ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090112

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft vandaag een poging gewaagd om de vlag af te ronden die zich in de daggrafiek aan het ontwikkelen is. Dit lukte niet, want de index keerde na boven het patroon te zijn geweest terug binnen de lijnen. De candle die daarbij ontstond is een inverted hammer die wijst op de aanwezigheid van weerstand. Morgen ga ik uiteraard kijken of het patroon alsnog afgerond wordt, want dat zou een voorzetting naar boven veroorzaken.

  • Er zijn in het geval we zouden dalen zoals ik vorige week al schreef drie mogelijke steunniveaus. Dit zijn 309,1 (top 7 dec 2011), 307,5 (neklijn omgekeerd hoofd en schouders patroon) en 305,4 (bodem 29 dec 2011). De grens 307,5 is het belangrijkst. Zolang we boven deze grens koersen is het omgekeerd hoofd en schouders patroon tenslotte nog geldig en kunnen we dientengevolge uitzien naar een vervolg naar boven. Dit zou veranderen mochten we onder 307,5 komen, want dat zou het patroon ongeldig maken. Ik houd om twee redenen rekening met de mogelijkheid dat de AEX terugkeert onder 307,5, ten eerste omdat de candle van afgelopen vrijdag in de weekgrafiek een potentiŽle top aangeeft en ten tweede omdat de afronding van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de laatste week van december tot stand gekomen is. Dit is een week met laag volume, wat de waarde van de formatie aanmerkelijk vermindert. Een doorbraak laat zich dan namelijk gemakkelijk afdwingen, daar zijn niet zoveel orders voor nodig. Zeker van een terugkeer onder 307,5 kan ik uiteraard niet zijn, zeker niet omdat de markt naar uit de vlag blijkt duidelijk streeft naar een stijging. Ik let echter wel op of deze ontwikkeling zich eventueel voordoet.

AEX daggrafiek BB 090112

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is nog altijd dusdanig dat er zich in deze grafiek zowel een stijging als een daling voor zou kunnen doen. De index staat namelijk midden in de bovenste band, waardoor een stijging naar de bovenste lijn en een daling naar de middellijn beide mogelijk zijn.

AEX uurgrafiek 090112

  • Er lag in de uurgrafiek vandaag wederom weerstand rond de stippellijn op 313,8. Zou de AEX morgen stijgen en door deze stippellijn breken dan zou dat een omgekeerd hoofd en schouders patroon opleveren waarvan de stippellijn rond 313,8 de neklijn zou zijn. Het zou een doel niet ver onder de top rond 318,2 geven, waardoor ik op dat moment die top als richtpunt zou nemen. Ik zou uiteraard wel controleren dat de index ook het 50% niveau rond 313,9, het 61,8% niveau rond 315 en de stippellijn rond 315,1 uit zou nemen.

AEX kwartiergrafiek 090112

  • In de kwartiergrafiek staan Fibonacci lijnen over de laatste stijging, andere lijnen dus dan die in de uurgrafiek. U ziet dat we steun vonden bij het 61,8% niveau 311,2 en hierdoor de weg naar boven open hielden. Zouden we door 311,2 zakken dan wordt het beeld zwakker, we gaan dan naar de bodem rond 309,7 of lager.

Resumerend: 

Een poging om de vlag in de daggrafiek af te ronden met een uitbraak naar boven is mislukt. De markt zou het morgen echter opnieuw kunnen proberen. We moeten daarvoor wel boven het 61,8% niveau 311,2 in de kwartiergrafiek blijven. Zou de AEX oplopen en door 313,8 breken dan keert de graadmeter naar alle waarschijnlijkheid terug naar 318,2, met de kanttekening dat we dan wel moeten verifiŽren dat de graadmeter door 311,9, 315 en 315,1 breekt. Dalen we morgen onder 311,2 dan glijden we weg naar 309,7 of lager. Andere mogelijke steunniveaus zijn dan 309,1, 307,5 en 305,4, waarvan 307,5 als neklijn van het vorige maand in de daggrafiek afgeronde omgekeerd hoofd en schouders patroon het belangrijkst is. De index moet boven 307,5 blijven wil de markt dit patroon geldig houden.

En dan nog dit...

Vanavond gaat de schijnwerper op een niet vaak voorkomend patroon in de daggrafiek van de Duitse DAX.

  • De lijnen die ik langs de laatste groep candles heb getrokken vormen samen een op een toeter lijkend patroon. Het is een omgekeerde wig, een patroon met uit elkaar lopende (divergerende) dalende lijnen. Het staat in de boeken als een potentieel voortzettingspatroon, maar het is wel een formatie die door de divergerende lijnen om aandacht vraagt. Die lijnen tonen hoe langer de index ertussen blijft namelijk een toenemende strijd. Op iedere beweging naar boven of beneden volgt namelijk een nog grotere tegengestelde beweging. Het patroon geeft grote onrust aan. Het lijkt me dan ook raadzaam niet zonder meer van een uitbraak aan de bovenkant en een voortzetting naar boven uit te gaan, maar ook de mogelijkheid van een uitbraak naar beneden in de overwegingen te betrekken. In het laatste geval zou het geen voortzettingspatroon meer zijn, maar een omkeerpatroon. Ik let dus zowel op het koersverloop ten opzichte van de bovenste als ten opzichte van de onderste lijn, net zolang tot een van beide lijnen doorbroken is en de markt de keuze tussen stijgen en dalen heeft gemaakt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 9 jan 2012, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 jan 09.15u: Beurs is gestart met een stijging

9 jan 10.00u: Doorbraakpoging door dalende lijn

9 jan 11.00u: Markt geeft pogingen nog niet op

9 jan 12.00u: Dalende lijn nog altijd niet doorbroken

9 jan 13.00u: Geen gebrek aan vasthoudendheid

9 jan 14.00u: AEX naar boven door lijn gebroken

9 jan 15.00u: Hogere bodem van beursgraadmeter

9 jan 16.00u: Beeld is na opening VS veranderd

Reed Elsevier; Poging markt om erger te voorkomen

9 jan 17.00u: Opgeveerd, maar weer onder druk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven