ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 281112

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft vandaag een 0,4% stijging van de AEX gerealiseerd. We danken de winst aan positieve uitlatingen van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Boehner. Toen hij zei een oplossing te verwachten voor de 'fiscal cliff', de op 1 januari aanstaande aflopende belastingmaatregelen in de VS, schoot de AEX samen met andere indices naar boven. De koersontwikkeling is en blijft volledig politiek gestuurd.

  • De winst betekent dat de inverted hammer van gisteren niet is bevestigd. Dat zou namelijk alleen het geval zijn geweest als de beursindex vandaag was gedaald. De conclusie van dit moment is dus dat we geen topvorming hebben.
  • Dit wordt ook duidelijk uit de trendlijn o die ik onder de reeks candles heb getekend die vanaf 16 november jongstleden zijn gevormd. De ontwikkeling blijft positief zolang de AEX-index boven deze lijn koerst. Deze lijn ligt morgen rond 333,1.
  • Gaat de AEX morgen verder omhoog tot boven de top 334,5 van vandaag dan vinden we in het 76,4% Fibonacci niveau rond 334,8 al snel een potentieel weerstandsniveau. Hier kan dan eventueel een top gemaakt worden. Zou ook deze grens uitgenomen worden dan volgt een stijging naar 336,5, de stippellijn door een oude weerstandsgrens. Een eventuele stijging daarboven zou een vervolg naar 339,4 of 340,2 geven.

AEX daggrafiek BB 281112

  • De candle van vandaag staat boven de middellijn van de Bollinger Bands. Een voortzetting naar boven is op grond hiervan de meest kansrijke ontwikkeling. De middellijn geldt als potentiële steunlijn.   

AEX uurgrafiek 281112

  • In de daggrafiek zag u de stijgende trendlijn o. Deze lijn laat zich als zodanig in de uurgrafiek helaas niet tekenen. Dit vindt zijn oorzaak in de tijdstippen waarop de bodems in de uurgrafiek zijn ontstaan. Had de bodem die op 23 november jongstleden boven de blauwe pijl ontstond niet daar gelegen maar op de blauwe punt dan had dat een lijn gegeven die minder steil liep dan de lijn die ik gisteren tekende. U ziet die lijn van gisteren overigens nog lichtgrijs in de grafiek. Zo ziet u dat het moment op de dag waarop een bodem wordt ontwikkeld in de uurgrafiek van invloed is op de hellingshoek van een lijn, een invloed die in de daggrafiek niet tot uiting komt. Daar wordt de hele dag immers weergegeven door één candle, waardoor het tijdstip van de dag waarop het laagste punt wordt bereikt er niet toe doet. Dat compliceert de zaak nog wel eens. Voor wat lijn o uit de daggrafiek betreft houd ik het daarom maar bij de lijn zoals ik die in die grafiek heb geplaatst.

  • In de uurgrafiek let ik op de koersontwikkeling ten aanzien van lijn m. Het verloop is positief zolang de graadmeter boven deze lijn koerst.

  • Onze aandelenmarktindex bereikte met de laatste candle de stippellijn op 334,3. Dit is een belangrijke lijn omdat er al twee toppen ontstonden op dit niveau. Een doorbraak zou een belangrijke ontwikkeling zijn en leiden tot een stijging naar het 76,4% niveau 335,8 of hoger.

  • Zou ik de stippellijn op 334,3 links in de grafiek doortrekken naar 8 november jongstleden, dan zou de lijn bij een doorbraak zelfs dienst gaan doen als de neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Deze formatie zou een koersdoel geven van 348,8. Ik wil hier om twee redenen nog niets mee doen. De eerste reden is dat ik niet wil speculeren op een doorbraak door de dubbele top die in september rond 340,2 is ontstaan. Een patroon als dit biedt namelijk geen garantie voor het uitnemen van een dergelijke top. De tweede reden is dat het patroon in de daggrafiek niet zichtbaar is, hier is namelijk geen sprake van een rechterschouder. Ik houd het doel 348,8 uiteraard wel in gedachten, om het te kunnen gebruiken na een eventuele doorbraak door 340,2.

AEX kwartiergrafiek 281112

  • In de kwartiergrafiek ziet u aan de laatste zes candles goed welk effect de woorden van Boehner op het koersverloop hadden. Beleggers toonden zich verheugd met zijn uitspraak. Het is je reinste koersbeïnvloeding.
  • Morgenochtend is uiteraard het koersverloop ten opzichte van het hoogste punt 334,5 dat werd bereikt van belang. Wordt dit uitgenomen dan richt ik me op een gang naar 335,8 of eventueel hoger.
  • Komt er een daling dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen, om daarmee te zoeken naar potentiële steunniveaus. U leest vervolgens daarover in mijn updates. Uiteraard let ik dan ook op de koersontwikkeling ten opzichte van de stijgende lijn m. Die is immers naast de grens 333,1 van belang voor behoud van de stijgende trend.

Resumerend: 

De inverted hammer die gisteren in de daggrafiek werd gevormd is vandaag niet bevestigd. Dit wil zeggen dat we nog niet over topvorming kunnen spreken. De trend naar boven blijft gehandhaafd zolang de AEX boven lijn o in de daggrafiek koerst, een lijn die we morgen vinden rond 333,1. Komt de index boven 334,5 dan volgt een stijging naar 334,8 of hoger. Boven 334,8 zou het niveau 336,5 het volgende doel worden, daarboven 339,4 of 340,2. Er is zelfs een vervolg naar 348,8 denkbaar, maar daar wil ik zolang 340,2 niet is uitgenomen niet op speculeren. Ik houd het uiteraard wel in mijn achterhoofd. Daalt onze beursgraadmeter morgen dan kijk ik uiteraard of we boven 333,1 blijven en verder let ik op het koersverloop ten opzichte van lijn m in de uur- en de kwartiergrafiek. Uiteraard plaats ik dan ook nieuwe Fibonacci lijnen, maar dat wil ik pas doen als er werkelijk een daling is. Het mag namelijk duidelijk zijn dat de markt vooralsnog aanstuurt op een vervolg naar boven.

En dan nog dit...

De afgelopen dagen besprak ik de S&P500 en de Dow Jones, indices met weerstand rond respectievelijk 1410 en 13000 punten. De beide graadmeters zijn vandaag tot dusverre gestegen, maar die grenzen zijn nog niet uitgenomen. Vanavond kijken we naar de Nasdaq.

  • Er leek zich gisteren met de vorming van een inverted hammer een top te gaan ontwikkelen, maar hier bracht de al gememoreerde uitspraak van Boehner verandering in. De Nasdaq staat in de buurt van het magenta 76,4% Fibonacci niveau rond 2980, de vraag is of deze grens doorbroken gaat worden. Ik kan die vraag niet beantwoorden, maar de mogelijkheid van een doorbraak is zeker aanwezig. Behalve de magenta Fibonacci lijnen ziet u ook nog grijze Fibonacci lijnen, lijnen over een groter bereik. Wordt 2980 met een slot doorbroken dan wordt het 50% niveau rond 3005 het volgende doel. Daarboven hebben we dan de stippellijn rond 3040 en het 61,8% niveau rond 3050, maar die zouden pas een rol gaan spelen mocht 3005 doorbroken worden. Het is uiteraard ook nog mogelijk dat er toch nog een top gaat ontstaan bij het magenta 76,4% niveau, dat is nog wel iets om toch nog in de gaten te blijven houden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 28 nov 2012, 20.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 nov 09.15u: AEX door stijgende lijnen gebroken

28 nov 10.00u: Index heeft doorbroken lijn getest

28 nov 11.00u: Opnieuw een beweging naar boven

28 nov 12.00u: Steunlijn en wigvorm in de grafiek

28 nov 13.00u: Wig is af, maar AEX toch omhoog

28 nov 14.00u: Er is nu sprake van een kanaal

28 nov 15.00u: AEX-index vond steun rond 332,1

Uitbraak euro naar boven (analyse valutaplaza)

28 nov 16.00u: Nog steeds veel steun rond 332,1

28 nov 17.00u: Beursindex naar boven uitgebroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven