ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 200612

  • De Amsterdamse aandelenmarkt is gisteren en vandaag vooruitgelopen op nieuwe maatregelen die FED-voorzitter Bernanke werd verondersteld aan te kondigen. De AEX steeg 0,4% en eindigde boven het 38,2% Fibonacci niveau 302,5 waar gisteren het hoogste punt van de dag lag. Die grens speelt dus geen rol meer.

  • Lijn v' doet dat echter wel. Deze lijn is de bovenste lijn van het kanaal v-v' dat ik gisteren tekende, een potentiŽle vlag. Zou deze lijn intact blijven als weerstandslijn en de index een daling inzetten dat zou dat negatieve consequenties kunnen krijgen voor het koersverloop. Een vlag is immers een voortzettingspatroon, wat zou inhouden dat de markt de daling van de maanden maart, april en mei nog eens dunnetjes over zou gaan doen. Alle reden dus om te volgen of lijn v' al dan niet doorbroken wordt.

  • Wordt lijn v' wel doorbroken dan kunnen we ons volledig gaan richten op het doel 312,4 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in de grafiek staat. De AEX zou dan eerst naar het 50% niveau 309,1 gaan, dat zou de eerste stap moeten worden. Het kanaal v-v' zal ik in dat geval uit de grafiek verwijderen.

  • Blijft lijn v' ongebroken en daalt de index dan gaat mijn aandacht met name uit naar het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 296,8, de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon. Een eventuele daling zou deze formatie namelijk ongeldig maken, wat vervolgens de kans op een daling zou vergroten.

AEX daggrafiek BB 200612

  • De aandelenmarktindex is voor de tweede dag op rij boven de Bollinger Bands gesloten. Dit wil zeggen dat ik in toenemende mate rekening hou met een daling, want we zullen op een zeker moment een terugkeer van de beursgraadmeter binnen de banden moeten zien. Hoe langer de index erboven blijft, hoe groter de kans daarop wordt.

AEX uurgrafiek 200612

  • De aandelenmarkt heeft zich gezien het koersverloop in de uurgrafiek vanmiddag van haar meest optimistische kant laten zien. Zij rondde namelijk al een voortzettingspatroon af, namelijk de driehoek x-x'. Beleggers stuurden aan op een vervolg naar boven. Voor dit patroon laat zich een koersdoel van ongeveer 307 punten berekenen.

AEX kwartiergrafiek 200612

  • Het optimisme bleek niet alleen uit de afgeronde driehoek x-x', maar ook uit de vlag die met de laatste zes candles werd gevormd. De markt geeft met deze vlag aan dat zij de AEX-index morgen verder denkt te zien stijgen. 
  • Het mag voor zich spreken dat ik morgen controleer of we naar boven uitbreken en zo dit patroon afronden. Is dat het geval en komt de beursgraadmeter vervolgens boven 303,3 dan gaat zij naar het doel 307 van de driehoek of hoger.
  • Het beeld zou in negatieve zin veranderen mocht de index dalen en onder lijn x belanden. De uitbraak uit de driehoek zou in dat geval prematuur zijn geweest en het patroon zou ongeldig worden. De belangrijkste grens om naar te kijken is dan de stippellijn rond 296,8, de neklijn die ik bij de daggrafiek besprak. Uiteraard zal ik dan in mijn updates wel op zoek gaan naar mogelijke steunniveaus boven die grens.

Resumerend: 

De AEX is ook vandaag gestegen, de verwachtingen aangaande nieuwe maatregelen van FED-voorzitter Bernanke zijn hoog gespannen. De index sloot boven het 38,2% niveau 302,5 in de daggrafiek, maar onder de bovenste lijn v' van het kanaal v-v'. Deze lijn speelt morgen daarom een belangrijke rol. Wordt de lijn doorbroken dan volgt een stijging naar het doel 307 van de vanmiddag in de uurgrafiek afgeronde driehoek of het 50% niveau 309,1 in de daggrafiek. Dit zou dan onderdeel uitmaken van een beweging naar het koersdoel 312,4 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in die grafiek. Komt het daarentegen van een daling onder lijn x in uur- en kwartiergrafiek, dus van een daling onder de afgeronde driehoek, dan wordt dat patroon ongeldig. In dat geval gaat mijn aandacht specifiek uit naar het koersverloop ten opzichte van de grens 296,8, want die is dan belangrijk in verband met de geldigheid van het omgekeerd hoofd en schouders patroon. Uiteraard bepaal ik dan in mijn updates nog wel eventuele mogelijke steunniveaus boven die grens.

En dan nog dit...

De huidige situatie is in technische zin uitermate boeiend. Dat wil ik vanavond illustreren aan de hand van de daggrafiek van de Eurostoxx50 index.

  • De Eurostoxx50 sloot vandaag aan de bovenzijde van de grote stijgende wig y-y'. Wordt lijn y' niet doorbroken dan zou dit patroon de Europese graadmeter verder naar beneden kunnen sturen, want ook dit patroon is net als de vlag in de AEX daggrafiek namelijk een voortzettingspatroon. Binnen de wig zijn echter ook de contouren van een omgekeerd hoofd en schouders patroon te zien, een patroon dat definitief afgerond zou worden bij een uitbraak naar boven uit de wig. Het slot bovenaan het patroon toont optimisme aangaande het rentebesluit en eventuele extra maatregelen van de FED. Het gegeven dat lijn y' niet doorbroken werd laat echter zien dat beleggers toch ook niet helemaal zeker waren van hun zaak. Morgen krijgen we uitsluitsel, want dan zal blijken in welke richting de Eurostoxx50 dit patroon verlaat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 20 jun 2012, 18.27u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 jun 09.15u: Weinig beweging in eerste kwartier

20 jun 10.00u: Toppatroon uurgrafiek is bevestigd

20 jun 11.00u: In kielzog futures weer naar boven

Vlag euro over in een wig (analyse valutaplaza)

20 jun 12.00u: Top van gisteren werd niet bereikt

20 jun 13.00u: Driehoek door vorming hogere bodem

20 jun 14.00u: AEX volgde maar in beperkte mate

20 jun 15.15u: Niet veel te beleven aan het verloop

Daghandel, een druk leven (column beursplaza)

20 jun 16.00u: Markt overtuigd van actie Bernanke

20 jun 17.00u: Omhoog uit driehoek en door 302,5

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven