ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130813

  • Onze beursgraadmeter is ook vandaag weer opgelopen. De markt straalt kracht uit, beleggers tonen zich zeker van hun zaak. Het hoogste punt van de dag was 377,9, waarmee ik het richtpunt 378 van afgelopen vrijdag vanwege het geringe verschil als bereikt beschouw. Dit wil zeggen dat ik morgen voor alle zekerheid kijk of we wellicht de vorming van een top zien. In deze grafiek heeft die top zich overigens niet aangekondigd, ga ik hier op af dan zouden we ook morgen hogere koersen krijgen. 

AEX daggrafiek BB 130813

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is evenwel anders. De gehele candle van vandaag staat namelijk boven de bovenste lijn van de indicator. Een stand boven die lijn betekent dat we rekening moeten houden met een eventuele daling, waarmee de graadmeter terugkeert binnen de banden. Helaas kan een terugkeer binnen de banden ook nog wel eens een dag of wat duren, zekerheid omtrent een daling kan ik u dus niet bieden. We zullen het af moeten wachten. Voetstoots van een vervolg naar boven uit gaan kan in ieder geval niet.

AEX uurgrafiek 130813

  • In de uurgrafiek ziet u lijn c. Deze lijn functioneerde vanmiddag als steunlijn en hield de AEX daarmee op de weg naar boven. De ontwikkeling blijft positief zolang de aandelenindex boven deze lijn noteert.

  • U ziet ook lijn d langs de toppen van gisteren en vandaag. Gaat de index verder omhoog dan wordt die lijn mijn richtpunt, want speculeren op een doorbraak van een lijn doe ik per definitie nooit.

  • Daar komt nog bij dat de lijnen c en d samen een wig vormen en dat brengt een kans op een daling met zich mee. Die daling komt er bij een uitbraak naar beneden. Breekt de AEX daarentegen naar boven door lijn d dan staat deze wig er niet meer, deze drempel die de index kan weerhouden van een vervolg naar boven is dan weggenomen.

AEX kwartiergrafiek 130813

  • Omdat er een wig in de grafiek staat en het dientengevolge theoretisch van een daling kan komen bepaal ik aan de hand van de kwartiergrafiek de eerste richtpunten voor het geval we omlaag gaan. Deze punten zijn van toepassing als er een daling onder lijn c en de laatste bodem rond 376,5 wordt gerealiseerd. De richtpunten die het betreft, tevens potentiŽle steunniveaus, zijn de Fibonacci niveaus van de stijging 373,7 - 377,9 rond 376,3, 375,8 en 375,3. Een eventuele daling onder 375,3 zou een vervolg naar 373,7 veroorzaken. 
  • Naar boven richt ik me zoals ik bij de uurgrafiek schreef alleen op lijn d. Zou die lijn doorbroken worden dan kijk ik of er nieuwe aanknopingspunten te vinden zijn.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag wederom, beleggers kennen geen twijfels en duwen de index dag na dag naar een hoger jaarrecord. In de daggrafiek is er niets dat op eventuele topvorming wijst, maar in de daggrafiek met Bollinger Bands en de uur- en kwartiergrafiek wel. Het gaat respectievelijk om een candle boven de banden en een wig in ontwikkeling. Zakt de index door lijn c en 376,5 dan volgt een daling naar 376,3, 375,8 of 375,3, drie potentiŽle steunniveaus. Mocht de index onder 375,3 komen dan komt het van een terugkeer naar 373,7. Stijgt de index morgen dan richt ik me op lijn d en houd rekening met weerstand van en topvorming bij die lijn. Zou lijn d doorbroken worden dan ontwikkelt de wig zich niet verder. De AEX vervolgt dan haar opmars en ik ga vervolgens op zoek naar nieuwe aanwijzingen.

En dan nog dit...

De Chinese beursindex, de Shanghai Composite, brak vanmorgen naar boven uit een patroon. Ik heb geaarzeld of ik hier wel over moest schrijven, omdat de Chinese markt een nogal van andere beurzen afwijkende markt is. De index is namelijk gebaseerd op het handelen van beleggers die door hun overheid voorzien worden van volstrekt onbetrouwbaar cijfermateriaal. Ze worden bewust op het verkeerde been gezet, dat is althans mijn mening. De vraag is ook in hoeverre er sprake is van vrije beurshandel in zo'n land, dus van grafieken die je kunt analyseren. Na enig beraad heb ik toch maar besloten er over te schrijven, dit omdat het een bijzondere uitbraak is. Je kunt je bovendien met alle bemoeienis van centrale banken elders afvragen in hoeverre er in de rest van de wereld nog gesproken mag worden over vrije handel en daar maak ik toch mijn analyses over. We gaan dus naar de daggrafiek van de Chinese beurs.

  • In de grafiek ziet u de driehoek a-a'. Een driehoek is een voortzettingspatroon en dat wil zeggen dat er normaal gesproken een uitbraak naar beneden had moeten komen. Chinese beleggers besloten anders en zorgden voor een opwaartse uitbraak. Er zijn twee scenario's mogelijk, een van een daling en een van een stijging. De laatste is gezien de uitbraak het meest waarschijnlijk. Zou de index echter dalen en terugkeren binnen de driehoek dan wordt de uitbraak een valse uitbraak en dienen we alsnog uit te gaan van een vervolg naar beneden. Dat zou zich dan allereerst manifesteren in de vorm van een daling naar en onder lijn a. Gaat de Shanghai Composite verder omhoog dan is het 61,8% Fibonacci niveau rond 2150 een plausibel doel en tevens een potentieel weerstandsniveau. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 13 aug 2013, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 aug 09.15u: Opnieuw hogere opening AEX-index

13 aug 10.00u: Markt werkt aan vervolg naar boven

13 aug 11.00u: Het richtpunt 378 is vrijwel bereikt

13 aug 12.00u: Korte termijn top gevormd in AEX

13 aug 14.00u: Doorbroken top is goed verdedigd

13 aug 15.00u: Geen verandering het afgelopen uur

13 aug 16.00u: Beursindex nog steeds zijwaarts

13 aug 17.00u: Graadmeter vond steun op trendlijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven