ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040912

  • Het doortrapte spel dat gisteren bij laag volume met de AEX werd gespeeld heeft zoals u ziet niets uitgehaald, de AEX is een procent gedaald. De stijging van gisteren zal echter wel schade hebben aangericht bij beleggers die in de val zijn gelopen die werd opgezet, beleggers die geloofden dat de winst het resultaat was van optimisme. Dat was het zoals ik gisteren vaststelde niet. Ik ben blij dat ik u als lezer van deze site in ieder geval nog een beetje fatsoenlijk voor heb kunnen lichten, want daar ontbreekt het elders op het internet nogal aan. Leuk is dat ik ook mailtjes kreeg van lezers die er hun voordeel mee hebben kunnen doen en met put opties hebben verdiend aan de daling van vandaag. Dat doet me goed. Dit alles wilde ik even kwijt, nu vlug naar de AEX.

  • Onze index is gedaald naar lijn d. Dit is een potentiŽle steunlijn en dat betekent in principe dat de AEX morgen weer verder zou kunnen stijgen. Daarvoor moeten we dan wel boven 329,2 komen en blijven, het niveau waar de lijn morgen ligt.

  • De lijnen h en d vormen samen echter een nog niet afgeronde vlag. We dienen op grond van dit patroon rekening te houden met de mogelijkheid dat de beursindex naar beneden door lijn d breekt, een ontwikkeling waarmee de vlag namelijk zou worden afgerond. De eerste doelen waar we ons dan op zouden moeten gaan richten zijn in dat geval de stippellijn rond 327,2 en de recente bodem 326,9, mogelijke doelen waar de graadmeter dan overigens ook doorheen zou kunnen zakken. Laat ik daar evenwel niet teveel op vooruitlopen en morgen om te beginnen kijken of lijn d al dan niet doorbroken wordt.

AEX daggrafiek BB 040912

  • De aandelenindex is onder de middellijn van de Bollinger Bands gebleven en dat is negatief. De kans op een daling naar de onderste lijn van deze indicator is op grond hiervan groot.

AEX uurgrafiek 040912

  • Ik voorzag de uurgrafiek vandaag van Fibonacci lijnen over de stijging 326,9 - 332,6. De AEX-index is onder het 61,8% niveau gesloten. Deze daling onder het 61,8% niveau maakt vanuit de Fibonacci theorie gezien een daling naar 326,9 aannemelijk. Ik wil de eventuele beweging omlaag echter in delen bezien, door de grenzen 327,8, 327,2 en 326,9 als achtereenvolgende mogelijke doelen te nemen.

AEX kwartiergrafiek 040912

  • In de kwartiergrafiek van de beursgraadmeter ontstond aan het einde van de handelsdag een stijgende wig, overigens weer door een beweging van een halve punt in de slotveiling, dit keer naar beneden. Deze wig is nog niet afgerond, maar vormt wel een aanwijzing dat de markt rekening houdt met een vervolg naar beneden.
  • Mocht er een uitbraak naar boven plaatsvinden dan gaat dit niet door, dan krijgen we een herstelbeweging. U leest dan in mijn updates waar de aandelengraadmeter vervolgens eventueel weerstand zou kunnen ontmoeten.

Resumerend: 

De AEX is een procent gedaald, waardoor de index terugkeerde bij lijn d in de daggrafiek. Dit is een potentiŽle steunlijn die morgen in theorie voor behoud van de stijgende trend kan zorgen. De beursgraadmeter zou dan in de kwartiergrafiek naar boven uit de stijgende wig moeten breken en in de daggrafiek boven 329,2 moeten komen en blijven, waar lijn d ligt. Gebeurt dat dan krijgen we een herstelbeweging, waarop ik in mijn updates de mogelijke hindernissen zal bepalen. Breekt de index naar beneden uit de stijgende wig in de kwartiergrafiek en in de daggrafiek door lijn d dan daalt de index verder. Eerste potentiŽle doelen zijn dan de grenzen 327,8, 327,2 en 326,9. Het is dan gezien de vlag die op dat moment in de daggrafiek afgerond zou worden goed mogelijk dat de index daar ook doorheen zakt en verder daalt, maar dat laat zich nog niet met zekerheid zeggen.

En dan nog dit...

De Amerikaanse S&P500 index is wederom in gevecht met de grens van 1400 punten. Het mag uit het koersverloop vanaf begin augustus duidelijk zijn dat het een zwaar verdedigd niveau is, maar nu naderen we toch het moment dat de graadmeter er doorheen zakt.

  • Er tekent zich boven het 38,2% niveau net onder 1400 punten een potentieel nog niet afgerond hoofd en schouders patroon af. Ik kan me overigens voorstellen dat u de linkerschouder niet ziet, dat zijn de candles uit de tweede week van augustus. Het vergt enige fantasie. Het doel van het patroon zou uitkomen rond 1375, maar daar zou ik me dan niet op willen richten. Het 61,8% niveau rond 1382 is namelijk een belangrijk potentieel steunniveau en bij een slot onder 1400 punten dus een aannemelijk doel. Nu uiteraard nog zien of dat slot onder 1400 er inderdaad komt, want dat is essentieel voor de daadwerkelijke afronding van het patroon. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 4 sep 2012, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 sep 09.15u: Lichte openingswinst snel verspeeld

4 sep 10.00u: Hogere bodem van beursgraadmeter

4 sep 11.00u: AEX naar beneden uit een kanaal

4 sep 12.00u: Stijgende wig werd niet afgerond

4 sep 13.00u: AEX tijdens de lunch naar beneden

4 sep 14.00u: Kopende partijen slaan al weer terug

Wolters Kluwer: Koers is nabij top van begin dit jaar

4 sep 15.00u: Top bij het 61,8% Fibonacci niveau

ASML: Vlag in wording niet ver onder top uit 2000

4 sep 16.00u: AEX is door bodem op 330,4 gezakt

4 sep 17.00u: Beursgraadmeter op belangrijke lijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven