ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 050413

  • De Amsterdamse beurs heeft geen beste week achter de rug, net zo min als de overige beurzen trouwens. De AEX eindigde 2,1% onder de slotstand van vorige week donderdag, de laatste handelsdag voor Pasen. Vanmiddag tekende ik in verband met deze daling een stijgende lijn in de daggrafiek en die heb ik overgenomen in bovenstaande weekgrafiek. Het gaat om lijn a, deze lijn blijkt vanmiddag steun te hebben geboden aan de beursindex. Blijft de graadmeter volgende week boven deze lijn dan doen we er goed aan om uit te gaan van een vervolg naar boven. Dat ligt niet alleen aan het feit dat deze lijn stijgt. Lijn a vormt samen met de nieuwe lijn c die ik heb toegevoegd aan de grafiek namelijk een driehoek en dat patroon wijst zolang er geen uitbraak naar beneden plaatsvindt op een voortzetting naar boven. 

  • Ik let de komende week uiteraard wel op de ontwikkeling ten opzichte van de onderkant van deze driehoek. Verlaat de index dit patroon namelijk aan de onderzijde dan is dat een negatieve ontwikkeling die uitmondt in een daling naar de laatste bodem rond 333 of lager.

AEX daggrafiek 050413

  • Laten we de komende week zolang lijn a niet doorbroken wordt op grond van de driehoek a-c dus eerst maar eens uit gaan van een hervatting naar boven. Potentieel weerstandsniveau daarbij is de stippellijn rond 344,8 die vandaag met kracht doorbroken werd.

  • Onder lijn c ziet u lijn x, die tekende ik al eerder. Ik heb hem iets verschoven zodat hij door de laatste top loopt, want die is relevant. Wil er echt een lange termijn voortzetting komen dan moet die lijn doorbroken worden, net als uiteraard lijn c. Dat geeft ons twee belangrijke lijnen mocht er inderdaad een beweging omhoog volgen.

  • Zakt de index door het laagste punt van vandaag 337,9 dan ga ik uit van een daling naar de bodem uit februari rond 333 of lager.

AEX daggrafiek BB 050413

  • De AEX eindigde de dag ruim onder de onderste lijn van de Bollinger Bands in deze daggrafiek. Dit betekent dat we komende maandag voor alle zekerheid rekening moeten houden met een herstelbeweging waarmee de index terugkeert binnen de banden. Dilemma is wel dat er ook nog wel eens een paar dagen overheen gaan voordat zo'n terugkeer binnen de banden er is, zekerheid voor een stijging geeft het slot onder de banden dus voor aanstaande maandag jammer genoeg niet.

AEX uurgrafiek 050413

  • Er is in de uurgrafiek een bodem ontstaan in de vorm van een met een daaropvolgende groene candle bevestigde engulfing bullish line. Ik heb om die reden Fibonacci lijnen over de daling 353 - 337,9 in de grafiek gezet. Mogelijke weerstandslijnen die we hierdoor hebben verkregen zijn de magenta stippellijnen rond 341,5, 343,7, 345,5 en 347,3. De stippelllijn rond 344,8 hadden we op grond van de daggrafiek al als mogelijke barriŤre.

AEX kwartiergrafiek 050413

  • Mochten we dalen dan is het 61,8% Fibonacci niveau rond 339 van de herstelbeweging van vanmiddag van belang. Blijven we boven 339 dan kan er toch nog een beweging omhoog volgen, onder 339 daarentegen volgt een terugkeer naar 337,9 of lager. Het zou de kans op een daling onder 337,9 groot maken. Een eventuele daling onder dat niveau zou zoals ik bij de weekgrafiek vaststelde inhouden dat de AEX wegglijdt naar 333 of lager. Hiermee is de cirkel rond en ga ik naar het resumť.

Resumerend: 

De AEX is deze week gedaald met 2,1%. We zagen in de weekgrafiek evenwel dat dit niet wil zeggen dat er een eind komt aan de opwaartse trend, want die kan op grond van de driehoek a-c die ik tekende gehandhaafd blijven. Voorwaarde is dat de aandelengraadmeter boven lijn a blijft, waarop dan voor een echte voortzetting naar boven een doorbraak door de lijnen x en c zou moeten volgen. Aanstaande maandag kijk ik of we daadwerkelijk omhoog gaan overeenkomstig dit patroon. Stijgt de index inderdaad dan kan er weerstand zijn en dus eventueel topvorming optreden rond 341,5, 343,7, 344,8, 345,5 of 347,3, een eventuele stijging daarboven zou een aanval op lijn x inluiden. Het wordt een geheel ander verhaal mocht de index achtereenvolgens door 339 en 337,9 zakken. Er zou dan namelijk een streep gaan door de verdere ontwikkeling van de driehoek en de AEX zou wegglijden naar de laatste bodem rond 333 of lager.

En dan nog dit...

De inactiviteit van ECB-voorzitter Draghi tegenover zijn ambgenoten Bernanke (VS) en Koruda (Japan) heeft de euro aantrekkelijker gemaakt voor de valutamarkt. Ik ben het overigens eens met die inactiviteit, mocht u zich dat afvragen, ik ben een absolute tegenstander van geldverruiming. Recessies op zijn tijd zijn gezond en horen bij ons financiŽle systeem. Die moet je niet tegen willen gaan en zeker niet op deze risicovolle en experimentele manier. Dat gezegd hebbende ga ik terug naar de euro, die is namelijk naar boven uit een wig gebroken zoals u hieronder ziet.

  • De beweging naar boven kondigde zich vooraf aan in de vorm van de wig g-f. Nu de uitbraak is gerealiseerd is het zaak te gaan kijken op welke niveaus er eventueel een top kan volgen. Daarvoor gebruik ik Fibonacci lijnen, de magenta stippellijnen rond $1,312, $1,323 en $1,335 kunnen eventueel een volgende top opleveren. Een kleinere kans op weerstand is er nog bij de top van 25 maart jongstleden $1,305. Omdat er ter hoogte van het 38,2% niveau $1,312 meerdere toppen zijn ontstaan mag dat als een zware hindernis worden gezien. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 5 apr 2013, 19.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 apr 09.15u: Vlag, maar wel steun voor de AEX

5 apr 10.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

5 apr 11.00u: Stijgende wig gevormd afgelopen uur

DE Master Blenders: Markt lijkt tevreden met bod

5 apr 12.00u: AEX-index op een verlies van 1%

5 apr 13.00u: Verlies is toegenomen naar 1,7%

5 apr 14.00u: Twee groene candles in de grafiek

5 apr 15.00u: Bar weinig nieuwe banen in de VS

5 apr 16.00u: Aandelenindex staat op trendlijn

5 apr 17.00u: Graadmeter staat bij dalende lijn

 

Agenda van maandag 1 apr t/m vrijdag 5 apr 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven