ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 300113

  • De candle van vandaag is een zogenaamde dark cloud cover, een potentieel toppatroon. Het is niet het eerste potentiŽle toppatroon van deze week, eergisteren ontstond namelijk een inverted hammer. Die candle werd gisteren echter uitgenomen, waardoor de inverted hammer geen top werd. Nu staat er dan een nieuwe mogelijke top en zullen we morgen moeten gaan kijken of deze candle in tegenstelling tot die van gisteren eventueel wel uitgenomen wordt. Volgt er een daling dan staat er daadwerkelijk een nieuwe top in deze grafiek.

  • De uitgangssituatie van vandaag wijkt af van die van eergisteren. Het hoogste punt van de dag was namelijk 358,9, waarmee het koersdoel 359 van de omgekeerde driehoek w-w' die begin december ontstond als bereikt moet worden gezien. Het verschil van 0,1 indexpunt in namelijk verwaarloosbaar. Het is in dit opzicht daarom goed voorstelbaar dat er inderdaad een top wordt gevormd.

  • Zou het hoogste punt van de dag daarentegen uitgenomen worden, net als met de candle van eergisteren gebeurde, dan komt er geen top. Mogelijke doelen zijn dan 359,4 en 360 (stoploss niveaus van turbo's en sprinters waar ik gisteren over schreef), alsmede lijn j die morgen rond 360,6 is te vinden.

AEX daggrafiek BB 300113

  • Kijkend naar de daggrafiek met Bollinger Bands moet ik zeggen dat het minder waarschijnlijk is dat de AEX-index morgen verder omhoog gaat. Dat zou de aandelenmarktgraadmeter namelijk weer buiten de banden brengen, terwijl de index nu juist weer op het punt van een terugkeer binnen de indicator staat. Een harde reden voor een daling is dit overigens niet.

AEX uurgrafiek 300113

  • In de uurgrafiek ontstond vanmiddag een hogere bodem. Het proces waarin iedere bodem in de grafiek boven de voorgaande bodem ligt bleef hierdoor in stand. Daar we tevens een patroon van hogere toppen zien in de grafiek moeten we morgen op basis van deze grafiek in principe van een voortzetting naar boven uitgaan. Alleen verstoring van het patroon van hogere bodems, dus een daling onder 356,7, zou hier verandering in brengen.

AEX kwartiergrafiek 300113

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat de aandelenmarkt alle opties open heeft gehouden. Er lag steun rond 356,7 en weerstand rond 357,6. Zou de steun rond 356,7 doorbroken worden dan ontstaat een hoofd en schouders patroon, waarvan de stippellijn rond 356,7 dan de neklijn is en het koersdoel 354,5 zou zijn. Worden 357,6 en het hoogste punt 357,7 van het einde van de middag daarentegen uitgenomen dan geeft dat een omgekeerd hoofd en schouders patroon waarvan de stippellijn rond 357,6 dan de neklijn zou zijn. Het zou een terugkeer naar de toppen rond 358,6 van vanmorgen of hoger betekenen. Uit de laatste candle blijkt dat men voorzichtig uit gaat van deze laatste optie.

Resumerend: 

Er staat voor de tweede keer deze week een potentieel toppatroon in de daggrafiek. Wat het dit keer anders maakt is dat het doel 359 van de omgekeerde driehoek w-w' is bereikt, wat topvorming mogelijk maakt. Er staat echter nog een patroon van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek en dat wil zeggen dat we uit dienen te gaan van een voortzetting naar boven. Die komt er als de AEX door 357,7 breekt, want dat zou namelijk een gang naar 358,6 of hoger betekenen. Mocht de top 358,9 uitgenomen worden dan hebben we in 359,4, 360 en 360,6 drie mogelijke volgende doelen. Topvorming komt er bij een daling onder 356,7, want dat zou een patroon met een doel van 354,5 geven en het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek beŽindigen. 

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag schreef ik over de versnellingen in het koersverloop van de DAX en ik vertelde u op grond hiervan rekening te houden met een vrij drastische omkeer. Wat ik niet kon zeggen is wanneer deze komt, iets dat ik u overigens nog steeds niet kan vertellen. Er staat nu echter wel een potentiŽle top in de daggrafiek van de DAX. Dat wil zeggen dat we in verband met een eventuele omslag morgen of de beursdagen daarop in ieder geval scherp op moeten gaan letten.

  • In de daggrafiek van de DAX werd afgelopen vrijdag een driehoek afgerond, een voortzettingspatroon waarmee onze oosterburen aangaven een voortzetting naar boven na te streven. Die voortzetting is vandaag iets minder zeker geworden, zij het nog wel mogelijk. De index moet dan morgen opveren. Zou de DAX echter terugkeren binnen de driehoek en er vervolgens aan de onderzijde doorheen zakken dan staat er een top in de grafiek, waarop dan een daling naar de stijgende trendlijn of lager volgt. Morgen kan de beslissing eventueel al vallen, de laatste dag van de maand zou dus zomaar belangrijk kunnen worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 30 jan 2013, 19.37u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 jan 09.15u: Beursgraadmeter opnieuw hoger

30 jan 10.00: "Doel bereikt, we rekenen hem goed"

30 jan 11.00: Er lag vloertje onder AEX rond 358,3

30 jan 12.00: Markt tracht een bodem te realiseren

Euro bij 50% Fibonacci grens (analyse valutaplaza)

30 jan 13.00: Bodem tussen Fibonacci niveaus

30 jan 14.00: Vlag gevormd bij herstelbeweging

30 jan 15.00: Druk door slecht Amerikaans cijfer

30 jan 16.00: Vlag ontwikkeld in de kwartiergrafiek

30 jan 17.00: Optimistische beleggers aan het werk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven