ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230413

  • De AEX-index is 2,7% gestegen, er staat een ongewoon lange groene candle in de grafiek. De stijging kwam tot stand op basis van inkoopmanagersindices die aanhoudende krimp aangeven in de eurozone. U vraagt zich wellicht af waarom de index dan zo fors steeg, krimp is immers negatief. De reden is dat de markt speculeert op een renteverlaging door de ECB of andere stimulerende maatregelen. De ECB kan niet achterblijven bij andere centrale banken, zo wordt gezegd.

  • De onderkant van de candle van vandaag staat op lijn a, het zal u duidelijk zijn dat deze lijn intact bleef als steunlijn. Hiermee is ook de driehoek a-c intact gebleven en dus nog steeds in ontwikkeling. Breekt de index naar boven door lijn c dan is dit potentiŽle voortzettingspatroon afgerond en komt er een krachtige voortzetting naar boven.

  • Een lijn waar we eerst echter mee te maken hebben is lijn x. Deze lijn moet net als lijn c worden gezien als mogelijke weerstandslijn. Hij loopt morgen rond 349,6 en die grens is morgen dus van groot belang. Een doorbraak door die kan zou namelijk uitmonden in een stijging naar lijn c, terwijl topvorming bij lijn x in theorie alsnog in een daling van de aandelenmarktgraadmeter zou kunnen resulteren, zelfs na de grote stijging van vandaag. Onthoud de grens 349,6 dus voor het koersverloop morgen.

AEX daggrafiek BB 230413

  • De AEX is door de grote koerswinst meteen van het onderste naar het bovenste deel van de Bollinger Bands gegaan. Hierop kan in principe een voortzetting naar de bovenste lijn van de indicator volgen, als we in de vorige grafiek tenminste met lijn x afrekenen.

AEX uurgrafiek 230413

  • Een beeld zoals dat van vandaag ziet u niet vaak in de uurgrafiek. Er zijn alleen maar groene candles gevormd. Beleggers durven hun nek nogal uit te steken, overtuigd als zij kennelijk zijn dat we verder naar boven gaan. Het zal overigens ook short covering zijn geweest dat bijdroeg aan deze reeks, velen zullen -net als ik- verrast zijn door deze ongebruikelijk sterke ontwikkeling.

  • Vanmiddag besprak ik het 76,4% Fibonacci niveau als een van de haltes naar boven. Dit niveau is uitgenomen en heeft dus geen betekenis meer. Morgen telt allereerst de ontwikkeling ten aanzien van de top 349,3 van vandaag, wordt die uitgenomen dan gaat de aandelenindex naar lijn x in de daggrafiek. Die lijn ziet u hier in de uurgrafiek niet, het is namelijk lastig om de lijnen precies gelijk te tekenen, zoals dat wel vaker het geval is bij lijnen in grafieken met diverse tijdvensters. Uiteindelijk is de daggrafiek het belangrijkst, daarom richt ik me morgen voor wat lijn x betreft op de bij de daggrafiek besproken grens 349,6.

AEX kwartiergrafiek 230413

  • Kenmerkend voor deze tijd is dat koersstijgingen of -dalingen in toenemende mate 'uitgemolken' worden, waarmee ik bedoel dat zij worden doorgevoerd zolang het kan. Dit heeft in mijn optiek te maken met computergestuurde handel. Algoritmen halen er uit wat er in zit en high frequency trading versterkt bewegingen onderweg nog eens. Zo kunnen vroeger zeldzame ontwikkelingen als die van vandaag extreem ver doorgetrokken worden en is er geen topvorming aan het einde van de dag. Met volgt eenvoudigweg tot het slot de koersontwikkelingen in de VS, want nadenken over en anticiperen op wat er gedurende de nacht kan gebeuren doen computers niet.
  • Het feit dat er geen topvorming is geweest houdt in dat ik nog geen Fibonacci lijnen kan plaatsen om potentiŽle steunniveaus te bepalen. Dat zal ik dus morgen moeten doen in het geval er zich een beweging omlaag ontwikkelt.
  • Als mogelijke steunlijnen kan ik wel lijn k noemen en de blauwe stippellijnen, waarvan de eerste rond 343,7 ligt.

Resumerend: 

De grote koerswinst van de AEX-index heeft ervoor gezorgd dat de driehoek a-c intact bleef en dus nog steeds met een uitbraak naar boven afgerond kan worden. Daarvoor moet dan wel eerst lijn x doorbroken worden en daar ga ik dus morgen bovenal op letten. De lijn loopt morgen rond 349,6. Komt de graadmeter boven de top 349,3 van vandaag dan komt er een doorbraakpoging, een eventuele doorbraak door lijn x zou een vervolg naar lijn c aannemelijk maken. Daalt de index morgen, mogelijk doordat we nog onder lijn x koersen, dan kan er steun zijn bij lijn k in de kwartiergrafiek of bij de blauwe stippelijnen in die grafiek, waarvan de eerste rond 343,7 ligt. Fibonacci niveaus kan ik op dit moment nog niet vaststellen, omdat er aan het einde van de dag nog geen enkel teken van topvorming was.

En dan nog dit...

Tegen het einde van de handel was ik uiteraard gefocussed op de ontwikkeling ten opzichte van lijn x in onze daggrafiek van de AEX, maar ik lette ook met een schuin oog op de ontwikkeling van de DAX. In de daggrafiek van die index ontstond vorige week namelijk een toppatroon en ik was benieuwd of dat geldig zou blijven. Laten we gaan kijken wat er gebeurde.

  • Het toppatroon dat vorige week ontstond was een hoofd en schouders patroon. De DAX is vandaag teruggekeerd boven de neklijn g van dit patroon en dat is daarmee ongeldig geworden. Gewoonlijk vormt de neklijn van zo'n formatie weerstand, maar dat was vandaag niet het geval. Het gaat dus om een aanzienlijke verbetering van het beeld. Ik houd wel een slag om de arm. Er is namelijk nog een kleine kans dat het om een tijdelijke terugkeer boven lijn g gaat, in het Engels een 'overshoot' genoemd. Zou de DAX morgen terugkeren onder lijn g dan was het zo'n kortstondige ontwikkeling, ik zou dan alsnog rekening houden met een daling conform het hoofd en schouders patroon. Blijft de index boven lijn g dan wordt het patroon definitief ongeldig, daar waar ik op dit moment nog enige ruimte voor een andere ontwikkeling laat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 23 apr 2013, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 apr 09.15u: Markt gaat vol voor goede cijfers

23 apr 10.00u: Slechte cijfers, beurs naar boven

23 apr 11.00u: Beleggers kopen, index loopt op

23 apr 12.00u: Top van gisteren is geŽvenaard

23 apr 13.00u: Enorm contast nieuws-koersverloop

23 apr 14.00u: Winst AEX uitgebouwd naar 1,7%

23 apr 15.00u: Inverted hammer bij Fibonacci grens

AKZO: Valse uitbraak, maar nog wel stijgende trend

23 apr 16.00u: Beursgraadmeter opnieuw hoger

23 apr 17.00u: Geen enkel teken van winstneming

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven