ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 171012

  • De AEX is wederom gestegen en net als gisteren dicht bij het hoogste punt van de dag gesloten. Zo'n slot wijst uit dat beleggers voor morgen wederom een stijging verwachten. Dat we verder naar boven gaan is echter geen vanzelfsprekendheid. De index bereikte net voor het slot het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 340,1 - 321,8. Dit niveau ligt rond 335,8 en geldt als potentieel weerstandsniveau. Ik hecht meestal geen waarde aan deze grens, maar dat is deze keer anders. We hebben het huidige koersniveau de laatste maanden namelijk vaker gezien en zitten dus eigenlijk in een grote zijwaartse beweging. Een 76,4% niveau blijkt onder dergelijke omstandigheden nog wel eens als obstakel te fungeren, vandaar dat ik in de gaten houd wat er morgen rond deze grens gebeurt.

  • Een tweede reden om dat te doen vind ik in de lichtgrijze lijn met het vraagteken die ik parallel aan lijn r heb getrokken. Er bestaat een kans op de vorming van een kanaal, waarvan lijn r de onderkant en de lichtgrijze lijn de bovenkant zou kunnen worden. Ik weet dat nog niet zeker, daarom heb ik er voor alle zekerheid nog wel een vraagteken bij geplaatst.

  • Iets boven de candle van vandaag ziet u de stippellijn rond 336,7, het volgende potentiële weerstandsniveau waar we naar toe zouden gaan als de lichtgrijze lijn geen rol zou spelen en de AEX verder stijgt. Een eventuele doorbraak door die grens 336,7 zou uitmonden in een terugkeer naar de toppen rond 340,1 en 340,2 van de afgelopen maand.

AEX daggrafiek BB 171012

  • De beursindex staat in de daggrafiek met Bollinger Bands ook bijna op een mogelijke weerstandslijn, namelijk net onder de bovenste lijn van deze indicator. Deze lijn kan in het geval van een stijging eventueel topvorming veroorzaken.

AEX uurgrafiek 171012

  • In de uurgrafiek ziet u lijn t. Ik heb deze lijn geplaatst, hoewel ik twijfels heb of dat wel zin heeft. Een vergelijkbare lijn die ik gisteren tekende werd vandaag doorbroken, maar er volgde desalniettemin een vervolg naar boven. Het trekken van trendlijnen in korte termijn grafieken is momenteel dus geen erg zinvolle bezigheid, want een doorbraak door zo'n lijn zegt niets. Het spoort de markt juist aan tot kopen. Wat de lijn in ieder geval echter wel zegt is dat de korte termijn trend naar boven is gericht zolang we erboven blijven, daarom heb ik hem toch maar getekend.

  • In de grafiek ziet u verder het 76,4% niveau 335,8 uit de daggrafiek dat we hebben bereikt en daarboven de stippellijn rond 336,7 die ik eveneens besprak aan de hand van die daggrafiek.

AEX kwartiergrafiek 171012

  • Kijkt u naar de laatste candles in de kwartiergrafiek dan ziet u hoe optimistisch men is gestemd. Ik ging er in mijn update van vijf uur vanmiddag van uit dat er op grond van een wig een einde ging komen aan de stijging, maar dat bleek niet zo te zijn. Er werd tot het laatst gekocht. Overspelen beleggers wellicht hun hand? We zullen het morgen weten.

Resumerend: 

De AEX bereikte vandaag het 76,4% Fibonacci niveau in de daggrafiek, wat ik in dit geval zie als een potentieel weerstandsniveau. Dit wil zeggen dat ik morgen zal volgen of we hier wellicht topvorming krijgen. De lichtgrijze lijn met het vraagteken in de daggrafiek geeft me eveneens aanleiding om daar rekening mee te houden, want er is een kans dat er een kanaal gaat ontstaan in die grafiek. Verder is er nog de bovenste lijn van de Bollinger Bands waar we vlak onder staan, ook dat is een potentiële hindernis. Zou de beursgraadmeter toch verder stijgen dan is de grens 336,7 het volgende doel, zou dat doorbroken worden dan komt er een terugkeer naar de toppen rond 340,1 of 340,2 van vorige maand.

En dan nog dit...

Een belangrijke contribuant aan de stijging van de AEX-index van de afgelopen dagen was Arcelor Mittal. Dit fonds steeg vandaag met 5%, na gisteren al een winst van 4,7% te hebben geboekt. Het fonds deed de AEX zo'n 1,4 indexpunten oplopen. De ontwikkeling was niet alleen procentueel, maar ook technisch opvallend.

  • Er was tot vanmorgen sprake van de vorming van een vlag in deze grafiek, een patroon waarop normaliter een uitbraak naar beneden had moeten volgen. Er kwam gisteren echter een gerucht in de markt dat US Steel als marktleider de staalprijzen zou verhogen en dat veroorzaakte zowel de stijging van gisteren, als de ongebruikelijke uitbraak naar boven. Of het gerucht op waarheid berust kan ik niet zeggen. Wat ik wel wil opmerken is dat het gerucht met een bijna afgeronde vlag in de grafiek op een welhaast ideaal moment in de markt werd gezet. Een oplopende vlag in een dalende trend duidt op het toenemen van het aantal shortposities, het is als het ware een aanloop voor een daling. Komt er juist op zo'n moment een gerucht als dit in de markt dan zitten alle bezitters van die posities scheef en moeten als een haas draaien. Dat veroorzaakt dan een grote stijging als dit. Het heeft er dus veel van weg dat het een handigheidje is geweest van deze of gene, al zullen we dat nooit zeker weten. US Steel geeft geen commentaar. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 17 okt 2012, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 okt 09.15u: Eerste candle boven trendlijn o

17 okt 10.00u: Licht lager, maar dat zegt nog niets

17 okt 11.00u: Aandelenmarkt zoekt weg omhoog

Dubbele bodem euro (analyse valutaplaza)

17 okt 12.15u: AEX hoger door nieuws van AKZO

17 okt 13.00u: Beursindex in opwaartse beweging

17 okt 14.00u: AEX-index uit het stijgend kanaal

17 okt 15.00u: Graadmeter aarzelend naar boven

17 okt 16.00u: Hammer op 50% Fibonacci niveau

Reed Elsevier: Boeiende situatie na herstelbeweging

17 okt 17.00u: Wig vlak bij 76,4% Fibonacci grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven