ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 230813

 • De candle van deze week heeft een smal lichaam aan de bovenkant. Hieruit blijkt dat de openingskoers van afgelopen maandag en het slot van vandaag op ongeveer hetzelfde niveau lagen. Er lijkt op het eerste gezicht dus niets gebeurd, maar niets is minder waar. De index daalde in de loop van de week naar 366,8 en herstelde volledig van deze daling. Dit duidt op kracht. Beleggers sturen aan op een vervolg naar boven, iets waaraan de komende week uiteraard nog wel vorm gegeven moet worden. Dat volg ik. Wil dat vervolg er komen dan moet de top rond 380,2 gepasseerd worden.

AEX daggrafiek 230813

 • De AEX is door de stijging van de afgelopen twee dagen al een aardig eind op weg in de richting van die top rond 380,2. Er schuilt echter gevaar. Wordt er namelijk een lagere top onder die op 380,2 neergezet en volgt daarop een daling onder 366,8 dan geeft dat een toppatroon, om precies te zijn een hoofd en schouders patroon. Dit is het risico dat kleeft aan de huidige situatie.

 • Dit betekent echter niet dat de top rond 380,2 niet uitgenomen gaat worden, want de ervaring leert dat de kans daarop tegenwoordig juist groot is. De dreiging van de vorming van een rechterschouder brengt namelijk kopers in actie die de vorming van deze schouder willen voorkomen.

 • Laat ik hier een paar voorbeelden van geven. Kijkt u nog even terug naar de weekgrafiek. Hier stond vanaf december vorig jaar tot begin juli een beeld gelijkvormig aan de huidige situatie in de daggrafiek. Het resulteerde in een stijging boven de top die het hoofd van het patroon had kunnen worden. Vanmiddag gebeurde hetzelfde in de kwartiergrafiek, zoals ik in mijn update van 14u toonde. In het eerste punt van deze update vindt u een uitgebreide uitleg van dit fenomeen. Ik moet op grond van de vele voorbeelden die er zo langzamerhand zijn haast uitgaan van een aanstaande doorbraak door 380,2. Ik ga hier bij de uurgrafiek verder op in, want er moet nog wel een stap gezet worden voor het zover kan komen.

AEX daggrafiek BB 230813

 • Zoals gebruikelijk zet ik echter eerst een stap opzij door naar de daggrafiek met Bollinger Bands te gaan. Deze indicator verschaft me immers steun- en weerstandslijnen en ik wil altijd weten waar die liggen. Daarvoor gebruik ik dit gereedschap. De AEX is vandaag door de middellijn gebroken, wat die lijn tot een potentiŽle steunlijn maakt. De bovenste lijn is een mogelijke weerstandslijn en de doorbraak door de middellijn maakt in principe een voortzetting naar die bovenste lijn mogelijk.

AEX uurgrafiek 230813

 • Dan komen we nu bij de uurgrafiek. Partijen hebben vandaag een poging gedaan om de AEX-index door het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 380,2 - 366,8 te laten breken. Dit niveau ligt rond 375,1. Het leek even te lukken, maar de graadmeter moest door een daling in de VS terug. Het slot van de dag lag eronder, waardoor deze grens uiteindelijk niet als doorbroken mag worden gezien. Dit houdt in dat er in theorie een top kan ontstaan bij dit niveau. Dit ga ik maandag uiteraard controleren.

 • Wordt daarentegen de top rond 375,5 van vandaag uitgenomen dan maakt dat de kans op een terugkeer naar 380,2 groot. Bij het 76,4% Fibonacci niveau rond 377 is er dan nog een kleine kans op weerstand, daarom heb ik dat niveau voor alle zekerheid toegevoegd.

 • In markten met een kunstmatig koersverloop, markten waar tactiek de koopmomenten van grote marktdeelnemers bepaalt, speelt dit 76,4% niveau namelijk nog wel eens een rol. In zo'n markt zitten we nu. Vraagt u zich af wat ik bedoel met de zinsnede 'waar tactiek de koopmomenten van grote marktdeelnemers bepaalt', leest u dan het eerste punt van de update van 16u door. Ik beschrijf daar hoe er vanmiddag werd gekocht met het specifieke doel de AEX door het 61,8% niveau 375,1 te brengen. Dit zijn slim opgezette bewegingen, geen natuurlijke. Ik heb in soortgelijke kunstmatig gegenereerde bewegingen wel eens toppen bij het 76,4% niveau gezien. Daarom neem ik bij een stijging boven 375,5 eerst 377 als doel en schakel pas door naar 380,2 als 377 een gepasseerd station is.

AEX kwartiergrafiek 230813

 • Mijn analyse is gezien de mogelijke topvorming bij het 61,8% niveau in de uurgrafiek natuurlijk niet af zonder dat ik bepaald heb waar er steun kan liggen. Die steunniveaus zijn immers mogelijke doelen zouden we dalen. Komt de index onder 374 waar vanmiddag steun lag dan zijn er drie mogelijke steunniveaus. Het zijn de drie Fibonacci niveaus van de stijging 370,9 - 375,5 rond 373,7, 373,2 en 372,6. Een eventuele daling onder 372,6 zou een terugkeer naar 370,8 of mogelijkerwijs lager waarschijnlijk maken.

Resumerend: 

Opening en slot van deze beursweek lagen dicht bij elkaar en aan de bovenkant van de weekcandle. Het laat zien dat de markt een vervolg naar boven ambieert. Daarvoor moeten een paar stappen worden gezet, achtereenvolgens die boven 375,5, 377 en 380,2. Gaat de index aanstaande maandag naar boven dan volg ik dit van stap tot stap. Uit de uurgrafiek blijkt dat er eventueel toch nog een top kan ontstaan bij het 61,8% niveau. Resulteert dit in een daling dan kan er steun liggen en bodemvorming komen rond 373,7, 373,2 en 372,6, daaronder zou een terugkeer naar 370,8 of lager aannemelijk worden.

En dan nog dit...

De AEX is niet de enige grafiek met een potentieel hoofd en schouders patroon. Gisteren vertelde ik u al over de Eurostoxx50 en de CAC50, vandaag wil ik u in dit kader de daggrafiek van de Nasdaq laten zien.

 • Allereerst wil ik u wat vertellen over de candle van vandaag, daarmee wordt het gap gesloten dat vorige week donderdag in deze grafiek ontstond. Dit is de gebruikelijke ontwikkeling na de vorming van een gap. 
 • Belangrijk voor wat volgt zijn lijn q en de top rond 3695. Ontstaat er een lagere top onder 3695 en zakt de Nasdaq vervolgens door lijn q dan wordt er een hoofd en schouders patroon afgemaakt. Dat zou bijzonder zijn, want die zie je niet vaak meer in deze tijd. Het zou de start van een correctie betreffen. 
 • Wordt de top rond 3695 daarentegen uitgenomen dan krijgen we dit patroon niet. In dit geval betekent dat ook dat er een stijging boven lijn l' zou moeten worden gerealiseerd. Dit is de bovenkant van een lange termijn kanaal. Eerste uitbraakpogingen eind juli en begin deze maand mislukten, het valt ook niet mee om een index naar boven uit een groot kanaal te laten breken. Gebaseerd hierop acht ik de kans op de ontwikkeling van een hoofd en schouders toppatroon groot, ondanks het feit dat je die formatie tegenwoordig niet vaak meer ziet. Ik heb nog een ander argument. Eens moeten markten weer normaal gaan functioneren en daar horen toppatronen bij. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 23 aug 2013, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 aug 09.15u: Beursindex rond slot van gisteren

23 aug 10.00u: Steun gevonden op 38,2% niveau

23 aug 11.00u: AEX nog tussen 373,2 en 370,9

Ahold: Sprong naar boven binnen stijgend kanaal

23 aug 12.00u: Wachten op beslissende beweging

23 aug 14.00u: Korte aanval bracht een doorbraak

23 aug 15.00u: AEX bij volgende weerstandsgrens

23 aug 16.00u: Beursindex boven 61,8% niveau

23 aug 17.00u: Al snel steun voor aandelenindex

 

Agenda van maandag 19 aug t/m vrijdag 23 aug 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven