ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220212

  • De engulfing bearish line van gisteren is bevestigd als top, want er is vandaag een daling op gevolgd. Die daling was behoorlijk, 1,1%, en bracht de beursindex terug bij de stippellijn rond 326,9. Dit is een potentieel steunniveau en ik ga morgen dus volgen of de markt er eventueel in slaagt de beursgraadmeter weer naar boven te brengen vanaf deze lijn.

  • Lukt dat niet en dalen we verder dan wil dat zeggen dat het gap van afgelopen vrijdag gesloten gaat worden. Het is dicht zodra we een daling naar 325,3 of lager kunnen noteren.

  • Onder 325,3 is de belangrijkste grens die op 319,8, een punt waar we twee bodems maakten. Deze bodem is van belang omdat het de laatste bodem is in het proces van hogere bodems dat we sinds november 2011 hebben in deze grafiek. Een eventuele daling hieronder zou hier een einde aan maken en dus een omslag inhouden. Zolang we dalen kijk ik daarom goed wat het verloop ten opzichte van deze grens is.

AEX daggrafiek BB 220212

  • Omdat de AEX in de daggrafiek met Bollinger Bands nog boven de middellijn staat is het nog te vroeg om ons zorgen te maken om een eventueel einde van de opwaartse trend. De graadmeter staat in het bovenste deel van deze indicator en dat is positief. De middellijn kan eventueel steun vormen.

AEX uurgrafiek 220212

  • De AEX koerst in de uurgrafiek in een dalend trendkanaal naar beneden, namelijk het kanaal e-e'. Daarbinnen is een tweede kanaal gevormd, namelijk dat tussen de lijnen e en f. Zou de index morgen naar boven door lijn f breken dan geeft dat een kans op een stijging naar lijn e'. Blijft de beursgraadmeter daarentegen onder lijn f dan houdt dat in dat de index de daling aanhoudt. We zouden dan zoals ik bij de daggrafiek schreef het gap van vrijdag kunnen gaan sluiten met een daling naar 325,3 of lager.

  • Behalve de lijnen van het kanaal kunnen ook de Fibonacci niveaus van de stijging 319,8 - 333,1 nog een rol spelen. Er kan steun zijn rond 326,4 (50%) en 324,8 (61,8%). Daaronder hebben we dan nog de lijn rond 323,8 die eerder steun en weerstand vormde en nog lager komen we dan bij 319,8 uit.

AEX kwartiergrafiek 220212

  • In de kwartiergrafiek ziet u het beeld van de uurgrafiek, maar dan uitvergroot. De grafiek biedt geen nadere informatie.
  • Voordat ik verder ga wil ik nog wel iets rectificeren. In mijn laatste twee updates repte ik over een meevallend en een tegenvallend cijfer voor de Amerikaanse verkoop bestaande woningen over respectievelijk de maand december en januari. Ik heb het verkeerd gezien, beide cijfers vielen tegen. Het december cijfer is namelijk naar beneden herzien en niet zoals ik schreef naar boven. Een foutje mijnerzijds dus.

Resumerend: 

De AEX is gedaald en het toppatroon van gisteren dus bevestigd. De index is aangekomen bij de stippellijn rond 326,9 in de daggrafiek en dat is een potentieel steunniveau. De graadmeter zou morgen dus kunnen stijgen. Daarvoor is in de uur- en de kwartiergrafiek een stijging boven lijn f nodig, waarna de index naar lijn e' zou kunnen gaan. Dat is de bovenzijde van het dalend kanaal e-e' dat is ontstaan. Dalen we dan kan lijn e steun vormen en daaronder zijn de grenzen 326,4, 325,3, 324,8 en 323,8 van belang als mogelijke steunniveaus. Ik veronderstel dat we dan in ieder geval naar 325,3 gaan om het gap van vrijdag te sluiten. Een eventuele daling onder 323,8 zou een terugkeer naar 319,8 signaleren, een belangrijk niveau omdat het de laatste bodem is uit het proces van hogere bodems in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Het was gisteren feest op de Amerikaanse aandelenmarkt. De Dow Jones kwam namelijk even boven 13.000 punten, iets dat alle media haalde. Het feest kan echter snel over zijn, want er is aanleiding om te veronderstellen dat er een daling gaat volgen.

  • Het koersverloop in de daggrafiek van de Dow Jones heeft namelijk de vorm van een wig en de indicator onder de grafiek vertoont divergentie. Dit is reden om rekening te gaan houden met een mogelijke daling. Speculeren daarop is uiteraard nog gevaarlijk. Er komt pas een correctie zodra er daadwerkelijk een neerwaartse uitbraak uit de wig in de grafiek staat en zover is het nog niet. Het kan echter geen kwaad er alvast voorzichtig rekening mee te houden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 22 feb 2012, 19.21u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 feb 09.15u: Lager, maar boven bodems 329,4

22 feb 10.00u: Door bodems van gisteren gezakt

22 feb 11.00u: AEX-index is gedaald naar 328

22 feb 12.00u: Naar beneden uit driehoek gebroken

22 feb 13.00u: Beursgraadmeter daalt richting 327,1

22 feb 14.00u: Vlag in ontwikkeling in de daling

22 feb 15.00u: AEX op bovenkant gap van vrijdag

22 feb 16.00u: Beursindex bij het niveau 326,9

22 feb 17.00u: Markt twijfelt over het vervolg

Euro opnieuw bij 38,2% (analyse valutaplaza)

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven