ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220413

  • Het zag er vandaag om 17.30u naar uit dat de AEX-index door lijn a ging zakken. Deze lijn lag namelijk rond 340 en daar stonden we op dat tijdstip 0,4 indexpunt onder. In de nabeursveiling kwam echter een slot net boven 340 tot stand. Kopers gebruikten deze veiling om de beursgraadmeter boven lijn a te sturen, zo werd voorkomen dat er een uitbraak tot stand kwam. Doordat het slot boven lijn a lag moet deze lijn als niet doorbroken worden beschouwd, de driehoek a-c is door deze sturing intact gehouden. We zullen morgen zien wat de waarde is van deze late reddingsactie, waarvoor een slotveiling overigens nadrukkelijk niet is bedoeld.

  • Die waarde hangt af van het koersverloop ten opzichte van lijn a. Deze lijn ligt morgen rond 340,2. Komt er morgen aan het einde van de middag een slot boven dat niveau tot stand dan blijft de lijn ook morgen in stand als steunlijn. Sluit de AEX daarentegen onder 340,2 dan is er alsnog een doorbraak en is de actie uit de veiling van vanmiddag tevergeefs geweest.

AEX daggrafiek BB 220413

  • De Bollinger Bands laten zowel ruimte naar boven als naar beneden. Daar hoeven we dus geen belemmering van te verwachten, welke richting we ook kiezen.

AEX uurgrafiek 220413

  • Kijkt u in de uurgrafiek naar het koersverloop boven de stippellijn rond 340,2 dan ziet u een hoofd en schouders patroon. Ik doe daar verder niets mee, om reden dat er slechts een beperkte stijging aan vooraf ging. Dat maakt het patroon namelijk minder waardevol, wat niet wegneemt dat het een negatieve indicatie is. De stippellijn rond 340,2 kan weerstand gaan vormen.

  • Het laagste punt van de dag was 338,7. Zakken we daar morgen alsnog doorheen dan is er nog steun mogelijk rond 337,9. Bij een eventuele daling onder dat niveau krijgt u in mijn updates nieuwe richtpunten, daar wil ik op dit moment namelijk nog niet op vooruitlopen. 

AEX kwartiergrafiek 220413

  • De markt tracht een verdere daling te voorkomen, men zat er niet mee om daar zelfs de slotveiling voor te gebruiken. Het is kopers dus menens. Men zal morgen als het ook maar enigszins kan dus een nieuwe opwaartse beweging in gang zetten. Ik heb de grafiek daarom voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 343,7 - 338,7 en dat geeft ons potentiŽle weerstandsniveaus. Die mogelijke hindernissen zijn de magenta stippellijnen rond 340,6, 341,2 en 341,8. De stippellijn rond 342,5 zou eventueel ook opnieuw een barriŤre kunnen zijn en ook de top 343,7 van vandaag kan weerstand vormen.

Resumerend: 

Het is dat er een slotveiling is, anders waren we vandaag onder de trendlijn a gesloten. Nu wist men de zaak in die veiling echter nog bij te sturen naar boven, iets waaruit blijkt dat het de markt wat waard is om de deur naar boven open te houden. Als dat in de nabeursveiling moet dan moet dat immers maar, ook al is de veiling juist opgezet om dit te voorkomen. Er zou morgen dus een vervolg naar boven kunnen komen. Gaan we inderdaad omhoog dan hebben we aan potentiŽle weerstandsniveaus de grenzen 340,6, 341,2, 341,8, 342,5 en 343,7. Dit zijn de niveaus aan de hand waarvan ik het koersverloop beoordeel in het geval van een stijging. Komt de AEX morgen daarentegen onder 338,7 dan gaat de graadmeter naar 337,9 of eventueel lager. Belangrijk morgen is het slot, waarbij het gaat om de vraag of dat al dan niet boven 340,2 ligt. Een slot eronder betekent alsnog een doorbraak, een slot boven dat niveau wil zeggen dat de lijn intact blijft als steunlijn.

En dan nog dit...

Een index die de komende dagen qua technische analyse interessant is om te volgen is de Britse. U ziet de daggrafiek van de FTSE100.

  • Ik vraag uw aandacht voor koersontwikkeling boven de stippellijn rond 6215. Hier ziet u een bijna afgerond hoofd en schouders patroon, een patroon dat definitief zou ontstaan bij een slotstand onder die stippellijn. Het zou een koersdoel van ongeveer 5895 geven voor deze Britse beursgraadmeter. Er is nog ťťn manier waarop de beurs in London de vorming van dit patroon kan afwenden, dat is door de realisatie van een stijging boven de top rond 6534. Dit is gezien de lagere top die is ontstaan de minst waarschijnlijke optie, maar desalniettemin zolang de FTSE100 boven de veronderstelde neklijn staat niet onmogelijk. U begrijpt dat ik met nieuwsgierigheid volg welke weg Britse beleggers kiezen voor hun beursindex. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 22 apr 2013, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 apr 09.15u: Opening exact boven weerstand

22 apr 10.00u: Verkopende partijen sloegen terug

22 apr 11.00u: Kopers zijn opnieuw in de aanval

22 apr 12.00u: Lagere top wordt nog bestreden

22 apr 13.00u: Hoger vanaf vloertje onder de AEX

22 apr 14.00u: Daling op cijfers Amerikaans bedrijf

22 apr 15.00u: AEX nu iets onder slot van vrijdag

Aegon: Mislukte uitbraakpogingen naar boven

22 apr 16.15u: Index dreigt door steunlijn te zakken

22 apr 17.00u: Er wordt nog gewerkt aan steun

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven