ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 141112

  • De AEX leed vandaag een verlies van 1%, waarmee de candle van gisteren geheel werd teruggedraaid. Een en ander betekent in deze grafiek dat we ons moeten concentreren op het koersverloop ten opzichte van het laagste punt van gisteren 330 en lijn u. Die lijn vinden we morgen in de buurt van het laagste punt 328,6 van de candle van afgelopen vrijdag. Bij een eventuele daling onder lijn u zou de stippellijn rond 325,4 promoveren tot koersdoel.

  • Het is zolang de beursindex boven lijn u vertoeft vanzelfsprekend ook zaak te controleren of de beursgraadmeter niet toch weer oploopt. De relevante grens in deze context is de top van gisteren 334,3. Zou die top doorbroken worden dan zou dat immers inhouden dat de aandelenmarkt graadmeter alsnog verder naar boven gaat, iets waar het na de candle van vandaag eigenlijk niet meer naar uitziet.

AEX daggrafiek BB 141112

  • De daling van vandaag betekent in de daggrafiek met Bollinger Bands een terugkeer onder de middellijn, hetgeen na de doorbraak van gisteren een negatieve ontwikkeling is. Onze beursbarometer zou in principe naar de onderkant van deze indicator kunnen dalen.

AEX uurgrafiek 141112

  • Gaan we vervolgens naar de uurgrafiek dan zien we dat het koersverloop van de laatste dagen een afgeronde vlag heeft betekend. Een vlag is een voortzettingspatroon, reden om op grond van de formatie v-v' rekening te houden met een vervolg naar beneden.

  • We hebben echter nog wel te maken met de stippellijn op 330,2, een potentiŽle steunlijn. Ik neem zolang de aandelenindex niet terugkeert boven lijn v echter aan dat die grens doorbroken gaat worden. Belandt de AEX daadwerkelijk onder 330,2 en ligt er ook ter hoogte van de bodem van gisteren 330 geen steun, dan is de bodem van vorige week vrijdag rond 328,6 het eerste koersdoel.

AEX kwartiergrafiek 141112

  • Onze aandelenindex keerde vanmiddag na de daling onder lijn v met de voorlaatste candle terug naar die lijn, die daarop weerstand vormde. Dat vormt aanleiding voor mij om voor morgenochtend rekening te houden met een vervolg naar beneden.
  • Een heroverweging wordt noodzakelijk mocht de beursindex terugkeren boven lijn v. Doet zo'n terugkeer zich namelijk voor dan ga ik in mijn updates aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen op zoek naar potentiŽle weerstandsniveaus.

Resumerend: 

De AEX heeft vandaag een procent terrein verspeeld en dat heeft de technische situatie veranderd. De candle van gisteren is namelijk teruggedraaid, waarmee een belangrijke positieve component uit het koersverloop is weggenomen. Omdat er bovendien een vlag is afgerond in de uurgrafiek is de kans op een negatief vervolg groot. Qua steunniveaus hebben we morgen als eerste te maken met de grenzen 330,2 en 330. Worden die neerwaarts doorbroken dan wordt de bodem rond 328,6 van afgelopen vrijdag het eerste doel. Dat doel valt samen met lijn u in de daggrafiek, wat impliceert dat er daar steun zou kunnen liggen. Een eventuele daling onder 328,6 echter zou een terugkeer naar 325,4 geven. Het beeld wordt anders in het geval onze aandelenmarktgraadmeter morgen terugkeert boven lijn v in de kwartiergrafiek. Een dergelijke ontwikkeling zou de vlag v-v' ongeldig maken, wat een heroverweging noodzakelijk zou maken. Ik zou dan in mijn updates op zoek gaan naar potentiŽle weerstandsniveaus. Zolang lijn v echter niet doorbroken is ga ik uit van een vervolg naar beneden. 

En dan nog dit...

Laat ik vanavond de S&P500 index nogmaals onder de loep nemen, want de graadmeter is onder een grens beland waar ik u gisteren over vertelde.

  • De grens in kwestie is het 50% Fibonacci niveau in deze grafiek, een niveau dat rond 1370 ligt en vandaag naar het zich laat aanzien doorbroken gaat worden. Een slotstand onder 1370 zou van het 61,8% Fibonacci niveau rond 1345 het volgende doel maken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 14 nov 2012, 19.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 nov 09.15u: AEX is geopend met een daling

14 nov 10.00u: Bodem rond 50% Fibonacci grens

14 nov 11.00u: Markt nog op de weg naar boven

14 nov 12.00u: AEX-index is licht omlaag gegaan

14 nov 13.00u: Poging bodem te maken rond 332,6

14 nov 14.00u: Markt wist geen bodem te vormen

14 nov 15.00u: Opnieuw een bodem bij 50% niveau

Euro is licht gedaald (analyse valutaplaza)

14 nov 16.00u: AEX is aangekomen bij 61,8% grens

14 nov 17.00u: Vlag is afgerond met een uitbraak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven