ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 301112

 • De maand november is afgelopen, het was een aardige maand voor de beurs. De AEX sloot namelijk in de buurt van de toppen die dit jaar tussen 337,2 en 340,2 tot stand zijn gekomen. Het koersverloop van de afgelopen vier maanden heeft in deze grafiek de vorm van een rechthoek. Het patroon is echter nog niet afgerond, daarvoor is nog een uitbraak naar boven benodigd. Het slot bij de bovenkant van dit patroon biedt de markt in ieder geval de mogelijkheid om deze uitbraak tot stand te brengen en zodoende in december een eindejaarsrally op te zetten. Het is de laatste kans voor fondsbeheerders om nog wat aan de hoogte van hun bonus te doen. Daarom willen markten in deze tijd van het jaar altijd zo graag omhoog, mocht u zich afvragen wat daar de reden van is. Er moet dan wel snel een stijging boven de top uit september 340,2 worden gerealiseerd. Slaagt de markt er in deze doorbraak te bewerkstelligen dan gaat we met een knaller het jaar uit.

AEX weekgrafiek 301112

 • De markt heeft er de afgelopen weken wel hard voor moeten knokken om het zover te laten komen dat een doorbraak mogelijk is. Dat blijkt uit de omgekeerde driehoek w-w'. De uit elkaar lopende lijnen, divergerende lijnen genoemd, tonen wilskracht. Gaat u maar na, de tweede beweging omhoog binnen dit patroon was groter dan de eerste stijging die in oktober en november tot stand kwam. De markt heeft hier bovendien ook nog eens veel korter over gedaan. De wil om de AEX verder op te laten lopen is dus onmiskenbaar aanwezig. Waar het nog aan mankeert is een doorbraak door weerstand rond 339,4 en 340,2. Het moge duidelijk zijn dat ik ga volgen of de markt kans ziet om deze doorbraak tot stand te brengen.

 • Hier staat tegenover dat niet van een uitbraak naar beneden uit dit patroon moet komen, want dan is de beer letterlijk los. Over het algemeen zie je bij deze formatie overigens een uitbraak naar boven. Wel moet ik zeggen dat het patroon dermate zelden voorkomt dat ik in deze driehoek geen absolute garantie voor een voortzetting naar boven zie. Het heeft mijn voorkeur me neutraal op te stellen, te kijken wat er gebeurt en daar dan vervolgens op in te spelen.

AEX daggrafiek 301112

 • Om de stappen ten aanzien van de lijnen w en w' de laatste beursmaand van het jaar goed te kunnen volgen heb ik deze lijnen overgenomen in de daggrafiek. Zo kan ik goed in de gaten houden wat we doen. Breekt de AEX-index naar boven door lijn w' die op 339,4 ligt en door de daarbovenuit stekende september toppen rond 340,2, dan start een decemberrally.

 • Binnen w-w' hebben we momenteel het stijgend kanaal o-o'. De kans op een doorbraak naar boven is uiteraard het grootst zolang we binnen dit kanaal blijven. De onderkant ervan, lijn o, vinden we komende maandag rond 335,5.

 • Binnen het kanaal hebben we nog te maken met het gap dat gisteren ontstond. De markt liet dat gap ook vandaag open en dat wil zeggen dat we er rekening mee moeten houden dat het aanstaande maandag alsnog gesloten wordt. Dat is dan wel zo'n beetje de uiterste termijn. De dagen erna zullen de meeste posities rond dat overgeslagen gebied al wel aangepast zijn en speelt het gap nauwelijks nog een rol. De onderkant ervan ligt rond 334,5, een vol punt onder lijn o. Dat maakt het interessant, zou het gap geheel gesloten worden dan betekent dat meteen een uitbraak naar beneden uit dit kanaal. Maandag wordt een boeiende dag.

AEX daggrafiek BB 301112

 • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan het alle kanten op. De lijnen liggen ver uit elkaar en lopen horizontaal, er zit ondanks de stijging van de afgelopen twee weken in dit opzicht geen richting in het koersverloop. Wat ik kan zeggen is dat de bovenste lijn als potentiŽle weerstandslijn geldt, de middellijn als potentiŽle steunlijn.

AEX uurgrafiek 301112

 • Om aanstaande maandag wat houvast te hebben heb ik het kanaal o-o' overgenomen in uur- en kwartiergrafiek. Helemaal gelijk zijn de lijnen echter niet te tekenen, daarom zeg ik er alvast bij dat de ligging in de daggrafiek het zwaarst telt. We kunnen maandag aan de hand hiervan echter wel bij benadering vaststellen welke ontwikkeling we hebben ten opzichte van de lijnen die dit kanaal vormen en daar gaat het me om.

 • De AEX eindigde de week op de stippellijn rond 336,5, wat een potentieel steunniveau is. Hier kan eventueel een bodem tot stand komen. Een eventuele daling onder 336,5 zou een daling naar 335,7 geven, de bovenkant van het open gebleven gap. Bij een daling daaronder zouden we nog steun kunnen ondervinden bij lijn o, waarvoor ik dan met name de waarde 335,5 uit de daggrafiek van belang vind. Een daling onder 335,5 zou inhouden dat het gap gesloten wordt met een stap naar 334,5 of lager. Dat scenario werk ik volgende week verder uit, zou het inderdaad zover komen.

AEX kwartiergrafiek 301112

 • Komt er maandag daarentegen een bodem te staan dan plaats ik Fibonacci lijnen ter bepaling van mogelijke weerstandsgrenzen. Ik kan dat op dit moment niet doen, want de AEX is op het laagste punt van de dag gesloten en we hebben dus nog geen volgende korte termijn bodem.

Resumerend: 

Of het nu de rechthoek in de maandgrafiek is of de omgekeerde driehoek in de weekgrafiek, het koersverloop geeft op dit moment een voortzetting naar boven aan. Het ontbreekt ons echter nog aan een stijging boven 339,4 en 340,2, zeker is die voortzetting dus niet. Ik houd uiteraard wel goed in de gaten of het ervan komt, dit omdat een doorbraak door 340,2 met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een eindejaarsrally op zou leveren. Zo'n ontwikkeling wil ik uiteraard niet missen, want dan zouden we eindelijk eens uit die naar mijn gevoel haast eeuwig durende zijwaartse beweging komen waarin we nu al maanden verkeren. Dat koersverloop maakt handelen erg lastig, daarom wil ik er wel eens van af. Komende maandag hebben we in ieder geval te maken met het kanaal o-o' waarin we ons bevinden. De trend blijft naar boven gericht zolang we in dit kanaal blijven. Verder moeten we in ons achterhoofd rekening houden met een daling naar de onderkant van het gap 334,5 van gisteren dat open bleef. Bijzonder detail is dat dit onder het kanaal ligt, want daarvan ligt de onderzijde maandag rond 335,5. We zouden dus naar beneden uit het kanaal kunnen breken. Dalen we maandag dan is 335,7 het eerste niveau waar steun kan liggen, dat is de bovenkant van het gap. Zouden we daar doorheen zakken dan kijk ik of er rond 335,5 eventueel steun ligt. Een daling daaronder zou de AEX naar 334,5 of lager doen gaan, een scenario dat ik verder uitwerk als het zich voordoet. Stijgen we maandag dan bepaal ik met nieuwe Fibonacci lijnen waar er eventueel weerstand kan liggen. Het hoeft naar ik veronderstel geen betoog dat het dan echter met name de grenzen 339,4 en 340,2 zouden zijn waar ik op zou letten.

En dan nog dit...

Eerder deze week schreef ik over de grens van 13000 punten voor de Dow Jones. Die grens werd doorbroken en vandaag doen Amerikaanse beleggers aan het begin van onze avond hun best om de index boven dit niveau te houden. De Dow is al twee keer opgeveerd vanaf een stand onder dit voor Amerikanen belangrijke psychologische niveau. Het is haast aandoenlijk zoals zij hun best doen om de graadmeter boven deze grens te houden. De vraag is echter of dit lukt.

 • De Dow Jones bereikte gisteren lijn g, de neklijn van een eerder gevormd hoofd en schouders patroon. Het kan een barriŤre zijn. Deze lijn viel samen met het 50% Fibonacci niveau in de grafiek, een potentieel weerstandsniveau waar eventueel een top kan ontstaan. Het koersverloop van de laatste weken heeft inmiddels de vorm aangenomen van een stijgende wig, een voortzettingspatroon waarop over het algemeen een daling volgt. Verder ziet u bij het hoogste punt van gisteren een dalende magenta stippellijn, het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Ook deze lijn geldt als potentiŽle weerstandslijn. Voeg ik deze vier zaken bij elkaar dan kan er haast niets anders meer uit de bus komen dan een daling. Ik vermoed dat de strijd van vanavond daarom niet meer is dan een achterhoedegevecht. Er rolt op een zeker moment toch een hervatting van de daling uit, is het niet vandaag, dan wel volgende week. Dit is overigens ook van belang voor onze AEX, want het toont dat we ons niet verzekerd weten van een vervolg naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 30 nov 2012, 19.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 nov 09.15u: AEX binnen het kanaal van gisteren

30 nov 10.00u: Steun bij onderkant van het kanaal

30 nov 11.00u: Index afgelopen uur iets opgelopen

30 nov 12.00u: Hoger na vorming van kleine vlag

30 nov 13.00u: Doorbraak tijdens de lunchpauze

30 nov 14.00u: Poging om vloertje te leggen mislukt

30 nov 15.00u: Naar beneden uit kanaal gebroken

Boskalis: Stijging in richting van bovenkant driehoek

30 nov 16.00u: AEX is teruggekeerd in het kanaal

30 nov 17.00u: Alsnog een daling van de beursindex

 

Agenda van maandag 26 nov t/m vrijdag 30 nov 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven