ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040712

  • De aandelenmarkt kende vandaag de vierde winstdag op rij. Daar had men overigens wel de slotveiling voor nodig waarin de index vanaf een stand net onder het slot van gisteren nog snel een halve punt naar boven werd gedrukt. Hier is de nabeursveiling nadrukkelijk niet voor bedoeld overigens.

  • De AEX is met een hoogste stand van 315,2 niet ver meer verwijderd van het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 337,2 - 281, een cruciale grens die rond 315,7 ligt. Wellicht overbruggen we morgen het resterende halve punt en bereiken we die grens.

AEX daggrafiek BB 040712

  • De stijging van vandaag zorgde in de daggrafiek met Bollinger Bands voor een vierde slot boven de banden. Dit komt maar zelden voor. Ik neem aan dat we morgen dalen en binnen de banden sluiten, want vijf slotstanden boven deze indicator zou een unicum zijn. Dit is vanuit statistisch oogpunt namelijk onwaarschijnlijk. 

  • Ik hield voor vandaag overigens al rekening met een daling, maar die wist de markt dankzij de dunne handel te voorkomen. De Amerikaanse markten bleven vandaag dicht en dat zorgt voor laag volume. Het is dat lage volume en de relatieve eenvoud waarmee een index op zo'n dag naar boven is te zetten, waaraan we de vierde stijgingsdag danken.

AEX uurgrafiek 040712

  • De markt gaat in de uurgrafiek tot dusverre onverstoorbaar door met het neerzetten van hogere bodems en hogere toppen. De laatste bodem lag rond 312,5, de markt behoort zolang we boven die bodem koersen aan de kopers. Zouden we daarentegen onder 312,5 belanden dan krijgen we alsnog de correctie waarvan ik de start eigenlijk al vanochtend na de uitbraak uit wig m-m' verwachtte.

AEX kwartiergrafiek 040712

  • In de kwartiergrafiek ziet u nog eens goed hoe het spel in het laatste stuk van de handelsdag werd gespeeld. Er mocht geen slot onder dat van gisteren uit de bus komen en dat werd in de slotveiling (de laatste candle) bezegeld. 
  • Morgen maar weer zien hoe we de dag beginnen. Komt de index onder 314,3 dan ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus en let op de voortgang ten opzichte van de bodem rond 312,5 van vandaag. Een eventuele daling daaronder zou een korte termijn omslag zijn. Breekt de index nochtans naar boven door 315,2 dan volgt een stijging naar het 61,8% niveau 315,7, een punt waar ik dan rekening houd met topvorming.

Resumerend: 

De beurs heeft er dankzij het lage volume en een zetje in de slotveiling een vierde positieve dag van weten te maken. We zijn slechts een half punt verwijderd van het 61,8% niveau 315,7 in de daggrafiek. Dit is de grens waar we naar toe gaan mocht de beursgraadmeter boven het hoogste punt 315,2 van vandaag komen. Voor wat het slot van morgen betreft ben ik er haast van overtuigd dat we lager sluiten, namelijk binnen de Bollinger Bands in de daggrafiek. Een vijfde slot boven de banden zou namelijk een unicum zijn. Morgen let ik dus niet alleen op het niveau 315,2, maar ook op de ontwikkeling ten opzichte van de grenzen 314,3 en 312,5. Een daling onder het laatste niveau zou een correctie inluiden, omdat dit een einde zou maken aan het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek. De handel wordt zolang we boven 312,5 koersen echter nog gedomineerd door het kopende deel van de markt.

En dan nog dit...

De Nikkei bereikte vandaag een potentieel weerstandsniveau. Dit leek me voor vanavond een goed onderwerp, omdat we morgenochtend dan kunnen kijken of er al dan niet een top ontstaat bij deze grens.

  • Het bereikte niveau is het 61,8% Fibonacci niveau rond 9136. Dit is in theorie een punt waar een top kan ontstaan en we kunnen morgenochtend dus kijken of dat inderdaad gebeurt. Een 61,8% niveau kan het startpunt zijn van hervatting van de neerwaartse trend. Als dat laatste zou gebeuren kan ik u daar overigens pas over een paar weken verslag van doen. Nog twee dagen namelijk en dan ben ik er drie weken tussenuit. Ik houd me dan niet bezig met de Nikkei of welke andere index dan ook en stap even uit de mallemolen die de beurs tegenwoordig is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 4 jul 2012, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 jul 09.15u: AEX aan bovenkant van de wig

4 jul 10.00u: Beursindex onder de wig geraakt

4 jul 11.00u: Kleine vlag in ontwikkeling onder wig

Herstel euro na akkoord (analyse valutaplaza)

4 jul 12.00u: Patroon afgerond met een uitbraak

4 jul 13.00u: De AEX bewoog zijwaarts dit uur

4 jul 14.00u: Beursgraadmeter toch weer omhoog

4 jul 15.15u: Zijwaarts na afronding van de wig

UNIT4: Lagere top is teken om op te gaan letten

4 jul 16.00u: AEX omhoog en bijna bij top 314,4

4 jul 17.00u: Index kende een rally van een uurtje

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven