ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 081012

  • De AEX daalde vandaag 0,9% en dat heeft voor de vorming van de stijgende wig e-e' gezorgd. De index is iets onder het patroon gesloten, maar het verschil is te klein om al van een uitbraak te mogen spreken. Dit wil zeggen dat de wig nog niet is afgerond. Zou dat morgen wel gebeuren dan wordt de bodem rond 321,8 daardoor het koersdoel. De wig wordt afgerond als onze beursindex verder daalt.

  • De candle van vandaag is klein en valt binnen zijn voorganger. Dit maakt het tot een bearish harami, wat een potentieel toppatroon is. Volgt er morgen een daling op dan wordt het bevestigd en staat er daadwerkelijk een top.

  • De wig en het potentiŽle toppatroon zorgen er samen voor dat er een grote kans is op een daling. Zeker weten we dat echter pas zodra de AEX-index morgenochtend verder daalt en conform de aard van de patronen naar beneden gaat. In dat geval wordt de bodem rond 321,8 op grond van deze daggrafiek het volgende doel.

AEX daggrafiek BB 081012

  • De beursindex heeft een top gemaakt bij de middellijn van de Bollinger Bands. Deze lijn daalt en dat maakt een vervolg naar beneden vooralsnog tot de meest aannemelijke beweging. De graadmeter zou dan een daling inzetten die de index uiteindelijk naar de onderste lijn van deze indicator brengt. Het is uiteraard zaak dit te verifiŽren.

AEX uurgrafiek 081012

  • Afgelopen vrijdag ontstond er een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek. De AEX keerde vandaag terug onder de neklijn op 330,1 van dit patroon, wat het bodempatroon ongeldig maakte. Op een ontwikkeling als deze volgt meestal een neerwaarts vervolg.

  • De aandelengraadmeter vond echter tweemaal steun op het 61,8% Fibonacci niveau 329,4 van het laatste deel van de stijging. Dit wil zeggen dat er in principe nog een kans is op een stijging.

  • Zou het 61,8% niveau doorbroken worden dan kijk ik of lijn c wellicht steun vormt. Die lijn zou ons immers toch weer naar boven kunnen helpen.

  • Belangrijk zijn verder de bodems van vorige week donderdag rond 326,6 en 327,2, die relevant zijn in het geval lijn c geen steun zou vormen. Ze zijn relevant vanwege het proces van hogere bodems, een proces dat verbroken zou worden mocht de index onder 326,6 komen. Dat zou een goede kans op een daling naar het doel 321,8 uit de daggrafiek geven.

AEX kwartiergrafiek 081012

  • We zagen bij de uurgrafiek dat er in principe nog een stijging mogelijk is vanaf 329,4. Weerstand kan er dan eventueel liggen rond de laatste top 330,5, het hoogste punt 330,7 van vandaag en drie Fibonacci niveaus rond 330,8, 331,2 en 331,6. Of lijn c' nog weerstand zou kunnen vormen kan ik niet zeggen, ik zou het wel controleren. Een eventuele stijging boven lijn c' zou een terugkeer naar 332,9 veroorzaken.

Resumerend: 

Er zijn nogal wat aanwijzingen dat de AEX morgen gaat dalen. Het gaat in de daggrafiek om de stijgende wig e-e' en de bearish harami. Vervolgens is er het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands, waar weerstand van de dalende middellijn een daling aannemelijk maakt. Tot slot hebben we het ongeldig geworden omgekeerd hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek, een situatie waar ook meestal een daling op volgt. Zeker is deze daling echter nog niet, want er ligt nog steun bij het 61,8% niveau 329,4 in de uurgrafiek. Bij deze steun behoort een stijging nog steeds tot de mogelijkheden. Komt er een stijging dan kan er weerstand zijn en dus topvorming komen rond 330,5, 330,7, 330,8, 331,2 en 331,6 en bij lijn c' in de kwartiergrafiek. Op een eventuele doorbraak door lijn c' daarentegen zou een stijging naar 332,9 volgen. Zakt de AEX-index morgen echter door 329,4 dan daalt zij daadwerkelijk verder, in lijn met de genoemde factoren die pleiten voor een daling. Lijn c in de kwartiergrafiek kan dan steun zijn en verder nog 327,2 of 326,6, daaronder zou ik op grond van de wig uitgaan van een terugkeer naar 321,8.

En dan nog dit...

Het was opvallend dat de AEX maar 0,9% lager sloot, terwijl indices als de CAC40 en de DAX 1,5% lager eindigden. De Britse beurs eindigde een half procent lager. De verschillen zijn vrij groot, een oorzaak kan ik u niet verschaffen. Wat ik wel kan doen is samen met u naar de daggrafiek van de DAX kijken. Er is behalve verschil namelijk ook overeenkomst.

  • De overeenkomst is dat er ook in de daggrafiek van onze oosterburen een stijgende wig is gevormd, in Duitsland overtuigend afgerond. Ook daar is de kans op een daling dus groot, net als bij ons. De stap die volgt zou die naar de bodem rond 7215 moeten worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 8 okt 2012, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 okt 09.15u: AEX naar neklijn van bodempatroon

8 okt 10.00u: Patroon van vrijdag ongeldig geworden

8 okt 11.00u: Uiteindelijk hoger vanaf 61,8% niveau

8 okt 12.00u: Stijging was maar van korte duur

8 okt 13.00u: Zo af en toe een zet naar boven

8 okt 14.00u: AEX in een smalle band zijwaarts

8 okt 15.00u: Index beweegt nog steeds opzij

8 okt 16.00u: Beursgraadmeter nog steeds in band

8 okt 17.00u: Uitbraak, maar meteen mogelijke top

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven