ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 260213

  • Onze beurs heeft volgend op de impasse in de Italiaanse politiek anderhalf procent van de waarde van de AEX prijsgegeven. De index staat hierdoor ruim onder lijn k, waarmee de neerwaartse beweging als krachtig mag worden gekwalificeerd.

  • De beursindex opende vanmorgen afgetekend onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 319,8 - 358,9 dat rond 334,7 ligt. Het slot van de dag lag er echter boven, waardoor dit Fibonacci niveau niet als doorbroken mag worden beschouwd. Zover zou het pas zijn als er een slotstand onder deze grens tot stand komt. Zou dat gebeuren dan wordt de bodem rond 320 het volgende doel en dat maakt de ontwikkeling ten opzichte van de grens 334,7 daarom belangrijk. Veren we op dan is er nog een kans dat de neerwaartse beweging afgebroken wordt en niet leidt tot een terugkeer naar 320, waar dat wel het geval zou zijn als we op een zeker moment wel onder 334,7 sluiten.

AEX daggrafiek BB 260213

  • De opening bracht ons onder de onderste lijn van de Bollinger Bands, het slot lag erboven. Dit wil zeggen dat we vanuit deze indicator gezien morgen zowel een stijging als een daling zouden kunnen krijgen. Een zijwaartse beweging is uiteraard ook mogelijk, zo zeg ik er voor de volledigheid bij.

AEX uurgrafiek 260213

  • De uurgrafiek zegt ons dat een daling morgen de meest waarschijnlijke uitkomst is. Het vanmiddag afgeronde patroon l-l' is namelijk een stijgende wig en dus een voortzettingspatroon waarop een voortzetting naar beneden aannemelijk is. Dit zou veranderen mocht er een stijging boven de laatste top rond 337,7 worden gerealiseerd, want dat zou een herstel naar 338,8 of hoger veroorzaken, waarmee het deel van het gap dat vanmorgen open bleef alsnog gesloten zou worden.

AEX kwartiergrafiek 260213

  • Fibonacci niveaus in de kwartiergrafiek duiden erop dat er nog steun kan zijn rond 334,8, waar het 61,8% niveau van de stijging van vandaag is gelegen. De wig maakt een daling het meest waarschijnlijk, zo schreef ik, die komt er daadwerkelijk als de AEX door 334,8 zakt. Dat zou namelijk een gang naar 333 of lager inhouden. Voor de stijgende wig l-l' laat zich overigens een koersdoel van ongeveer 329,6 berekenen, wat het volgende richtpunt zou worden mocht de aandelenindex inderdaad onder 333 geraken.

Resumerend: 

De AEX belandde vanmorgen onder het 61,8% niveau 334,7 in de daggrafiek, maar sloot erboven. De markt behield hiermee de optie op een herstel, wat anders zou zijn als er alsnog een slot onder die grens zou komen. Dat zou namelijk een gang naar 320 geven voor de komende tijd. De stijgende wig in de uurgrafiek wijst echter op een vervolg naar beneden, naar 329,6 om precies te zijn. Daar gaat de AEX daadwerkelijk naar toe als er achtereenvolgens een daling onder 334,8 en 333 wordt gerealiseerd. Het gaat anders mocht het Damrak kans zien de aandelenindex boven het hoogste punt 337,7 van vandaag te brengen. Dat zou namelijk een stijging naar 338,8 of hoger geven, waarmee het gap van vanmorgen dat deels open bleef alsnog geheel gesloten zou worden.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik het koersverloop van de Duitse DAX. De ontwikkeling van vandaag maakt het interessant genoeg om die graadmeter er tot slot van deze analyse nogmaals bij te pakken.

  • Er is voor de derde keer in slechts vier beursdagen tijd een gap gevormd, dit keer naar beneden. Bijzonder is dat de gaps op hetzelfde niveau liggen. Was het gisteren nog zo dat de twee candles van afgelopen donderdag en vrijdag samen een island reversal patroon vormden, een  potentieel omkeerpatroon, vandaag is het de candle van gisteren die in zijn eentje dat patroon vormt. De candle is namelijk alleen achtergebleven door de sprong die de DAX vandaag naar beneden maakte. Het is een uitzonderlijke ontwikkeling dat er op deze wijze drie gaps worden gevormd. Ik kijk nu met spanning naar het verloop ten opzichte van de stippellijn rond 7560 en de lijn aangegeven met het cijfer vier. Zakt de index van onze oosterburen daar namelijk doorheen dan is topvorming een feit. De stippellijnen rond 7560 en 7870 vormen samen echter ook nog een rechthoek, helemaal verkeken is de kans op een voortzetting naar boven dus niet. Theoretisch kan er namelijk een stijging en een uitbraak naar boven volgen. Het mag duidelijk zijn dat dit een vertoning van kracht zou zijn, mocht dat zich voordoen. Op dit moment staat de DAX echter dicht bij de onderzijde van het patroon en de stijgende lijn, laten we morgen dus eerst gaan kijken welke stappen de DAX ten opzichte van deze lijnen zet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 26 feb 2013, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 feb 09.15u: AEX-index opende 2,1% lager

26 feb 10.00u: Een vloertje gelegd rond 334,4

26 feb 11.00u: Markt bezig met sluiten van gap

26 feb 12.00u: Stijgende wig in de kwartiergrafiek

26 feb 13.00u: Tweede stijgende wig in de grafiek

Heineken: Nog altijd in steile beweging naar boven

26 feb 14.00u: Geen daling gevolgd op tweede wig

26 feb 15.00u: Markten schudden ItaliŽ van zich af

Ziggo: Vlag, met het hoogste punt bij 76,4% niveau

26 feb 16.00u: Herstel AEX duurt nog altijd voort

26 feb 17.00u: Opnieuw een stijgende wig gevormd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven