ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 140312

  • De aandelenmarkt heeft een poging gewaagd om de AEX de top van 20 januari 333,1 te doen doorbreken, iets dat met een slot dat daar een tiende punt boven ligt ter nauwer nood is gelukt. De hoogste koers lag rond 334,8, maar de index moest in de middag terug. De candle die hierdoor is gevormd is een zogenaamde inverted hammer oftewel omgekeerde hamer. Het is een potentieel toppatroon waarvan morgen moet blijken of het door middel van een daling bekrachtigd wordt als top.

  • Als u goed kijkt ziet u dat de candle los staat van zijn voorganger, er is sprake van een gap. Gaps worden meestal gesloten en ik ga daarom uit van een daling naar het hoogste punt 332 van gisteren of lager.

AEX daggrafiek BB 140312

  • De beursindex heeft met de inverted hammer de bovenkant van de Bollinger Bands in de daggrafiek bereikt. Daar dit een potentiŽle weerstandslijn is, is de verwachting gerechtvaardigd dat de graadmeter morgen daadwerkelijk gaat dalen en het gap gaat sluiten.

AEX uurgrafiek 140312

  • Uit de voorlaatste candle in de uurgrafiek blijkt dat men vanmiddag nog heeft geprobeerd een terugkeer naar het gap te voorkomen. Het is namelijk een hammer. Op deze hammer volgde echter een rode candle, waardoor hij niet bevestigd is als bodem. Het is dientengevolge aannemelijk dat de AEX alsnog naar het gap zal gaan dat tussen 332 en 332,6 te vinden is.

AEX kwartiergrafiek 140312

  • De kwartiergrafiek ondersteunt het beeld van de voorgaande grafieken, in de zin dat er een stijgende wig is ontstaan die wijst op een voortzetting naar beneden. Hier moet uiteraard nog wel een gevolg aangegeven worden voordat we zeker weten dat de beursgraadmeter naar 332 of lager gaat. Ik wil omdat het op dit moment dus nog niet zeker is dat er daadwerkelijk een daling naar dat punt volgt nog geen andere potentiŽle steunniveaus noemen dan die grens. Komt er morgen inderdaad een beweging omlaag dan kijk ik verder.
  • De laatste top van vanmiddag lag op 333,9. Zou de index boven deze top komen dan betekent het dat de markt tracht de beweging omhoog aan te houden en te voorkomen dat de beursgraadmeter terugkeert naar het gap. Een doorbraak door de top rond 334,8 zou een voortzetting van de opwaartse beweging inhouden.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs heeft vandaag een doorbraakpoging gedaan, die geresulteerd heeft in de vorming van een inverted hammer. Dit is een potentieel toppatroon, waarbij ik de kanttekening dien te maken dat het morgen bevestigd dient te worden door middel van een daling. Weerstand van de bovenste lijn van de Bollinger Bands in combinatie met het nog te sluiten gap tussen 332 en 332,6 maken een daling naar 332 of lager aannemelijk. De stijgende wig in de kwartiergrafiek ondersteunt dit beeld, waardoor ik er vooralsnog vanuit ga dat onze aandelenmarktindex morgen naar 332 of lager zal gaan. Daar kijk ik dan verder. De laatste top van vanmiddag lag op 333,9, een stijging boven deze grens zou het beeld veranderen. We zouden dan moeten gaan kijken naar het verloop ten opzichte van de top rond 334,8. Een eventuele doorbraak door die top zou een voortzetting naar boven betekenen. Het zou de inverted hammer in de daggrafiek onbruikbaar maken als toppatroon, waarmee mijn aanname dat we gaan dalen naar 332 of lager fout zou blijken.

En dan nog dit...

Kopers van goud hebben vorige week een poging gedaan om een bodem te bewerkstelligen, zo blijkt uit de weekgrafiek. Dat is echter gezien het koersverloop van deze week niet gelukt, daarom leek het me een interessant onderwerp voor vanavond.

  • De candle van vorige week was een hammer, maar deze wordt deze week niet bevestigd. De goudprijs is namelijk verder gedaald. Er doemen nu twee lijnen op als potentiŽle steunlijnen, namelijk het 61,8% Fibonacci niveau rond $1625 en lijn p. Zouden kopers van het edele metaal erin slagen een bodem te genereren bij een van beide lijnen, dan zou dat alsnog in een voortzetting naar boven kunnen resulteren. Een eventuele daling onder lijn p en de laatste bodem rond $1523 zou daarentegen het einde van de lange opwaartse trend van goud inhouden. De situatie van dit moment is in ieder geval nog dusdanig dat de markt nog alle mogelijkheden heeft om de opwaartse trend te behouden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 14 mrt 2012, 18.37u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 mrt 09.15u: Met gap naar weerstand gesprongen

14 mrt 10.00u: Opwaartse beweging van beursindex

14 mrt 11.00u: Stijgende trend is nog altijd intact

Euro in dalend kanaal (analyse valutaplaza)

14 mrt 12.00u: Nieuw steunlijntje AEX naar boven

14 mrt 13.00u: AEX-index toch nog naar beneden

14 mrt 14.00u: Steun bij een bodem van vanmorgen

14 mrt 15.00u: Nieuwe stijgende lijn in de grafiek

14 mrt 16.00u: AEX naar beneden uit wig gebroken

14 mrt 17.00u: Index is even onder 333,3 geweest

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven