00u: Vloertje onder de AEX rond 371,5

24 jul 15.00u: Toppen tijdens de lunch doorbroken

24 jul 17.00u: Gedaald, maar een bodem rond 370,3

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven