ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 020512

  • Afgelopen maandag werkte ik niet. Die dag was echter de laatste dag van de maand en ik miste daarom de gebruikelijke bespreking van de maandgrafiek. Die bespreek ik daarom nu. De laatste candle moet u maar even vergeten, want dat is de candle van vandaag. De voorlaatste candle is die van de maand april en dat is de candle waar het om gaat. U ziet dat er op de doji van maart een daling is gevolgd. Dit wil zeggen dat de candle van maart een top is geworden, de beursindex heeft de daling weer opgepakt. Dit is in het licht van de stijgende wig q-q' die in mei 2011 ontstond een belangrijk gegeven. Dat patroon heeft namelijk een koersdoel van ongeveer 130 punten en de aprildaling is in het slechtste geval een hervatting van de beweging naar dat doel. Redding kan er nog komen als de markt kans ziet een bodem neer te zetten boven die op 256,4 en de stijging vanaf zo'n bodem weet te hervatten. Punten waar een hogere bodem kan ontstaan zijn het 38,2% niveau rond 306,3 dat is bereikt, het 50% niveau rond 296,8 en het 61,8% niveau rond 287,2. Rond elk van deze grenzen ga ik volgen of er wellicht een bodem gaat ontstaan.

AEX daggrafiek 020512

  • Het ziet er voor de korte termijn in elk geval niet goed uit. De markt heeft twee dagen achter elkaar door middel van een hogere opening geprobeerd de beursindex verder omhoog te krijgen, maar dat lukte niet. De beweging van vandaag was het stevigst, de openingswinst van 1,1% sloeg om in een verlies van 0,5%. Het maakt me nieuwsgierig naar de opening van morgenochtend, de vraag is of kopers het voor de derde keer proberen. 

  • In de VS is men de schade in ieder geval al weer door middel van de S&P500 futures aan het repareren, die futures zijn terwijl ik deze pagina aan het schrijven ben rond 18.20u namelijk door toppen gebroken die eerder waren ontstaan. Wat dat betreft verandert er nog niets, de marktreflex waarbij die derivaten na iedere daling het middel zijn waarmee men herstel realiseert is nog niet veranderd. Op basis van de doorbraak van die futures zouden we morgen hoger kunnen openen, al kan er vanavond uiteraard nog veel gebeuren en is het dus allerminst zeker.

AEX daggrafiek BB 020512

  • De AEX leek vanmorgen bij opening door de middellijn van de Bollinger Bands te breken, maar sloot er ruim onder. De doorbraakpoging mislukte. De middellijn is intact en daarmee de neerwaartse trend, de graadmeter zou morgen dus verder kunnen dalen.

AEX uurgrafiek 020512

  • Steun lag er vanmiddag bij de stippellijn op 305,6. Er zijn als laatste twee candles twee hammers gevormd, waaruit blijkt dat de Amsterdamse markt tracht tot bodemvorming te komen. Morgenochtend moet blijken of dit lukt, want dan weten we na een uur of de hammers bevestigd worden of niet.

  • Zouden we door 305,6 zakken dan gaat de beursgraadmeter naar het 61,8% niveau rond 304,7 of naar de stippellijn rond 304, twee potentiŽle steunniveaus. Een eventuele daling onder beide grenzen zou uitmonden in een terugkeer naar 299,9.

AEX kwartiergrafiek 020512

  • Omdat de twee hammers in de uurgrafiek een aanwijzing voor een mogelijke bodem vormen heb ik in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over de daling van vandaag gezet. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn te vinden rond 308,1, 308,9 en 309,7. Het zijn punten waar een top kan komen. 
  • Een eventuele stijging boven 309,7 zou resulteren in een terugkeer naar 311,7 of de top van vanmorgen 312,4.

Resumerend: 

De top die is ontstaan in de maandgrafiek belooft niet veel goeds. De AEX heeft de daling hervat, een daling die in het slechtste geval uit zou kunnen lopen op een gang naar het koersdoel 130 van de vorig jaar gevormde wig. Gelukkig zijn er nog drie niveaus in de buurt waarvan we een hogere bodem en een hervatting van de stijging zouden kunnen krijgen, dat zijn 306,3 (bereikt), 296,8 en 287,2. Serieus zorgen zouden we ons moeten gaan maken bij een daling onder deze drie grenzen, dus onder 287,2. Nu is redding in de vorm van het eventueel ontstaan van een hogere bodem boven 256,4 gelukkig nog mogelijk. Het sentiment is momenteel echter niet sterk. De markt heeft vandaag namelijk een winst van 1,1% om laten slaan in een verlies van 0,5%. Er staan evenwel twee hammers in de uurgrafiek waaruit blijkt dat de markt van zins is een bodem neer te zetten rond 305,6, morgen moet blijken of dit lukt. Stijgt de aandelenindex dan kan er weerstand en topvorming zijn rond 308,1, 308,9 of 309,7, zou de markt kans zien de beursindex boven deze drie grenzen te brengen dan volgt een terugkeer naar 311,7 of 312,4 en een volgende doorbraakpoging aldaar. Belandt de graadmeter morgen nochtans onder 305,6 dan gaat zij naar 304,7 of 304, twee mogelijke steunniveaus waar dan nog een bodem zou kunnen ontstaan. Mochten we onder 304 komen dan keren we terug naar 299,9.

En dan nog dit...

Het gaat erom spannen op de Duitse beurs, we naderen de apotheose. Staat u me toe aan de hand van de daggrafiek te vertellen waarom.

  • Vandaag is een engulfing bearish line ontstaan, een potentieel toppatroon. Ik heb hierdoor lijn b kunnen tekenen, deze lijn vormt samen met lijn a een wijder wordende driehoek en dat is een teken van instabiliteit van de markt. Die driehoek valt binnen de grotere driehoek z-a, een patroon waarbinnen zich als u goed kijkt geleidelijk een hoofd en schouders patroon aftekent dat afgerond zou worden bij een daling onder lijn a. U begrijpt dat ik de komende dagen heel goed volg hoe het verloop ten opzichte van lijn a eruit ziet. Uiteraard kijk ik ook hoe de DAX ten opzichte van lijn b beweegt. Wordt die lijn namelijk doorbroken dan is de kou even uit de lucht. Op dit moment ziet het er echter niet goed uit en is het zaak morgen allereerst te gaan kijken of de engulfing bearish line bevestigd wordt middels een daling. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 2 mei 2012, 19.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 mei 09.15u: Opmerkelijk sterke start meimaand

2 mei 10.00u: AEX gedaald in aanloop naar cijfers

2 mei 11.00u: Lagere top in grafiek beursindex

2 mei 12.00u: Aandelengraadmeter verder gedaald

2 mei 13.00u: Openingswinst van 1,1% is verspeeld

2 mei 14.00u: Licht herstel vanaf steunniveau 308

2 mei 15.00u: AEX verder gedaald na cijfer ADP

Munt wederom onder druk (analyse ValutaPlaza)

2 mei 16.00u: Vlag voorafgaand aan cijfer uit VS

2 mei 16.15u: Rectificatie van de vorige update

2 mei 17.00u: Steun gevonden bij lijn op 305,6

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven