ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 051213

  • Een nieuwe daling, dit keer met 1,1%, bracht de AEX vandaag onder de trendlijn h. Het is een lijn die bodems uit juni en augustus met elkaar verbindt, dat we er doorheen zijn gezakt is dus een belangrijk gegeven. Zoals gewoonlijk zal ik morgenavond in de weekgrafiek controleren of zich daar dan ook een doorbraak manifesteert, dat zou de bevestiging van de stap van vandaag zijn. Lijn h ligt in de weekgrafiek rond 385, het wordt morgen dus belangrijk of we daarboven of daaronder eindigen. 

  • De daling onder het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 366,1 - 398,6 en lijn h betekent in deze grafiek echter een voortzetting naar het 50% niveau rond 382,2 of het 61,8% niveau rond 378,5. Dit zijn als potentiŽle steunniveaus in eerste instantie de mogelijke doelen.

AEX daggrafiek BB 051213

  • Vanuit het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands moet ik evenwel stellen dat nog niet beslist is dat we naar 382,2 of 378,5 gaan. De AEX is namelijk voor de tweede keer onder de banden gesloten. Dit kan een dag of drie aanhouden, maar de index kan ook morgen al terugkeren binnen de banden. Hoewel we doelen naar beneden hebben doen we er goed aan te controleren of we niet toch naar boven gaan.

AEX uurgrafiek 051213

  • Bij de vorige grafiek stelde ik vast dat een beweging naar boven vanwege de stand buiten de banden mogelijk is. Dat is echter geen concreet gegeven, daarom zocht ik naar zaken aan de hand waarvan we morgen vast kunnen stellen of de beweging omlaag al dan niet aanhoudt. Die heb ik gevonden in de stippellijn rond 385,5 en lijn l. Breekt de aandelengraadmeter morgen door 385,5 en lijn l dan behelst dat de start van een herstelbeweging.

AEX kwartiergrafiek 051213

  • Om morgenochtend meteen te kunnen volgen hoe de marktindex zich gedraagt ten opzichte van de stippellijn rond 385,5 en lijn l heb ik deze in de kwartiergrafiek overgenomen. Zo zien we morgen snel of de tendens negatief blijft of niet. De markt heeft er gezien het slot op het laagste punt van de dag overigens zo te zien niet veel vertrouwen in dat er morgen een stijging tot stand gebracht kan worden.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek naar beneden door het 38,2% niveau en lijn h gebroken. Morgenavond moet ter bevestiging lijn h ook in de weekgrafiek doorbroken worden, wat gebeurt bij een weekslot onder 385. Het slot onder de Bollinger Bands wil echter zeggen dat de kans op een stijging aanwezig is. De index zal een dezer dagen immers terug moeten keren binnen de banden. Dit houdt in dat we er goed aan doen te kijken of de negatieve trend eventueel gekeerd wordt. Dit zou het geval zijn bij een stijging boven 385,5 en lijn l. De markt had daar bij het slot echter niet veel vertrouwen in. Ontbreekt het vertrouwen ook morgen en gaat de AEX-index verder omlaag dan hebben we in de grenzen 382,2 en 378,5 twee bruikbare potentiŽle doelen.

En dan nog dit...

Morgen wordt het ook in Frankrijk een interessante beursdag, dat wordt u vast duidelijk uit de volgende grafiek.

  • De CAC40 is aangekomen bij de bodem die in oktober rond 4105 ontstond. Zou de Franse index onder dit niveau belanden dan komt er een eind aan het proces van hogere bodems. Dat zal men niet zomaar laten gebeuren. Van december 2012 tot juni van dit jaar ontstonden er maar liefst vijf bodems rond 3600, waarvan u de laatste links in de grafiek ziet. Na iedere stijging keerde de index terug naar dit niveau, maar de graadmeter zakte er niet doorheen. Het is dus voorstelbaar dat hetzelfde zich voordoet rond 4105. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 5 dec 2013, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 dec 09.15u: Opening onder het 61,8% niveau

5 dec 10.00u: AEX ter hoogte van openingskoers

5 dec 11.00u: Verder omhoog, door dalende lijn

5 dec 12.00u: Top gezet bij 50% Fibonacci niveau

5 dec 14.00u: Steun AEX-index in de buurt van lijn k

5 dec 15.15u: Daling na cijfers VS en woorden ECB

5 dec 16.00u: Gevecht rond bodem van vanmorgen

Ten Cate: Afwenden patroon vergt nog lange adem

5 dec 17.00u: Daling zorgt voor een spannend slot

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven