ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030912

  • De industrie in Europa krimpt, samen met die in China overigens, gezien cijfers die vanmorgen bekend zijn gemaakt. De AEX is desalniettemin gestegen. Waarom? Puur omdat het kon, omdat het vandaag eenvoudig realiseerbaar was. Het volume was laag, want de Amerikaanse markten hielden hun deuren dicht. Bij laag volume veroorzaken kleine orders verhoudingsgewijs veel beweging, in vergelijking met het effect dat diezelfde orders op andere dagen zouden hebben. Worden die opdrachten dan ook nog op tactisch slimme momenten ingelegd, bijvoorbeeld zoals vanmorgen toen er een stijgende wig dreigde te ontstaan, dan is het effect ervan groot. Zowel kopers als verkopers kunnen uiteraard van gebruik maken van dit effect. Het grootste deel van de markt is echter gebaat bij een stijgende markt. Het zullen dus voornamelijk kopers zijn die op een dag als deze de dunne handel uitbuiten en de index hoger zetten. Degelijke stijgingen hebben over het algemeen echter maar bar weinig betekenis.

  • Ik aarzel dan ook sterk of ik uit de candle die vandaag is gerealiseerd wel de positieve conclusie moet trekken die ik er op een normale dag uit getrokken zou hebben. De AEX vond steun op lijn d en brak door lijn e, dat zijn op een gewone dag mooie stappen. Dit keer wacht ik evenwel voor alle zekerheid maar af of er morgen wel een vervolg aan gegeven wordt.

  • Mijn twijfel komt ook voort uit lijn h die ik langs de bovenste punten van de laatste candles heb getekend. Deze lijn zou samen met lijn d een vlag kunnen vormen, waardoor er toch nog een daling zou kunnen volgen. Zou de index naar boven door lijn h breken dan vormt dat aanleiding om van een vervolg naar boven uit te gaan. Zolang lijn h, die morgen rond 333 loopt, echter intact is houd ik rekening met een eventuele daling. Die zou zijn beslag krijgen bij een daling onder lijn d, want dat zou de afronding van de vlag inhouden.

AEX daggrafiek BB 030912

  • De AEX bereikte in de daggrafiek met Bollinger Bands de middellijn van deze indicator. Dit is een potentiŽle weerstandslijn en de graadmeter zou ook op grond van deze situatie morgen eventueel weer kunnen gaan dalen. Dit blijft zo zolang we niet boven het hoogste punt van vandaag komen. Doet de index dat wel dan breekt zij door de middellijn en kan in deze grafiek in theorie naar de bovenste lijn oplopen.

AEX uurgrafiek 030912

  • In de uurgrafiek heb ik in verband met de opmars van de AEX-index Fibonacci lijnen over de daling 336,9 -  326,9 geplaatst. Het slot lag een fractie boven het 50% niveau, maar dat gegeven negeer ik. De reden geef ik u zo. Ik beschouw dit slot als een slot op het 50% niveau 331,8 dat samen met het 61,8% niveau rond 332,9 nog weerstand kan vormen. 

AEX kwartiergrafiek 030912

  • Mijn reden om de stap boven het 50% niveau in de uurgrafiek te negeren is het gegeven dat deze in de slotveiling tot stand kwam. Het was het laatste moment van de dag waarop men het lage volume nog kon benutten en dat deed men met een stijging van bijna een halve punt dan ook zonder terughoudendheid. Dit is zo'n overduidelijk geval van sturing, dat ik verkozen heb deze laatste candle te negeren. Het hoogste punt 331,9 uit de slotveiling kan wat mij betreft morgen nog een top worden.
  • Steun lag er vanmiddag rond 330,6, een eventuele daling onder dit niveau zou een bevestiging van topvorming zijn.
  • Het moge duidelijk zijn dat de beursgraadmeter bij een stand boven 331,9 toch verder stijgt, naar het 61,8% niveau 332,9 in de uurgrafiek in eerste instantie.

Resumerend: 

Als de candle van vandaag op een normale beursdag tot stand was gekomen zou ik zonder meer van een vervolg naar boven uit zijn gegaan, maar dit keer heb ik zoals u heeft kunnen lezen mijn twijfels. De Amerikaanse beurzen bleven dicht, de handel was daardoor dun en daar heeft de markt dankbaar gebruik van gemaakt. Lijn d in de daggrafiek vormde steun en lijn e in die grafiek werd doorbroken. Of we verder stijgen hangt wat mij betreft nu af van het koersverloop ten opzichte van de nieuwe lijn h in de daggrafiek. Stijgt de index niet verder dan vormt die lijn samen met lijn d een vlag en dat zou alsnog, bij een daling onder lijn d, op een neerwaartse beweging uit kunnen lopen. Daar kijk ik dus naar. Mocht lijn h doorbroken worden dan krijgt de opmars naar boven uiteraard meer betekenis, want dan ontwikkelt de vlag zich niet verder en maakt de markt een duidelijke keuze voor een vervolg naar boven. Het slot lag vandaag op 331,9 en er kan als ik de geringe stijging boven het 50% niveau in de uurgrafiek negeer eventueel een top worden. Een daling onder 330,6 zou de bevestiging vormen. Wordt 331,9 doorbroken dan is het 61,8% niveau rond 332,9 het volgende doel. Uiteraard let ik dan ook het verloop ten opzichte van de genoemde lijn h, die morgen in de daggrafiek rond 333 te vinden is en samen met het 61,8% niveau eventueel weerstand kan vormen. Een doorbraak door 333 zou een vervolg naar boven geven.

En dan nog dit...

De goudprijs is de afgelopen twee weken opgelopen en brak door een dalende trendlijn. Dat vraagt om een nadere analyse.

  • Het goud brak achtereenvolgens naar boven door de stippellijn rond $1641 en lijn v. Met name dat laatste was uiteraard een belangrijke stap, een stap die het noodzakelijk maakt om te onderzoeken waar er eventueel weerstand kan liggen en wat het mogelijke doel van de opwaartse beweging zou kunnen zijn.
  • Mogelijke weerstanden zijn het 61,8% niveau rond $1690 dat vorige week werd bereikt en lijn p. Deze laatste lijn is de onderste lijn van het lange termijn trendkanaal waar de goudprijs in mei naar beneden uit is gebroken en dus een zware weerstandslijn. Speculeren op een doorbraak door deze lijn is uit den boze, want hij kan de opmars zonder meer blokkeren. Mocht lijn p wel doorbroken worden dan lijkt de top rond $1790 me een plausibel doel. Wordt de lijn daarentegen niet doorbroken dan neem ik vooralsnog aan dat dit op een zeker moment in een hervatting van de daling gaat resulteren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 3 sep 2012, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 sep 09.15u: Kopers na daling meteen in de aanval

3 sep 10.00u: Lage volume wordt uitstekend benut

3 sep 11.00u: AEX-index dit uur gedaald op cijfers

3 sep 12.00u: Ragfijn spel op Amsterdamse beurs

3 sep 13.00u: De stemming is nog steeds positief

3 sep 14.00u: Daar is het vloertje onder de AEX

Drie grote indices vergeleken (column beursplaza)

3 sep 15.00u: Twee zetjes en weer verder omhoog

3 sep 16.00u: AEX gedaald tot onder stijgende lijn

3 sep 17.00u: Nog snel gebruik van laag volume

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven