ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 130312

  • Over het algemeen start ik een slotanalyse op een doordeweekse dag niet met de weekgrafiek. Vanavond maak ik echter een uitzondering, dit op grond van een doorbraak. De AEX is namelijk door het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,4 gebroken dat rond 329,2 ligt. Dit is een belangrijke stap, want een doorbraak door een 61,8% niveau maakt een vervolg naar boven aannemelijk. Er moet echter nog wel een vervolg gegeven worden aan de beweging van vandaag. De beursindex zal namelijk de rest van de week boven 329,2 moeten blijven, wil de doorbraak er vrijdag nog staan. Dit is van belang omdat de candle in de weekgrafiek pas aan het eind van die dag afgerond zal zijn. Ik zal de komende dagen dan ook zorgvuldig nagaan of de AEX inderdaad boven 329,2 blijft.

  • Omdat bij een lange termijn beweging de maandgrafiek van het grootste belang is, is het eigenlijk zelfs noodzakelijk dat de beursgraadmeter de rest van de maand boven 329,2 blijft. Laten we echter eerst maar eens naar het verloop van de komende dagen kijken.

AEX daggrafiek 130312

  • De stijging van vandaag is in ieder geval gezien de lengte van de candle in de daggrafiek een krachtige stap. De graadmeter sloot 1,7% boven het slot van gisteren en rekende op overtuigende wijze af met het weerstandsniveau 326,9 en de recente top rond 328,8. Als mogelijke weerstand blijft slechts over de top die op 20 februari jongstleden rond 333,1 is ontstaan. Nemen we die uit dan is een belangrijke stap gezet om de beursindex de rest van de week boven 329,2 te houden. De grens 333,1 zou dan immers een steunniveau kunnen worden. Laten we morgen dus goed kijken welke ontwikkeling we krijgen ten opzichte van die top.

  • Zouden we omlaag gaan dan kan de stippellijn rond 326,9 eventueel als steunlijn gaan dienen, dat is in theorie althans mogelijk.

AEX daggrafiek BB 130312

  • De AEX-index is in de daggrafiek met Bollinger Bands net onder de bovenste lijn uitgekomen. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. Gaat de index morgen verder omhoog dan is het dus zaak om goed te kijken wat er gebeurt als we die lijn hebben bereikt. Hij zal morgen ongeveer samenvallen met de top rond 333,1, dat maakt de zaak makkelijk te beoordelen.

AEX uurgrafiek 130312

  • In de uurgrafiek ziet u lijn z. De beursgraadmeter stijgt verder zolang zij boven deze lijn koerst. Deze lijn is morgen dus een praktisch hulpmiddel.

  • Zouden we door lijn z zakken dan kan er steun liggen rond de stippellijn op 330,2 en de laatste bodem 329,6. Negatief zou de ontwikkeling pas worden bij een daling onder die laatste grens, dan zouden we namelijk een neerwaartse correctie krijgen voor de korte termijn. Andere mogelijke steunniveaus wil ik nog niet noemen, dat komt wel mocht er daadwerkelijk een daling komen.

  • Enkele lezers vroegen me of er vanmorgen geen gap is ontstaan. Dat is niet het geval. Het verschil tussen het hoogste punt van gisteren en het laagste punt van vandaag is 0,2 punten, niet dusdanig groot dat er sprake is van een echt gap. Het is verwaarloosbaar klein en je ziet het in de daggrafiek nauwelijks.

AEX kwartiergrafiek 130312

  • De kwartiergrafiek biedt geen nadere informatie. Wat ik nog wel kwijt wil is dat ik de stijging van vandaag met enige argwaan bezie. Zie ik namelijk zoals vanmiddag extra vraag in de markt komen bij een weerstandsniveau dan weet ik dat de opmars op zijn minst voor een deel tactisch van karakter is. Zo'n stijging bezie ik met enige achterdocht. De meest betrouwbare stijgingen zijn de bewegingen die voortkomen uit belangstelling voor de onderliggende aandelen. De minst betrouwbare stijgingen zijn de bewegingen die in gang worden gehouden door partijen zijn die op slimme momenten extra kooporders plaatsen om de index door weerstand te helpen. Je kunt deze herkennen aan het ontstaan van intraday gaps bij weerstandsniveaus. Het verloop van vandaag valt binnen de laatste categorie.

Resumerend: 

Een belangrijke, maar nog niet definitieve stap, zo wil ik de ontwikkeling van vandaag karakteriseren. De AEX is in de weekgrafiek naar boven door het 61,8% niveau 329,2 gebroken en zal daar op zijn minst deze week en eigenlijk ook de hele maand maart boven moeten blijven om de doorbraak te bestendigen. Hier ga ik uiteraard naar kijken. Voor de korte termijn is lijn z in de uur- en kwartiergrafiek een goed hulpmiddel. We stijgen zolang we boven deze lijn blijven immers in ieder geval verder. Belangrijk voor de korte termijn is de top rond 333,1, een potentieel weerstandsniveau waar ik me bij een vervolg naar boven allereerst op richt. Een eventuele doorbraak door die top zou een belangrijke stap zijn. Zouden we onder lijn z komen dan liggen de belangrijkste korte termijn steunniveaus op 330,2 en 329,6 in de uur- en kwartiergrafiek en op het niveau 326,9 dat we vandaag in de daggrafiek zoals ik constateerde op overtuigende wijze uitgenomen hebben.

En dan nog dit...

Er zat vandaag enige ruimte tussen de hoogste stand van gisteren en de laagste stand van vandaag, maar dat mag nauwelijks een gap heten. Dat ligt in de daggrafiek van onze oosterburen echter anders.

  • De DAX heeft in de daggrafiek een groter stuk koersgebied overgeslagen, dat mag wel een gap heten. Het valt tussen 6911 en 6942. De Duitse beursgraadmeter heeft in de stippellijn rond 6995 bovendien een potentieel weerstandsniveau. Hier ontstonden in april, juni en juli 2011 namelijk bodems. Het niveau werd niet doorbroken, want het lichaam van de candle van vandaag staat tegen deze grens aan. Deze combinatie van factoren brengt me ertoe voor de DAX rekening te houden met een daling naar 6911 of lager, waarmee het gap gesloten wordt en de stippellijn rond 6955 weerstandslijn zou worden. Dit zou dan inhouden dat ook onze index naar beneden zou gaan. Een interessante optie, die overigens alleen werkelijkheid kan worden als de Amerikaanse beurzen vanavond nog wat terrein inleveren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 13 mrt 2012, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 mrt 09.15u: Direct doorbraakpoging AEX-index

13 mrt 10.00u: Nederlandse markt heeft er zin in

13 mrt 11.00u: AEX is door top 328,9 gebroken

13 mrt 12.00u: Index boven 61,8% grens 329,9

13 mrt 13.00u: Markt over op verdediging winst

Aalberts: Stevig opgelopen vanaf het 50% niveau

13 mrt 14.00u: Groot optimisme in onze markt

13 mrt 15.00u: Steun op 23,6% Fibonacci niveau

13 mrt 16.00u: Doorbraak en voortzettingspatroon

13 mrt 17.00u: Stijging AEX door tactisch handelen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven