ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 231112

  • De Amerikaanse aandelenmarkten waren gisteren vanwege Thanksgiving gesloten en vandaag is er maar een halve dag gehandeld. Het gevolg was dat er de gehele week, met name gisteren en vandaag, sprake was van dunne handel. Zo'n markt met laag volume laat zich gemakkelijker in beweging zetten dan een markt met normaal volume. Orders hebben in een lege markt een veel groter effect dan zij normaal hebben. Van dat effect hebben kopers deze week optimaal en ongegeneerd gebruik gemaakt. Vloertjes onder de index, extra koopopdrachten bij weerstandsniveaus, voorbeurs voorbereide openingen boven weerstandsgrenzen, we hebben het hele scala aan trucs deze week weer voorbij zien komen. Als technisch analist sta je in zo'n op afstand bestuurde markt met lege handen. De technische analyse is namelijk gebaseerd op het bestuderen van natuurlijke bewegingen. Als de grafieken door kopers worden gebruikt om een actievorm te bepalen die voorziet in het handhaven van de beweging naar boven dan heb je het nakijken. De vraag is overigens wel of de markt zichzelf op deze wijze niet meer kwaad dan goed doet. Een stijging veroorzaakt door interesse voor de onderliggende aandelen heeft toekomst. Een stijging veroorzaakt door slim opererende partijen die specifiek orders inleggen met als doel de gang naar boven erin te houden heeft dat niet. Je doet er de markt op de lange termijn alleen maar schade mee, want je verbetert er het toekomstbeeld van het bedrijfsleven -waarop alles gebaseerd hoort te zijn- niet mee. Het zorgt voor de onwerkelijke en onwenselijke situatie waarin een beursindex niet meer de samenballing is van toekomstige verwachtingen, maar slechts een getal dat daar geen enkel verband meer mee heeft. Het is een zorgwekkende ontwikkeling.

  • Het leverde in technische zin allerlei vreemde koersontwikkelingen op, waarvan de eerste is dat er een bodem is ontstaan ruim boven het 38,2% Fibonacci niveau 317,6 waar de AEX-index normaal gesproken naar toe had moeten gaan. De candle van vorige week werd bijna helemaal teruggedraaid, de daling van die week vrijwel teniet gedaan. Volgende week moet blijken of het Damrak kans ziet voort te bouwen op deze bodem. Voor een tweetal andere ongewone aspecten van het verloop gaan we naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 231112

  • De AEX brak naar boven uit de stijgende wig die ik de afgelopen dagen besprak, terwijl je bij zo'n wig gewoonlijk een uitbraak naar beneden krijgt. Een derde ongewone ontwikkeling was de terugkeer boven lijn u. Gebruikelijk is dat een lijn als lijn u weerstand vormt. Worden er op het moment dat de index bij zo'n lijn arriveert echter extra kooporders ingebracht zoals vandaag, dan kun je met het woord weerstand niets meer aan. Er werd de hele dag op weerstand gestuurd, in de zin dat er steeds extra vraag kwam bij elke potentiële barrière die we bereikten. Hier was geen stoppen of analyseren aan.

  • Doe ik toch nog een poging om vast te stellen waar we eventueel weerstand zouden kunnen ondervinden op de weg naar boven dan kom ik op 331,9 uit. Daar ligt het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 339,4 - 319,8, de magenta stippellijn waar we met een slotstand van 331,5 niet ver onder zijn geëindigd. Hindernissen daarboven zijn de top rond 334,3, het 76,4% niveau rond 334,8, de stippellijn rond 336,5, de top rond 339,4 en de stippellijn rond 340,2. Als ik zie hoe de aandelengraadmeter deze week bespeeld werd durf ik er geen slag naar te slaan hoever we gaan komen, ik volg het van niveau tot niveau en zie wel waar het schip strandt.

  • Wat ik verder nog kwijt wil is het volgende. Zouden we om wat voor reden dan ook een daling krijgen berg je dan maar. De deze week zo zorgvuldig opgeklopte boel zakt dan als een plumpudding in elkaar. Denk niet dat dit onmogelijk is. Als er slecht nieuws is dat de markten gaat beïnvloeden dan wordt dat steevast op zondagmiddag of zondagavond bekend gemaakt. Je weet op vrijdagmiddag dus nooit hoe je de maandagochtend begint. Ik roep u in dit verband in herinnering dat de Griekse tragedie nog loopt. Het is mij wat te stil in die hoek.

AEX daggrafiek BB 231112

  • De AEX is in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de middellijn gesloten, wat in principe een voortzetting naar de bovenste lijn belooft. Ik aarzel echter. De lijn werd de laatste tijd al vaker doorbroken zonder dat het een dergelijk vervolg kreeg, ik durf er dus niets over te zeggen.

AEX uurgrafiek 231112

  • De situatie in de uurgrafiek is helder, het sentiment was met name vandaag uitstekend. De AEX is op weg naar het 61,8% niveau 331,9 dat we ook al bij de daggrafiek zagen. Als steunniveau kan ik na vandaag de grens 330,2 opnieuw noemen. Andere grenzen bepaal ik nog niet, dat wil ik pas doen als er een top staat. Die is er op dit moment nog niet en ik dien dus uit te gaan van een vervolg naar boven.

AEX kwartiergrafiek 231112

  • Kijkt u eens hoe er in de slotveiling werd gereageerd op de daling onder lijn j. De index mocht niet omlaag, dat is wel duidelijk. Het toont hoe geforceerd het koersverloop letterlijk was.
  • Zouden we komende maandag toch dalen dan richt ik me in eerste instantie op lijn i en de grens 330,2, andere niveaus komen dan ter sprake in mijn updates.

Resumerend: 

De candle van vorige week is vrijwel teruggedraaid en er staat een bodem in de weekgrafiek. De komende week moet blijken of de markt hier een vervolg aan weet te geven. Potentiële weerstandsniveaus zijn 331,9, 334,3, 334,8, 336,5, 339,4 en 340,2. Ik kan met de beste wil van de wereld niet zeggen welke niveaus we gaan bereiken en welke niet. De AEX sloot op het hoogste punt van de dag en de index is dus onderweg naar 331,9.  Komt er toch een daling dan kan er steun zijn rond lijn i in de kwartiergrafiek en bij 330,2. Andere potentiële steunniveaus bepaal ik pas in het geval er daadwerkelijk een top is. De markt voorziet gezien het slot op het hoogste punt van de dag immers hogere standen en daar moet ik me in eerste instantie uiteraard naar richten.

En dan nog dit...

De CAC40 waar ik gisterenavond over schreef is vandaag uitgebroken naar boven, zo ook de Eurostoxx50 die ik vanavond de revue wil laten passeren.

  • Nadat de Eurostoxx50 afgelopen maandag eerst terugkeerde boven lijn a die naar beneden werd doorbroken is de Europese index vandaag naar boven door lijn a' gebroken. Deze dalende lijn werd uitgenomen. Het slot lag ter hoogte van het hoogste punt van 7 november jongstleden, die top werd dus nog niet gepasseerd. Zou dat komende week wel gebeuren dan kunnen we ons opmaken voor een aanval op de top rond 2605 uit september van dit jaar. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 23 nov 2012, 19.31u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 nov 09.15u: Weer hogere opening voorbereid

23 nov 10.00u: Index afgelopen half uur gedaald

23 nov 11.00u: AEX terug bij top van eerste uur

23 nov 12.00u: Volgende korte termijn top index

23 nov 13.00u: Nogmaals een poging naar boven

23 nov 14.00u: AEX aangekomen bij 61,8% niveau

23 nov 15.00u: Extra vraag bij elke weerstandsgrens

23 nov 16.00u: Vloertje onder de AEX-index gelegd

23 nov 17.00u: De markt blijft tot het laatst kopen

 

Agenda van maandag 19 nov t/m vrijdag 23 nov 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven