ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 191112

  • De AEX index herstelde vandaag een stuk van de daling van vorige week, de index noteerde een winst van 1,5%. Belangrijk was de terugkeer boven de stippellijn op 321,8. Deze stippellijn was de neklijn van het grote hoofd en schouders patroon dat afgelopen vrijdag werd afgerond. De terugkeer van de AEX boven deze neklijn heeft dit patroon ongeldig gemaakt. We zullen verder moeten kijken.

  • Dat doe ik in eerste instantie aan de hand van de stippellijn door voorgaande bodems op 325,3. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, waar de huidige stijging van de beursgraadmeter in theorie op stuk zou kunnen lopen.

  • Het laagste punt 319,8 van afgelopen vrijdag ligt op een vreemde positie, namelijk ruim boven het 38,2% Fibonacci niveau 317,6 waar de aandelenindex normaliter naartoe had moeten gaan. Ik houd er op grond hiervan in mijn achterhoofd rekening mee dat de graadmeter in een latere fase alsnog naar 317,6 zal gaan, al kan ik er uiteraard niet zeker van zijn dat dit daadwerkelijk gebeurt.

AEX daggrafiek BB 191112

  • De stijging van vandaag betekent in de daggrafiek met Bollinger Bands een terugkeer binnen de banden. Deze terugkeer was noodzakelijk vanwege het feit dat deze indicator over het algemeen maar kort buiten de banden blijft. Ik hield in mijn slotanalyse van vrijdag op grond hiervan al rekening met een stijging. Nu de beursgraadmeter terug is gekeerd binnen deze indicator is alles weer open en kan er dus zowel een vervolg naar boven als een hervatting naar beneden volgen.

AEX uurgrafiek 191112

  • In de uurgrafiek plaatste ik vanmiddag Fibonacci lijnen tussen de top op 334,3 en de bodem op 319,8. Dit leverde als potentiŽle weerstandsniveaus de grenzen 325,3, 327 en 328,8 op. De aandelenindex is momenteel onderweg naar 325,3. Dit is niet alleen het 38,2% niveau in deze grafiek, maar ook het eerstvolgende weerstandsniveau dat ik bij de daggrafiek besprak. Wordt dit bereikt dan is er dientengevolge een kans op topvorming.
  • Behalve Fibonacci lijnen ziet u ook een stijgend trendkanaal in de grafiek, het kanaal c-c'. Dit kanaal is in potentie een vlag. Deze vlag zou afgerond worden bij een uitbraak naar beneden, in welk geval de beursindex haar daling zou hervatten. Het lijkt me daarom verstandig morgen goed te letten op het koersverloop ten opzichte van lijn c.

AEX kwartiergrafiek 191112

  • Behalve lijn c is morgen ook de stippellijn rond 323,8 relevant. Zakt onze aandelengraadmeter morgen door dit niveau dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen. Het koersverloop vraagt dan immers om nieuwe potentiŽle steunniveaus. Eťn niveau waar steun gevonden zou kunnen worden kan ik u al wel noemen, dat is namelijk de vandaag doorbroken stippellijn rond 321,8.
  • Mocht er morgen een uitbraak naar boven uit het kanaal c-c' tot stand worden gebracht dan is dit kanaal niet meer van belang. In dat geval val ik terug op de uurgrafiek, waarin het 50% niveau 327 en het 61,8% niveau 328,8 dan mogelijke doelen zijn.

Resumerend: 

De markt heeft er met een stevige stijging van anderhalf procent voor gezorgd dat het hoofd en schouders patroon van afgelopen vrijdag ongeldig werd. Ik moest dus op zoek naar nieuwe aanwijzingen, die vond ik in de uurgrafiek. De AEX blijkt in die grafiek onderweg naar het potentiŽle weerstandsniveau 325,3, dat samenvalt met het 38,2% Fibonacci niveau. Of dat niveau bereikt gaat worden is echter onzeker, want er staat in het kanaal c-c' een potentiŽle vlag in de grafiek. Wordt die afgerond met een uitbraak naar beneden en een daling onder het niveau 323,8 in de kwartiergrafiek dan hervat de beursgraadmeter de dalende trend. Steun kan er dan nog liggen bij nader te bepalen Fibonacci niveaus en op 321,8, maar daar zou de graadmeter in principe ook doorheen kunnen zakken. Een afgeronde vlag betekent immers een voortzetting van de dalende trend. Positiever verloopt het zou het van een uitbraak naar boven uit het kanaal komen. Dan wordt de vlag namelijk niet meer afgerond en volgt zoals we zagen een stijging naar 327 of 328,8. 

En dan nog dit...

De sterkst presterende beurs van de grotere markten in Europa was vandaag de Franse. De CAC40 steeg 1,7% en dat leverde in de daggrafiek een bijzonder beeld op.

  • Het slot van afgelopen vrijdag lag net onder de voorgaande bodems rond 3348. De CAC40 opende daar echter een stuk boven, waardoor er drie bodems staan rond 3348. Er is hierdoor een dalende rechthoekige driehoek gevormd, bestaand uit de stippellijn rond 3348 en de dalende lijn v. Het wachten is op een uitbraak uit dit patroon, wat gewoonlijk bij deze formatie overigens een uitbraak naar beneden zal zijn. 
  • De laatste twee candles vormen samen een patroon dat u niet erg vaak zult zien, namelijk een bullish separating line. Dit staat te boek als een voortzettingspatroon dat je ziet in een stijgende trend. De Franse markt probeert er in dit geval een bodempatroon van te maken, wat ongewoon is. Het patroon moet nog wel bevestigd worden met een volgende groene candle. Vanwege de ongewone positie van deze twee candles volg ik morgen met meer dan de gebruikelijke interesse of het daar daadwerkelijk van komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 19 nov 2012, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 nov 09.15u: Een half procent hoger geopend

19 nov 10.00u: AEX voor tweede keer bij neklijn

19 nov 11.00u: Markt blijft het naar boven proberen

19 nov 12.00u: AEX-index staat iets boven neklijn

19 nov 13.00u: Doorbraak tijdens lunch bezegeld

19 nov 14.00u: Korte termijn top bij 76,4% niveau

19 nov 15.00u: 76,4% grens is nu ook doorbroken

19 nov 16.00u: AEX is door top van vrijdagmiddag

19 nov 17.00u: Stijgend kanaal, potentiŽle vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven