ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030712

  • De AEX is vandaag opnieuw sterk gestegen en de markt heeft me hiermee ten zeerste verrast. Ik had dit niet voorzien. De beursindex brak door lijn k, die ik morgen dan ook zal verwijderen, en door toppen uit april van dit jaar rond 312,4 en 313,5. Er kan nu in theorie steun gevonden worden bij die beide niveaus.

  • Speur ik naar het volgende doel dan kom ik uit op 315,7. Daar ligt namelijk het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 337,2 - 281 en dat is een belangrijk potentieel weerstandsniveau. Ik ben overigens wel benieuwd of we daar naar toe gaan, want het beeld in de volgende grafiek is uitzonderlijk en vraagt om een correctie.

AEX daggrafiek BB 030712

  • De hele candle van vandaag staat namelijk boven de Bollinger Bands en dat is een niet vaak voorkomende situatie. Het betekent tevens het derde slot achter elkaar boven de banden. Ik neem op grond hiervan aan dat we morgen een daling krijgen die ons tenminste terug zal brengen binnen de banden. We zouden dan een daling naar 312,5 of lager moeten krijgen, want daar ligt de bovenste lijn morgen zo ongeveer.

AEX uurgrafiek 030712

  • Het koersverloop van de afgelopen drie beursdagen heeft in de uurgrafiek de vorm van een wig. Ook dit vormt een aanwijzing dat een daling op komst moet zijn. De wig zou dan afgerond worden met een uitbraak naar beneden en ik ga morgenochtend dus vanzelfsprekend volgen of die uitbraak er komt. De AEX is zolang de uitbraak naar beneden er nog niet staat onderweg naar de grens 315,7 uit de daggrafiek.

  • Er zijn als er inderdaad een daling komt in eerste instantie vier mogelijke steunniveaus, namelijk de stippellijnen rond 313,5, 312,4, 310,6 en 308,6. Bij elk van deze grenzen is het zaak te kijken naar eventuele bodemvorming, aan de hand van het resultaat kijk ik verder.

AEX kwartiergrafiek 030712

  • Beleggend Nederland maakt zich echter geen zorgen omtrent een eventuele daling. Beleggers toonden zich gretig, gezien het slot dat op het hoogste punt van de dag lag. Het is duidelijk dat de markt het vervolg naar boven al haast afgetekend ziet. Of dat er komt hangt wat mij betreft echter nog af van de ontwikkeling ten aanzien van de lijnen m en m'. Een uitbraak naar boven maakt 315,7 tot doel, terwijl een uitbraak naar beneden een correctie inhoudt.

Resumerend: 

Er is nog eens 1,3% boven op de toch al forse winst van de voorgaande dagen gekomen, een ontwikkeling waarmee de markt me heeft verrast. Het eerstvolgende potentiële weerstandsniveau is nu 315,7, daar lijkt de index naar toe onderweg. Ik ben er echter allerminst zeker van dat we die grens bereiken. Ik moet op grond van de stand van zaken in de daggrafiek met Bollinger Bands en een wig in de uurgrafiek namelijk uitgaan van een daling. Breken we naar boven uit de wig m-m' dan vergis ik me en gaan we eerst naar 315,7, om vervolgens alsnog te gaan dalen. We moeten haast wel binnen de banden sluiten morgen, dus op of onder 312,5. Zakken we door 313,5 en lijn m dan is dat een uitbraak naar beneden uit de wig en krijgen we een correctie. Steun kan er dan eventueel zijn rond 312,4, 310,6 en 308,6, ik kijk dan verder aan de hand van het koersverloop rond die grenzen.

En dan nog dit...

Menig goudbezitter zal de afgelopen dagen een zucht van verlichting hebben geslaakt. Niet alleen de aandelenkoersen stegen, maar ook de goudprijs. 

  • De stijging van de afgelopen dagen was een belangrijke ontwikkeling. De goudprijs was voordien namelijk naar beneden uit het stijgende lange termijn trendkanaal p-p' gevallen, had de onderkant ervan getest en leek vervolgens verder te dalen. De verzwakking van de dollar die het gevolg was van het Europese akkoord van afgelopen vrijdag zorgde echter voor herstel van de goudprijs. Goudbezitters hebben dus even lucht gekregen door het herstel, al is er nog wel een stijging boven de top rond $1641 en lijn p nodig voordat er echt een bodem staat. Zolang die ontwikkeling er niet is kan de opleving nog tijdelijk van aard zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 3 jul 2012, 18.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 jul 09.15u: AEX houdt opmars nog steeds aan

3 jul 10.00u: Weerstandsniveau 312,4 is bereikt

3 jul 11.00u: Gedaald en een bodem rond 310,8

Randstad: Na een lagere top wederom onder druk

3 jul 12.00u: Opnieuw steun AEX-index bij 310,8

3 jul 13.00u: Afgelopen uur vrijwel geen beweging

3 jul 14.00u: AEX nadert de top van vanmorgen

3 jul 15.00u: Index dicht bij top 312,4 gehouden

Brunel: Vlag in ontwikkeling onder weerstandsgrens

3 jul 16.00u: AEX is door de grens 312,4 gebroken

3 jul 17.00u: Weerstand gevonden in grens 313,5

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven