ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230713

  • De markt heeft vandaag met de vorming van een engulfing bearish line een potentieel toppatroon neergezet in de daggrafiek van de AEX-index. Zo'n toppatroon uit de candlestick techniek moet echter nog wel bevestigd worden met een volgende rode candle, daar kijk ik morgen dus naar. Daalt de index dan hebben we een top, wat dan overigens nog niets wil zeggen over de mate van dalen die erop volgt.

AEX daggrafiek BB 230713

  • De trend is ondanks het mogelijke toppatroon van vandaag nog naar boven gericht. De AEX koerst namelijk ruim boven de middellijn van de Bollinger Bands, een potentiŽle steunlijn. Het is vanuit deze indicator gezien dus niet noodzakelijkerwijs zo dat we morgen verder omlaag gaan met onze beursgraadmeter.

AEX uurgrafiek 230713

  • De aandelenindex brak vanmiddag naar beneden uit het kanaal o-o'. Omdat ik wil kunnen beoordelen of de index terug gaat keren naar de bodem rond 362,5 heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 362,5 - 371,7 in de grafiek gezet. Mogelijke steunniveaus waar een bodem kan volgen zijn 368,2 (38,2%), 367,1 (50%) en 366 (61,8%). Een eventuele daling onder 366 zou een terugkeer naar 362,5 opleveren.

AEX kwartiergrafiek 230713

  • Vanmiddag plaatste ik in de kwartiergrafiek andere Fibonacci lijnen, namelijk over de stijging 367,2 - 371,7. Het 61,8% niveau werd met de laatste candle doorbroken. Deze candle van de slotveiling wens ik echter te negeren, zoals ik dat altijd doe als er in de veiling een grens wordt doorbroken. Dat lijkt teveel op sturen. Ik behandel het dus als een slot bij het 61,8% niveau en dat wil zeggen dat de beursgraadmeter morgen eventueel direct hoger zou kunnen gaan.
  • Vanmorgen ontstond er een dubbele top en dat werd door een daling onder 369,8 vanmiddag een M-vormige top met koersdoel 367,8. Daar zouden we naar toe kunnen gaan bij een vervolg naar beneden, zij het dat ik bij het 38,2% niveau in de uurgrafiek 368,2 zou kijken of er in dat geval daar wellicht steun is.

Resumerend: 

We hebben een potentieel toppatroon in de daggrafiek. Hiervan moet morgen bekend worden of het bevestigd wordt met een rode candle en zo daadwerkelijk als een top gezien mag worden. Dalen we verder dan zijn er vier mogelijke doelen, te weten 368,2 (38,2% uurgrafiek), 367,8 (doel M-patroon), 367,1 (50%) en 366 (61,8%). Mocht de index daar doorheen zakken dan resulteert dat in een terugkeer naar 362,5. De index kan zich door het slot bij het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek echter ook nog naar boven begeven, met die mogelijkheid houd ik rekening zolang we niet daadwerkelijk onder het slot van vandaag staan.

En dan nog dit...

De belofte van ECB-voorzitter Draghi om de rente gedurende lange tijd laag te houden en een stimulerend beleid te blijven voeren heeft de lange rente in Europese landen doen dalen. Dit zien we terug in de grafiek van de Duitse Bund future, maar dan in de omgekeerde beweging. De Bund future is overigens een termijncontract op een mandje van de tien meest recente Duitse tienjarige staatsleningen. Beleggers kunnen zich met deze futures indekken tegen bewegingen van de lange rente of erop speculeren. De koers van de future beweegt tegengesteld aan de 10-jaars rente in Duitsland, stijgt de future dan daalt de rente en omgekeerd. De Bund future heeft een technisch interessant niveau bereikt, dat ziet u hieronder in de weekgrafiek.

  • De grens die is bereikt is het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling, een niveau dat rond Ä144,50 ligt. Het is een potentieel weerstandsniveau en dat wil zeggen dat de Bund vanaf dit punt de daling zou kunnen hervatten. De lange rente zou dan weer stijgen. Mochten de grens Ä144,50 en lijn a daarentegen doorbroken worden dan keert de koers van de Bund terug naar de dubbele top rond rond Ä147 en daalt de rente dus verder. Het meest waarschijnlijke scenario in bovenstaande grafiek is een omkeer en een vervolg naar beneden, al kan ik u daar nog geen zekerheid over verschaffen. Een echte top staat er namelijk nog niet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 23 jul 2013, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 jul 10.00u: Openingswinst na een uur verdwenen

23 jul 12.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

23 jul 15.00u: AEX licht gedaald en staat bij trendlijn

23 jul 17.00u: Beursindex door steunniveaus gezakt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven