ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 090312

  • In de weekgrafiek is deze week een grote hammer gevormd. Het lichaam is klein en ligt bovenaan de candle, een gegeven dat ons leert dat de AEX na de opening op maandag niet alleen stevig is gedaald, maar ook weer sterk is hersteld. Een hammer is een potentieel bodempatroon, de markt ziet dus mogelijkheden voor een vervolg naar boven. Dit is belangrijk in verband met het gegeven dat er twee weken geleden een toppatroon is ontstaan rond het 61,8% Fibonacci niveau 329,9. Er kan een poging komen om die grens alsnog te doorbreken. Als deze er komt zou dat de komende week moeten gebeuren, want de hammer heeft bevestiging nodig als nieuwe bodem.

AEX daggrafiek 090312

  • De AEX is in de daggrafiek teruggekeerd bij de stippellijn rond 326,9, maar die werd niet blijvend doorbroken. Dit houdt in dat er hier eventueel een top kan komen, daar ga ik komende maandag dus naar kijken.

  • Het hoogste punt van vandaag lag op 327,8. Komen we boven dit punt uit dan kan alleen de recente top rond 328,9 de beursindex nog afhouden van een terugkeer naar de top rond 333,1.

AEX daggrafiek BB 090312

  • De stap van vandaag betekent in de daggrafiek met Bollinger Bands een stijging boven de middellijn. Dit betekent in theorie een voortzetting naar de bovenste lijn, maar ik heb mijn aarzelingen bij die conclusie. De middellijn is de laatste maanden extreem vaak doorbroken zonder dat een voortzetting naar de buitenste band volgde. Ik neig ertoe hier dus minder waarde aan te hechten.

AEX uurgrafiek 090312

  • In de uurgrafiek ziet u een valse uitbraak uit de wig x-x' die ik in de loop van de dag tekende. De AEX brak naar boven uit, maar keerde weer terug en sloot iets onder het patroon. Normaliter wil een valse uitbraak naar boven zeggen dat er een daling op volgt.

AEX kwartiergrafiek 090312

  • Omdat het na een valse uitbraak naar boven zoals gezegd meestal van een daling komt heb ik de kwartiergrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de stijging 323,9 - 327,8. Hier vloeit uit voort dat er steun kan zijn rond het 50% niveau 325,8 en het 61,8% niveau rond 325,4. Een eventuele daling daaronder zou een neerwaarts vervolg naar de laatste bodem 323,9 of lager geven.

Resumerend: 

Er staat na vandaag een hammer in de weekgrafiek en dat wil zeggen dat de aandelenmarkt ijvert voor een vervolg naar boven. Een hammer is namelijk een potentieel bodempatroon. Het moet de komende week dan wel bevestigd worden met een stijging, wat direct een aanval op het 61,8% niveau 329,9 zou betekenen. Het wordt een belangrijke week. De ontwikkeling in de uurgrafiek maakt het evenwel twijfelachtig of we verder zullen stijgen. De valse uitbraak die hier is ontstaan suggereert namelijk dat een daling aanstaande is. Gaat de beursindex inderdaad omlaag dan kan er steun zijn rond 325,8 of 325,4. Een eventuele daling daaronder betekent dan een gang naar 323,9 of lager. Ik houd vanwege de hammer in de weekgrafiek uiteraard ook in de gaten hoe de ontwikkeling er uit ziet in relatie tot de top 327,8 van vandaag. Breekt onze aandelenmarktindex daar namelijk doorheen dan gaat zij naar 328,8 en bij een eventuele doorbraak door dat niveau naar 333,1 of hoger.

En dan nog dit...

Amerikaanse beleggers maken zich al weer op voor een aanval op de top van vorige week, zoals de daggrafiek van de S&P500 index ons leert. Een ontwikkeling die belangrijk genoeg is om te bespreken.

  • De top van vorige week lag op 1378 en daar staat de S&P500 met een hoogste stand van 1374,8 nog maar een heel klein stukje onder. Als recente bewegingen een leidraad zijn voor het koersverloop van vanavond realiseert men kort voor het slot van de handelsdag, bijvoorbeeld in het laatste half uur, een doorbraak. Dan kan deze immers niet meer teruggedraaid worden en dat maakt het tot een veel gehanteerde tactiek. Zul je overigens zien dat deze net vanavond niet wordt toegepast . -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 9 mrt 2012, 19.37u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 mrt feb 09.15u: Toppatroon met beperkte waarde

9 mrt feb 10.00u: Nu ook toppatroon in uurgrafiek

9 mrt feb 11.00u: Patroon uurgrafiek niet bevestigd

9 mrt feb 12.00u: Stijgende lijn staat onder druk

9 mrt feb 13.00u: Daling AEX al snel teruggedraaid

9 mrt feb 14.00u:AEX dicht bij top van vanmorgen

9 mrt feb 15.00u: Wigvorm in koersverloop index

9 mrt feb 16.00u: Steun rond onderkant van wig

9 mrt feb 17.00u: Het lijkt niet meer stuk te kunnen

 

Agenda van maandag 5 mrt t/m vrijdag 9 mrt 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven