ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270813

  • De AEX is door een forse daling van 2,3% onder de stippellijn rond 366,9 gekomen, waardoor er een hoofd en schouders patroon is afgerond in deze grafiek. Het patroon heeft een koersdoel ongeveer 353,5. Het patroon blijft geldig zolang de beursgraadmeter onder de neklijn blijft, dus onder 366,9.

  • Er liggen boven 353,5 een paar potentiŽle steunniveaus waar ik niet zomaar aan voorbij wil gaan. Het betreft de blauwe stippellijn rond 362,5, het 38,2% Fibonacci niveau 361,4 en het 50% niveau rond 355,6. Ik houd het koersdoel 353,5 in mijn achterhoofd, maar richt me bij een vervolg naar beneden eerst op deze drie grenzen.

AEX daggrafiek BB 270813

  • Het is niet zeker dat dit vervolg naar beneden er ook inderdaad komt. De index is namelijk iets onder de onderste lijn van de Bollinger Bands gesloten. Bij een beweging buiten de banden dienen we per definitie rekening te houden met de mogelijkheid van een terugkeer erbinnen en dat doe ik dus ook deze keer. De AEX zou op grond hiervan kunnen stijgen.

AEX uurgrafiek 270813

  • Er is in de uurgrafiek echter geen enkel teken van een eventuele bodem te bespeuren, het tegendeel is als ik naar de laatste candle kijk waar. De markt is gezien deze candle bang voor een vervolg naar beneden. Dit neemt niet weg dat ik morgen wel kijk of we eventueel niet toch naar boven gaan. Naar boven telt slechts de stippellijn rond 366,9, de neklijn van het afgeronde toppatroon in de daggrafiek. Blijven we eronder dan blijft het beeld negatief, keren we terug erboven dan wordt het patroon ongeldig en wordt het anders. Ik ga als zich dat voor mocht doen in mijn updates op zoek naar potentiŽle weerstandsniveaus.

AEX kwartiergrafiek 270813

  • Twijfel, twijfel en nog eens twijfel, dat is het beeld van de laatste uren. Een punt naar boven, een punt naar beneden, zo ging het voortdurend. De markt wist na het forse verlies verder geen richting te kiezen, dat zal morgen moeten gebeuren.

Resumerend: 

Een afgerond hoofd en schouders patroon, dat is de vangst van vandaag. De AEX ging flink onderuit. Het patroon is geldig zolang de AEX onder 366,9 blijft en heeft een koersdoel van 353,5. Op dat niveau wil ik me nochtans niet onmiddellijk richten, maar ik neem de niveaus 362,5, 361,4 en 356,6 eerst als mogelijke doelen bij een vervolg naar beneden. De Bollinger Bands brengen wat twijfel omtrent zo'n voortzetting naar beneden. Mocht de index stijgen om terug te keren binnen de banden dan is de grens 366,9 de belangrijkste grens die telt. Onder 366,9 blijft het sentiment negatief, wat zou veranderen zou de graadmeter terugkeren boven het niveau. Het hoofd en schouders patroon zou dan immers ongeldig worden. Doet die ontwikkeling zich voor dan krijgt u in mijn updates nieuwe grenzen, namelijk de potentiŽle hindernissen.

En dan nog dit...

Opvallend aan het koersverloop van vandaag is dat indices als onze AEX, de CAC40 en de Eurostoxx50 een hoofd en schouders patroon kennen, terwijl de Duitse beursindex boven voorgaande bodems bleef. We werpen een blik op de daggrafiek van de DAX.

  • De Duitse beurs is een belangrijke, ik wil daarom aandacht schenken aan deze ontwikkeling. Het kan immers van invloed zijn op ons koersverloop morgen. De DAX bleef boven de grens 8228 waar recent een aantal bodems werden neergezet. Door de toppen heb ik eveneens een stippellijn getekend, namelijk op 8435-. De stippellijnen rond 8228 en 8435 vormen samen een rechthoek. Een rechthoek is een voortzettingspatroon, als er een stijging aan vooraf gaat komt er meestal een uitbraak naar boven. Daar ziet het momenteel niet naar uit, de Duitse markt lijkt meer aan te sturen op een uitbraak naar beneden. Zolang die neerwaarts gerichte uitbraak er echter niet is kan het ook nog zijn dat de Duitse aandelenmarkt toch nog voor de weg naar boven kiest. Het is een spannende situatie. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 27 aug 2013, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 aug 09.15u: Daling, steun gevonden rond 370,8

27 aug 10.00u: Hoofd en schouders patroon gevormd

27 aug 11.00u: Wat rust de afgelopen drie kwartier

27 aug 12.00u: Hammer in uurgrafiek van AEX-index

27 aug 14.00u: Beursindex nog steeds onder druk

27 aug 15.00u: AEX staat op een verlies van 2,5%

AKZO: In stijgend kanaal, dus nog in stijgende trend

27 aug 16.00u: Kleine herstelbeweging na opening VS

27 aug 17.00u: Spannend slot van de handelsdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven