ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 301012

  • De AEX brak vandaag met kracht naar boven uit de driehoek a-a' die ik gisteren tekende en boekte een winst van 1,2%. Deze stijging kwam voor mij onverwachts, een daling lag bij dit patroon namelijk het meest voor de hand. De index sloot op het hoogste punt van de dag, waarmee de markt in feite zegt morgen een vervolg naar boven te verwachten. Zij doet dat op een dag waarop de eerste schattingen bekend werden van de schade die de orkaan Sandy in de VS heeft aangericht, schattingen in de buurt van 20 miljard dollar. Europese beleggers, elders in Europa stegen de beurzen ook, gaan er en masse van van uit dat deze schade geen negatieve invloed zal hebben op het koersverloop in de Verenigde Staten. Ik ben daar zo zeker nog niet van, daarom ben ik erg nieuwsgierig naar het koersverloop van morgenmiddag. De Amerikaanse beurzen openen dan voor het eerst sinds de orkaan Sandy over het vasteland trok hun deuren.

  • De stijging bracht de aandelengraadmeter dichtbij de stippellijn door de top van 5 oktober jongstleden op 332,9, wat een potentieel weerstandsniveau is. Zou dit doorbroken worden dan zou dat een belangrijke stap in de richting van de top rond 336,5 zijn, een top die samen met die rond 340,2 doorbroken zou moeten worden willen we na een maandenlange zijwaartse beweging de opwaartse trend weer oppakken.

AEX daggrafiek BB 301012

  • De groene candle van vandaag betekende de doorbraak door de middellijn van de Bollinger Bands. Dit maakt in deze grafiek de bovenste lijn van deze indicator tot koersdoel, op voorwaarde dat de beursgraadmeter boven de nu doorbroken middellijn blijft.

AEX uurgrafiek 301012

  • Negen groene candles in de uurgrafiek op één dag, dat zie je niet erg vaak. Het mag duidelijk zijn dat beleggers optimistisch gestemd zijn omtrent het vervolg.

  • Het slot van de handelsdag lag boven het 61,8% Fibonacci niveau en dat maakt in principe van de stippellijn rond 332,9 het volgende doel. Andere mogelijke weerstandsniveaus mocht 332,9 doorbroken worden zijn 333,2 en 336,5.

  • Potentieel steunniveau is de stippellijn rond 331,4.

AEX kwartiergrafiek 301012

  • In de kwartiergrafiek vraagt de laatste candle nadrukkelijk om aandacht. De magenta stippellijn rond 332,3 is het 61,8% niveau dat u in de uurgrafiek zag. Dit niveau werd met de laatste candle in deze kwartiergrafiek doorbroken, de candle van de slotveiling. Deze veiling is juist bedoeld om vormen van sturing zoals deze te voorkomen. Dat werkt niet best zoals u ziet. Grote partijen gebruikten hun onderonsje nabeurs juist om de AEX boven dit weerstandsniveau te zetten, waar een uur eerder nog een top was ontstaan. 
  • De vraag is, moeten we dit 61,8% niveau nu daadwerkelijk als doorbroken beschouwen. Ik doe dat niet en negeer deze laatste candle. Deze candle komt in mijn optiek namelijk neer op onoorbare sturing. Ik wil morgen eerst een vervolg naar boven zien voor ik het 61,8% niveau als uitgenomen behandel en me daadwerkelijk richt op niveaus als 332,9, 333,2 of 336,5.
  • Daalt de index morgen dan kijk ik welk verloop dat ten opzichte van de bodems 331,2 en 331,3 van vandaag oplevert. Zakt de marktindex door deze bodems dan ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus, waarvan de stippellijn rond 330,4 er in ieder geval een zal zijn.

Resumerend: 

De AEX brak naar boven uit de driehoek a-a', wat een ongebruikelijke beweging was. De marktgraadmeter sloot uiteindelijk 1,2% hoger en bovendien op het hoogste punt van de dag. De markt streeft naar meer. Stijgt de beursgraadmeter morgen daadwerkelijk verder dan hebben we in de grenzen 332,9, 333,2 en 336,5 de eerstvolgende weerstandsniveaus waar de beweging dan naar toe zou kunnen leiden. De grens 336,5 moet worden uitgenomen willen we een kans maken om door 340,2 te breken en zo naar boven uit de lange zijwaartse beweging geraken. Het slot lag iets boven het 61,8% niveau in de uurgrafiek. Ik negeer de candle van de slotveiling echter. Het doel van deze candle was immers duidelijk het uitnemen van deze weerstand en dat maakt de boel nogal gemaakt. Het kan dus zijn dat we morgen een daling krijgen. Brengt die ons onder 331,2 dan ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus. De grens 330,4 zal er daar in ieder geval een van zijn, andere grenzen krijgt u als deze ontwikkeling zich inderdaad voor mocht doen in mijn updates.

En dan nog dit...

Er is in de daggrafiek van de Eurostoxx50 al even een patroon in ontwikkeling dat de moeite van het bespreken waard is. Het vormt namelijk een aanwijzing voor een vervolg naar boven.

  • Het patroon is de nogal uit de kluiten gewassen driehoek a-a'. Een driehoek is een voortzettingspatroon en dat wijst erop dat Europese beleggers een voortzetting naar boven nastreven. Voor afronding van het patroon is nog wel een uitbraak naar boven noodzakelijk, terwijl een eventuele uitbraak naar beneden het patroon juist ongeldig zou maken. Wat ons de komende beursdagen dus te doen staat is nagaan of de Eurostoxx50 daadwerkelijk naar de bovenkant van de driehoek gaat en door lijn a' breekt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 30 okt 2012, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 okt 09.15u: AEX omhoog uit driehoek gebroken

30 okt 10.00u: Vloertje onder koersen na stijging

30 okt 11.00u: Het vloertje wordt knap verdedigd

30 okt 12.00u: Beweging omhoog vanaf vloertje

30 okt 13.00u: Nogmaals een vloertje onder index

30 okt 14.00u: Herhaling verloop van vanmorgen

30 okt 15.00u: Lager na stop handel S&P500 futs

30 okt 16.00u: AEX snel weer omhoog na daling

30 okt 17.00u: Beursgraadmeter bij 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven