ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020112

  • De AEX-index is op de eerste beursdag van het jaar met 1,4% gestegen, wat het resultaat was van een slimme tactiek van de kant van kopende partijen in combinatie met laag volume. Op momenten dat de beweging naar boven stokte kwam er steeds weer extra vraag. Er werden op dergelijke momenten extra koopopdrachten ingelegd, zoals duidelijk zichtbaar was aan snelle stijgingen in de 1minuut grafiek van de beursgraadmeter. Deze manier van handelen had door het lage volume veel invloed op de koersbewegingen van de AEX. Het volume was overigens laag omdat de Amerikaanse beurzen vandaag gesloten blijven. De beursindex steeg de gehele dag moeiteloos. De slotveiling tenslotte bracht ons een stijging van maar liefst een heel indexpunt, terwijl deze veiling nota bene bedoeld is te voorkomen dat partijen de index aan het slot nog snel een zet geven. Dit gebeurde vorige week ook al, zoals ik afgelopen vrijdag schreef. De slotveiling beantwoordt in een dunne markt als deze duidelijk niet aan de doelstelling.

  • Het effect van dit alles op de AEX is duidelijk, de index heeft de opmars naar boven voortgezet. Het eerste doel van de beweging omhoog is nu de stippellijn rond 318,2. Afgelopen vrijdag noemde ik daarenboven nog de grenzen 326,9 en 329,2, maar het eerste niveau van deze twee komt uiteraard pas aan de orde zou de top rond 318,2 doorbroken worden. Het is vooraf nooit zeker of dit lukt, daarom kijk ik morgen eerst maar aan wat de ontwikkeling ten aanzien van 318,2 wordt.

AEX daggrafiek BB 020112

  • Kijk ik naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan constateer ik dat de ontwikkeling sprekend lijkt op die van 10 oktober jongstleden. Het koersverloop van die dag maakte onderdeel uit van een stijgende trend in wording, een trend waarbij de AEX en de bovenste lijn van de Bollinger Bands samen optrokken naar boven. Ik ga de komende dagen uiteraard na in hoeverre het verloop aan blijft sluiten bij die ontwikkeling.

  • De index is iets boven de banden gesloten en dat wil zeggen we in ons achterhoofd rekening moeten houden met de mogelijkheid van een daling waarmee we dan terugkeren binnen de banden. Een index kan overigens enkele dagen boven zo'n lijn blijven, zeker van een daling ben ik dus niet. Ik houd de optie gezien het slot boven de banden echter wel open.

AEX uurgrafiek 020112

  • In de uurgrafiek ziet u dat we ons voor wat de korte termijn betreft kunnen laten leiden door het kanaal h-h'. De beweging omhoog is zolang de index binnen dit kanaal of erboven koerst naar boven gericht. De stippellijn rond 318,2 ligt binnen bereikt. 

  • Van een correctie op de laatste stijging zou het alleen komen bij een daling onder lijn h en de stippellijn rond 315,4, daar wil ik echter niet bij voorbaat op speculeren. Mocht die ontwikkeling zich voordoen dan krijgt u in mijn updates de potentiŽle steunniveaus van me.

AEX kwartiergrafiek 020112

  • Kijkt u in de kwartiergrafiek eens naar de laatste candle. Deze laatste candle ontstaat om 17.35u als de vijf minuten durende slotveiling beŽindigd wordt. De index werd een vol punt naar boven gezet in een veiling die juist is opgezet om dergelijke bewegingen te voorkomen.
  • In deze grafiek ziet u de lijnen h en h' van het stijgend kanaal waarin we ons bevinden, alsmede de stippellijnen op 315,4 en 318,2. Dit zijn de lijnen waarop ik morgenochtend om te beginnen let.

Resumerend: 

De AEX mocht niet dalen vandaag, dat is helder. Vraag op de juiste momenten en een slotveiling waarin de kroon op het werk werd gezet brachten de beurs een winst van 1,4%. Eerste potentiŽle doel is nu de stippellijn rond 318,2, een doel dat haalbaar is zolang we in het stijgend kanaal h-h' blijven of daar naar boven uitbreken. Zouden we naar beneden door de stippellijn rond 315,4 en de onderkant van het kanaal breken dan zouden we een correctie krijgen op de laatste stijging, maar op die mogelijkheid wil ik niet vooraf speculeren. De markt heeft tenslotte de blik naar boven gericht en dat is de leidende factor.

En dan nog dit...

Bij onze oosterburen was de winst van vandaag nog groter, de DAX sloot namelijk drie procent boven het slot van afgelopen vrijdag. Het proces was overigens gelijk aan dat bij ons, namelijk extra vraag met als gevolg een versnelling naar boven op momenten dat de opmars leek te haperen.

  • De Duitse beursgraadmeter is op overtuigende wijze door de toppen gebroken die eerder in de loop van december waren ontstaan en tevens door het 61,8% niveau van de laatste dalingsfase. Hier ligt een terugkeer naar de top rond 6170 of hoger technisch voor de hand. Wel heb ik ook hier op grond van de versnellingen naar boven die precies op de juiste momenten tot stand werden gebracht zo mijn twijfels. Het koersverloop was haast te mooi om waar te zijn. Daarom kijk ik morgen -hoewel de stijging overtuigend is- voor alle zekerheid toch maar of er niet alsnog een terugslag komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 2 jan 2012, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 jan 09.15u: Beursjaar 2012 start met stijging

2 jan 10.00u: AEX tot nog toe verder omhoog

2 jan 11.00u: Index aangekomen bij niveau 315,3

2 jan 12.00u: Een klein toppatroontje in de grafiek

2 jan 13.00u: Patroontje al weer ongeldig gemaakt

2 jan 14.00u: AEX is terug bij top van vanmorgen

Blik op vijf beursindices (column Beursplaza)

2 jan 15.15u: Markt neemt nog geen gas terug

2 jan 16.00u: AEX-index is weer verder gestegen

Unilever: Omhoog uit 14 jaar lange zijwaartse trend

2 jan 17.00u: Bovenkant kanaal was weerstandslijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven