ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160113

  • Het Damrak realiseerde vandaag een winst van 0,3% voor haar hoofdindex, de AEX. Er ontstond een tweede groene candle en de bodem van gisteren is hiermee bevestigd.

  • Dit wil echter niet automatisch zeggen dat we morgen een vervolg naar boven krijgen. De laatste twee candles vormen samen namelijk een potentiŽle vlag en dat is een patroon waarop over het algemeen een daling volgt. De vlag is afgerond bij een slot onder dit patroon, dus een daling onder 347,5 waar de onderste lijn van de formatie morgen ligt. Ik volg uiteraard of dat gebeurt.

  • Zou de index naar boven uit het patroon breken dan komen de kaarten anders te liggen, dat zou namelijk toch nog een vervolg naar boven geven. De bovenste lijn van het patroon ligt morgen rond 349,8, een slot boven dit niveau zou een doorbraak naar boven inhouden.

AEX daggrafiek BB 160113

  • Voor wat de stand van zaken in de daggrafiek met Bollinger Bands betreft is een voortzetting naar boven morgen zonder meer mogelijk. De AEX koerst immers boven de middellijn, een lijn die nog steeds stijgt.  

AEX uurgrafiek 160113

  • Het had er tot drie uur vanmiddag alles van weg dat er een vervolg naar beneden zou komen, want er stond op dat moment een driehoek in de grafiek (het patroon y-y'). Er kwam echter een uitbraak naar boven tot stand en dat maakte de driehoek onbruikbaar. Als mogelijk doel heb ik een stijgende lichtgrijze lijn getekend parallel aan lijn y, daar kan de index in theorie naar toe.

  • Daarvoor zou dan wel de stippellijn rond 349,3 doorbroken moeten worden en dat is een potentieel weerstandsniveau waar een top zou kunnen ontstaan. Het laat zich dus niet met zekerheid zeggen dat we verder stijgen naar die grijze lijn.

AEX kwartiergrafiek 160113

  • Morgenochtend kijk ik of we boven lijn z blijven met onze aandelengraadmeter. Is dat namelijk het geval dan gaan we verder naar boven. Zouden we onder lijn z komen en dalen dan plaats ik Fibonacci lijnen in de grafiek om mogelijke steunniveaus te verkrijgen. Daarover leest u dan meer in mijn updates.  

Resumerend: 

De AEX is gestegen en bevestigde hiermee de bodem van gisteren. Er is in de daggrafiek echter een vlag in wording en dat maakt het onzeker of er een voortzetting naar boven komt. Na een vlag waaraan een daling voorafging komt er meestal een vervolg van de daling. De index gaat daadwerkelijk verder omlaag mocht de graadmeter naar beneden uitbreken, dus morgen onder 347,5 sluiten. Zou de beursindex morgen de dag boven 349,8 eindigen dan is er een uitbraak naar boven uit de vlag. Hierop zou dat patroon geen rol meer spelen en een verdere stijging voor de hand liggen. Morgenochtend kijk ik of we boven lijn z in de kwartiergrafiek blijven en verder stijgen tot boven 349,3. In dat geval is de lichtgrijze lijn die ik parallel aan lijn y tekende het doel. Ik volg dan of we boven 349,8 sluiten. Komt de AEX onder lijn z dan leest u in mijn updates waar er eventueel steun gevonden kan worden. Ik kijk dan of we de dag onder 347,5 eindigen in verband met de afronding van de vlag in de daggrafiek. 

En dan nog dit...

Laat ik vanavond nog maar eens proberen een prognose te maken voor de Nikkei. Eerder ging ik er ten onrechte van uit dat er een top was gevormd, de Nikkei steeg verder. Dit keer lijkt het er opnieuw op dat er een top staat en behandel ik de index daarom nog maar eens.   

  • De top die nu is gezet ligt ter hoogte van de top 10891 uit 2011, een belangrijk weerstandsniveau. ik neem op grond van deze topvorming aan dat er de komende tijd een daling gaat volgen naar het 38,2% niveau 10060 of lager, waarbij het 23,6% niveau rond 10400 de eerste halte moet gaan worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 16 jan 2013, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 jan 09.15u: Direct poging daling te voorkomen

16 jan 10.00u: AEX licht gedaald na eerste candle

16 jan 11.00u: Hammer bij 61,8% Fibonacci niveau

Euro brak naar boven uit (analyse valutaplaza)

16 jan 12.00u: Bodem ter hoogte onderkant hammer

16 jan 13.00u: Driehoek door een nieuwe lagere top

16 jan 14.00u: Onderkant driehoek gaf zojuist steun

16 jan 15.00u: AEX koerst nog binnen de driehoek

16 jan 16.00u: Beursindex naar boven uit patroon

Vopak: Poging tot bodemvorming in stijgend kanaal

16 jan 17.00u: Vooralsnog een top bij grens 349,3

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven