ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 110512

  • De beurs startte de week met een daling van 1,8% en sloot af met een winst van 1,4%. Dit laatste mag gezien de start als opmerkelijk worden beschouwd, net als de terugkeer boven de aan het begin van de week doorbroken lijn s overigens. Normaliter zou zo'n lijn na een doorbraak als weerstandslijn zijn gaan fungeren. De beurs werd echter op een technisch uiterst vaardige manier naar boven geleid door partijen die steeds weer de S&P500 futures naar boven wisten te sturen en vanmiddag zelfs kans zagen een short squeeze te veroorzaken. Manipulatie is van alle tijden schreef een lezer me terecht, maar de effectiviteit waarmee men tegenwoordig te werk gaat slaat alles. Laat ik desondanks proberen in technische zin nog wat te maken van het koersverloop.

  • De candle die deze week is gevormd staat met de onderkant rond het 50% Fibonacci niveau en is een zogenaamde piercing line. Dit is een potentieel bodempatroon, dat volgende week vrijdag uiteraard nog wel met een groene candle moet worden bevestigd. Het samenspel tussen Fibonacci niveau en piercing line suggereert in ieder geval een hervatting van de opwaartse trend.

AEX daggrafiek 110512

  • Of de opwaartse trend kan worden hervat zal in eerste instantie afhangen van het koersverloop ten opzichte van lijn g' in de daggrafiek. Deze lijn vinden we komende maandag ter hoogte van het slot van vandaag, dat maakt het eenvoudig vast te stellen of de lijn doorbroken wordt of niet. Neemt de AEX de lijn uit dan volgt naar ik aanneem een herstel naar de stippellijn rond 311,7 of eventueel hoger.

  • Blijft lijn g' daarentegen intact als weerstandslijn dan hervat de aandelenmarktindex de dalende trend, zoals de volgende grafiek ons overigens ook leert.

AEX daggrafiek BB 110512

  • De AEX-index bereikte vandaag de middellijn van de Bollinger Bands, in potentie een weerstandslijn. Wordt deze lijn niet doorbroken dan wil dat automatisch zeggen dat we verder dalen. Wordt de middellijn daarentegen doorbroken dan ligt er een stijging naar de bovenste lijn in het verschiet, althans voor wat deze indicator betreft.

AEX uurgrafiek 110512

  • Kijken we naar de uurgrafiek dan leidt het geen twijfel dat we ons in een opwaartse beweging bevinden, dat blijkt immers uit het gegeven dat het stijgend kanaal f-f ' intact is gebleven. Breekt onze graadmeter maandag naar boven door de top 305,7 van vandaag dan stijgen we in eerste aanleg naar lijn f ', een stap in de richting van de stippellijn rond 311,7 die we in de daggrafiek zagen. Het is niet ondenkbaar dat we dan ook naar boven door lijn f ' breken, al kun je dat nooit bij voorbaat stellen. Een eventuele doorbraak door lijn f ' zou een versnelling van de beweging in de richting van 311,7 geven.

  • Negatief zou de ontwikkeling alleen worden mocht er een daling en een uitbraak naar beneden uit het kanaal f-f ' komen.

AEX kwartiergrafiek 110512

  • Het zal u aan de hand van de kwartiergrafiek duidelijk zijn dat men in de markt geen rekening houdt met een daling. De markt nam na de short squeeze die kort na 15.30u vanuit de VS werd geŽntameerd aan het einde van de middag namelijk geen gas terug. Kopers kenden geen aarzelingen om hun posities mee het weekend in te nemen en geloven dus in een vervolg naar boven.
  • Zouden we toch dalen dan zijn er drie lijnen die tellen, namelijk de stippellijn rond 304,6, de stippellijn rond 302,8 die vanmiddag met kracht doorbroken werd en als laatste lijn f. Dit zijn drie mogelijke steunlijnen. Een eventuele daling onder lijn f zou alsnog een vervolg naar beneden inhouden.

Resumerend: 

In de weekgrafiek is op het 50% niveau een potentieel bodempatroon ontstaan, namelijk een piercing line. Dit houdt in dat we een hervatting van de opwaartse trend zouden kunnen krijgen. Zeker is dit echter nog niet. De piercing line behoeft namelijk nog bevestiging en er is in de beide daggrafieken sprake van een potentiŽle weerstandslijn waar we vlak onder staan. Lijn g' in de eerste daggrafiek ligt maandag ter hoogte van het slot van vandaag. Komen we daarboven en boven de top 305,7 dan breken we door de lijn, wat dan een stijging naar lijn f ' in de uur- en kwartiergrafiek of een vervolg naar 311,7 of eventueel hoger kan geven. Daalt de beursgraadmeter dan kan er steun aanwezig zijn rond 304,6, 302,8 of bij lijn f. Een eventuele daling onder lijn f zou inhouden dat we alsnog verder omlaag gaan.

En dan nog dit...

Laat ik vanavond nogmaals naar de daggrafiek van de DAX kijken. Deze grafiek is namelijk zonder meer fascinerend.

  • De DAX is teruggekeerd boven lijn a, dat is de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat afgelopen dinsdag ontstond. Dit patroon is ongeldig geworden. Betekent dit dat de Duitse index niet meer zal dalen? Nee, is het antwoord op deze vraag. De laatste drie candles vormen samen namelijk een nog niet afgeronde vlag, een indicatie dat het toch nog van een daling kan komen. Die daling komt er in het geval de index het patroon aan de onderzijde verlaat. De vlag wordt ongeldig mocht er een uitbraak aan de bovenzijde komen, als dat gebeurt stijgt de DAX verder. Een daling is vooralsnog bij dit patroon echter het meest waarschijnlijk, hoe onwaarschijnlijk dat met de terugkeer boven lijn a en de winst van ťťn procent van vandaag in gedachte ook klinkt. Dat is het fascinerende aan deze grafiek. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 11 mei 2012, 19.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 mei 09.15u: Beurs is gestart met 0,6% daling

11 mei 10.00u: Twee hammers wijzen op steun

11 mei 11.00u: Herstel voorafgaand aan cijfers

11 mei 12.15u: Lagere top, maar hogere bodem

11 mei 13.00u: Nogmaals een lagere top in AEX

11 mei 14.00u: Hop, weer een zetje naar boven

11 mei 15.00u: Beursindex is gedaald naar lijn f

USG People: Opnieuw onder druk na vorming vlag

11 mei 16.00u: Kopers hebben zaak weer in handen

11 mei 17.00u: AEX vanaf 15.30u scherp gestegen

 

Agenda van maandag 7 mei t/m vrijdag 11 mei 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven