ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 060912

  • De ECB heeft vanmiddag nieuwe maatregelen aangekondigd en de markt heeft met een stijging van 2,3% van de AEX-index laten zien erg blij te zijn met die aangekondigde stappen. De AEX brak zowel door de lijnen d als h en bleef met een hoogste stand van 336,4 (tevens het slot) maar net onder de top die op 21 augustus jongstleden rond 336,7 ontstond. Hiermee is ook de top uit maart van dit jaar op 337,2 die u linksboven in de grafiek ziet binnen bereik gekomen. Een stijging van een kwart procent is morgen genoeg om die top te passeren, een doorbraak is dus zonder meer mogelijk.

AEX daggrafiek BB 060912

  • De daggrafiek met Bollinger Bands zorgt er echter voor dat ik niet zonder meer van een vervolg naar boven uit kan gaan. De index bereikte namelijk de bovenste lijn van deze indicator en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Ik zal morgen dus eerst moeten kijken of er wellicht toch een daling volgt.

AEX uurgrafiek 060912

  • Kijken we naar de laatste drie candles in de uurgrafiek dan hoeft het geen betoog dat beleggers aannemen dat we morgen een vervolg naar boven gaan zien. Er werd immers geen winst genomen en het slot lag op het hoogste punt van de dag. De markt kende ook in de laatste fase van de handelsdag geen twijfels. Morgen moet uiteraard blijken of beleggers hiermee een juiste inschatting hebben gemaakt, dat is altijd weer afwachten.

AEX kwartiergrafiek 060912

  • Het gegeven dat we op het hoogste punt van de dag zijn geŽindigd betekent dat ik geen Fibonacci steunniveaus kan benoemen. Dat kan immers pas zodra we een top hebben in deze grafiek en die hebben we niet. Zouden we dalen dan kan ik wel zeggen dat er steun kan liggen in het gebied 332,2 - 332,9, waar toppen lagen die vanmiddag doorbroken werden. Verder is lijn k uiteraard een belangrijke potentiŽle steunlijn. Het oogt momenteel minder waarschijnlijk dat we naar het gebied 332,2 - 332,9 of lijn k gaan, maar je weet het maar nooit.
  • Boven in de grafiek ziet u stippellijnen op 336,7 en 337,2, de toppen die ik bij de daggrafiek besprak. Dat zijn de morgen uit te nemen grenzen.

Resumerend: 

De marktreactie op de door de ECB aangekondigde maatregelen is overtuigend, de aangekondigde stappen stemden beleggers tevreden. De AEX steeg 2,3% en eindige met een slotstand van 336,4 net onder de recente top rond 336,7 en de top uit maart van dit jaar op 337,2. Een stijging van een kwart procent is voldoende om die niveaus morgen te doorbreken, dat moet dus haalbaar worden geacht. De index bereikte in de daggrafiek met Bollinger Bands echter de bovenste lijn van de indicator en dat maakt het me onmogelijk om te zeggen of we inderdaad door de toppen gaan breken. Deze stand brengt namelijk een kans op topvorming met zich mee. Ik kan dus niet anders dan afwachten wat de laatste beursdag van de week ons brengt.

En dan nog dit...

De DAX steeg vandaag met 2,9%, maar de dag moet voor Duitsland toch minder vreugdevol zijn geweest. President Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank heeft immers niet kunnen voorkomen dat het monetaire beleid voortaan gedicteerd wordt vanuit Zuid-Europa. De rol van Duitsland in de ECB is uitgespeeld en dat moet een hard gelag zijn voor een land dat er altijd prat op is gegaan een degelijk financieel beleid voor te staan. Ik ben benieuwd of Weidmann, nu hij zo duidelijk aan de kant is geschoven, de eer aan zichzelf houdt en aftreedt. Duitse beleggers waren echter net als beleggers elders tevreden met de ontwikkeling. Dat toonden zij met een doorbraak.

  • De DAX brak door de top die recent rond 7105 was ontstaan. De enige nog resterende barriŤre is nu de stippellijn rond 7195 door het hoogste punt dat dit jaar tot dusverre tot stand kwam. Het slot van vandaag lag op 7167 en dat wil zeggen dat ook bij onze oosterburen het verschil ten opzichte van dat hoogste punt uit maart eenvoudig overbrugbaar is. Nu maar zien of de markt ook doordrukt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 6 sep 2012, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 sep 09.15u: Winst van 0,2% voor de AEX-index

6 sep 10.00u: Markt kent geen terughoudendheid

6 sep 11.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

6 sep 12.00u: Markt was te optimistisch met vlag

6 sep 13.00u: Er ligt steun rond de grens 330,7

6 sep 14.00u: Daling na besluit snel gerepareerd

6 sep 15.00u: AEX gedaald tijdens persconferentie

6 sep 16.00u: Graadmeter naar boven geschoten

6 sep 17.00u: Index net onder toppen van dit jaar

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven