ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090512

  • De AEX stond tot een uur voor sluitingstijd op een stevig verlies, maar een eindsprint bracht daar verandering in. Onze beursgraadmeter sloot uiteindelijk slechts 0,2% lager. De candle die ontstond is een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. Beleggers verwachten voor morgen kennelijk een stijging, voor wat dat waard is. Ik ga morgen kijken of de hammer bevestigd wordt, want dat is noodzakelijk wil het een bodem kunnen worden.

  • De grijze lijn waar de hammer van vandaag precies op staat is het 50% Fibonacci niveau van de stijging 256,4 - 337,2, waar de markt de AEX haast wanhopig boven tracht te houden. We zagen daartoe afgelopen maandag en vanmiddag vanaf 16.30u een stevige krachtsinspanning. Of het een succes wordt moet nog blijken.

AEX daggrafiek BB 090512

  • De herstelbeweging in de middag heeft er in de daggrafiek met Bollinger Bands voor gezorgd dat we binnen de banden zijn gesloten. Er kan zich morgen vanuit deze indicator gezien dientengevolge zowel een stijging als een daling voordoen.

AEX uurgrafiek 090512

  • In de uurgrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 305,8 - 296,4. Weerstand en dus eventueel topvorming kunnen we krijgen rond 300 (38,2%), 301,1 (50%) en 302,2 (61,8%). Daarboven zouden we terugkeren naar de stippellijn rond 305,6 of de top 305,8.

AEX kwartiergrafiek 090512

  • Wat beleggers in de laatste candles ineens bezielde weet ik niet. De Amerikaanse markten realiseerden na een negatieve opening een beperkt herstel, beleggers aan onze beurs begrepen dat kennelijk als bodemvorming in de VS. Morgen zal blijken of dit een terechte inschatting is geweest.

Resumerend: 

De schade aan de Amsterdamse beurs bleef door een eindsprint beperkt tot 0,2%, waardoor een hammer ontstond. Dit is een potentieel bodempatroon en dat leidt met de eindsprint tot de conclusie dat beleggers morgen hogere koersen verwachten. Ik ga kijken of dit uitkomt. De AEX is gesloten bij het 38,2% niveau 300 in de uurgrafiek en dat is een potentieel weerstandsniveau. De mogelijkheid is dus aanwezig dat we morgen meteen de daling hervatten. Zou de AEX wel verder oplopen dan kan er weerstand liggen rond 301,1 of 302,2 en daarboven pas weer bij 305,6 in combinatie met de laatste top rond 305,8.

En dan nog dit...

Het technische beeld in de DAX is intrigerend, daarom breng ik dit vanavond tot slot nog even ter sprake.

  • De DAX is gisteren door lijn a gezakt, een ontwikkeling die heeft gezorgd voor de afronding van een hoofd en schouders patroon met lijn a als licht aflopende neklijn. Het koersdoel van het patroon ligt rond 5900. Een deel van de markt verzet zich echter stevig tegen een mogelijke daling, met de stippellijn rond 6430 door de top van oktober 2011 als steunniveau dat wordt verdedigd. De candle van vandaag is een hammer en wijst op mogelijke bodemvorming. De bovenkant van de hammer ligt echter tegen lijn a, een lijn die normaliter als weerstandslijn zal blijven fungeren. Morgen wordt een belangrijke dag, want dan moet blijken wat het zwaarst telt. Blijft de DAX onder lijn a dan blijft het doel van 5900 punten staan, keert de index terug boven de lijn dan wordt het patroon ongeldig en wordt het zoeken naar nieuwe signalen. 
  • Bijzonder is tot slot nog de wijder wordende driehoek b-c die is ontstaan. De uitslagen worden steeds groter in zo'n patroon, een teken dat de strijd tussen kopers en verkopers naarmate de tijd vordert steeds heviger wordt. De markt is instabiel en beide kampen zijn bereid om tot het uiterste te gaan, zo leert dit patroon ons. De komende dagen moet blijken of kopers nog een volgende beweging naar boven weten te initiŽren, wat door de hoogte die het patroon inmiddels heeft heel veel kracht zal vergen, of capituleren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 9 mei 2012, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 mei 09.15u: Direct een vlag in de kwartiergrafiek

9 mei 10.00u: Beursindex is toch nog opgeveerd

9 mei 11.00u: Opnieuw een vlag in grafiek van AEX

Euro op cruciaal niveau (analyse valutaplaza)

9 mei 12.00u: Wigvorm en steun rond 61,8% niveau

9 mei 13.00u: Het 61,8% niveau heeft het begeven

9 mei 14.00u: Steun rond 76,4% Fibonacci niveau

9 mei 15.00u: AEX is alsnog door Fibonacci grens

Air France - KLM: Dalende trendlijn bepaalt beeld

9 mei 16.00u: Poging om daling van index te keren

9 mei 17.00u: Dalende lijn AEX-index is doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven