ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 120413

  • De AEX boekte deze week winst en bleef daardoor binnen de driehoek a-c die zolang de aandelengraadmeter boven lijn a blijft in ontwikkeling is. Een driehoek is een voortzettingspatroon, het zou afgerond worden bij een uitbraak naar boven. De formatie geeft aan dat de aandelenmarkt streeft naar een voortzetting naar hogere koersniveaus. Hier komt verandering in mocht de index naar beneden uit het patroon breken, daarom houd ik zolang er geen uitbraak naar boven heeft plaatsgevonden zowel de onder- als de bovenkant in de gaten.

AEX daggrafiek 120413

  • Binnen de driehoek a-c heeft zich een top gevormd bij het 76,4% Fibonacci niveau van de voorgaande daling 356,2 - 337,9. Naar lijn c of hoger kan de beursindex alleen gaan indien de top van gisteren rond 352 alsnog doorbroken wordt.

  • U ziet lijn x en het is u misschien opgevallen dat ik die iets verschoven heb, zodat hij door de top van gisteren loopt. Dat was noodzakelijk omdat die top een relevant koersniveau is, dat ik dus mee dien te nemen in de trendlijn. De lijn geeft aan dat een voortzetting naar boven geen vanzelfsprekendheid is.

AEX daggrafiek BB 120413

  • Aan de daggrafiek met Bollinger Bands hebben we op de korte termijn niet veel. De AEX is teruggekeerd onder de middellijn en die lijn is dus niet meer van belang. Ik gebruik deze indicator overigens met name omdat de onderste en bovenste lijn respectievelijk steun- en weerstandslijn kunnen zijn. De AEX is momenteel ver verwijderd van deze lijnen, daarom geeft deze grafiek geen informatie.

AEX uurgrafiek 120413

  • De uurgrafiek toont ons een bodem ter hoogte van het laagste punt 347,9 van gisteren. We hebben hier nu twee bodems. De laatste tijd volgt op een situatie als deze vaak een stijging boven de laatste top, iets dat je vroeger niet vaak zag. Ik moet het dus meenemen in mijn analyse en volgende week rekening houden met de mogelijkheid dat we toch weer naar boven gaan en door 352 breken. Ik kijk in de kwartiergrafiek of er onderweg nog hindernissen zijn.

  • Eerst wil ik echter de stand van zaken bespreken voor wat de Fibonacci lijnen over de stijging 337,9 - 352 betreft. De beursindex is onder het 23,6% niveau geweest en een daling naar het 38,2% niveau rond 346,6 is op grond van de Fibonacci theorie daarom aannemelijk. We gaan daar daadwerkelijk naar toe als de AEX door 347,9 zakt. Andere mogelijke doelen zouden het 50% niveau rond 345 of het 61,8% niveau rond 343,3 zijn.

AEX kwartiergrafiek 120413

  • Krijg je in een opwaartse beweging op een zeker moment twee bodems op hetzelfde niveau dan kan dat tegenwoordig zoals ik u vertelde resulteren in een stijging boven de laatste top. Zie mijn februari column Niet afgeronde patronen, mocht u deze nog niet gelezen hebben, daarin staan enkele voorbeelden. Ik moet deze optie zoals ik bij de uurgrafiek schreef meenemen in de scenario's die mogelijk zijn. In de kwartiergrafiek staan Fibonacci lijnen over de daling 352 - 347,9. Rond 350,4 ziet u het 61,8% niveau van deze daling, voor de korte termijn het belangrijkste weerstandsniveau. Een eventuele stijging boven dit niveau zou in een aanval op de top van gisteren uitmonden. Deze top zou dan mogelijkerwijs ook doorbroken worden, daar moeten we dan althans rekening mee houden.
  • Zakt de marktindex door de bodems rond 347,9 dan haal ik de Fibonacci lijnen in deze grafiek direct weg, want die hebben dan geen nut meer. Ik richt me vervolgens op de daling naar 346,6 of lager die ik in de uurgrafiek als mogelijkheid opperde.

Resumerend: 

De AEX steeg deze week en de driehoek a-c bleef hierdoor intact. Een driehoek is een voortzettingspatroon en dat wil zeggen dat er een voortzetting naar boven zou komen. Het patroon is echter pas af bij een uitbraak naar boven, dus een doorbraak door lijn c. Zolang we die uitbraak niet hebben gezien houd ik zowel de onderkant (lijn a) als die bovenkant (lijn c) in de gaten. Een nadere conclusie trek ik pas bij een daling onder lijn a of een stijging boven lijn c, daartussen houd ik alle opties open. Waar we komende week mee te maken hebben is met de top rond 352 die moet worden uitgenomen willen we naar lijn c of hoger kunnen gaan met onze graadmeter. De markt doet een poging daartoe in het geval de index aanstaande maandag boven 350,4 komt. Zakt de beursgraadmeter echter door 347,9 dan gaat zij naar 346,6 of lager (345 of 343,3). Dat zou aanleiding zijn om het verloop ten opzichte van lijn a wat scherper in de gaten te gaan houden.

En dan nog dit...

Het koersverloop van het edelmetaal goud trok vandaag mijn aandacht, ik zal u aan de hand van de weekgrafiek laten zien waarom.

  • De goudprijs is door de bodems gezakt die van oktober 2011 tot mei 2012 tussen $1523 en $1533 zijn ontstaan. De week is nog niet om, dus ik kan er nog geen definitieve conclusie uit trekken. Zou de slotstand van vandaag echter onder $1523 liggen dan is het steunniveau doorbroken en dienen we voor de komende maanden rekening te houden met fors lagere goudprijzen. Bepaal ik een doel aan de hand van het verschil tussen de lijnen op $1523 en $1796 dan kom ik op $1250 uit. Rond $1308 vinden we echter een oude bodem en dat niveau lijkt me voor later dit jaar of eventueel volgend jaar dan ook een beter doel. Voorwaarde is dat het goud onder $1523 blijft. Het zou er namelijk weer anders uit gaan zien zou de goudprijs terugkeren boven dat niveau, zeker als daarna ook een of meer van de drie dalende lijnen doorbroken zouden worden die u in de grafiek ziet. Zoals het er nu echter bij ligt stuurt de markt aan op flink lagere prijzen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 12 apr 2013, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 apr 09.15u: Lagere opening beursgraadmeter

12 apr 10.00u: Beursindex is door 61,8% niveau

12 apr 11.00u: Bodem gevormd, maar wel met vlag

12 apr 12.00u: Kopers handelden snel op patronen

12 apr 13.00u: Bodem op 23,6% is blijven staan

12 apr 14.00u: AEX-index beweegt nog zijwaarts

12 apr 15.00u: Slechte cijfers en hagelstenen

12 apr 16.00u: Index met futures VS naar boven

PostNL: In dalende trend, recent wel enig herstel

12 apr 17.00u: AEX onder het 23,6% niveau beland

 

Agenda van maandag 8 apr t/m vrijdag 12 apr 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven