ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210212

  • De candle die vandaag is gevormd is een engulfing bearish line en dat is een potentieel toppatroon. Morgen is het zaak om na te gaan of de candle bekrachtigd wordt als top, want bekrachtiging is noodzakelijk bij een candlestick patroon. Dalen we morgen dan is het daadwerkelijk een volgende top in deze grafiek.

  • Dalen we inderdaad dan kan de stippellijn rond 326,9 mogelijkerwijs voor steun en bodemvorming zorgen. Zouden we er daarentegen doorheen zakken dan gaan we naar 325,3 of lager om het gap van vorige week vrijdag alsnog te sluiten.

  • Het hoogste punt van gisteren lag op 333,1. Stijgen we en nemen we die grens uit dan verliest het potentiŽle toppatroon zijn waarde. De AEX zou dan toch weer verder stijgen.

AEX daggrafiek BB 210212

  • De beursindex is teruggekeerd in de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Dit maakt in principe een vervolg naar boven weer mogelijk. De terugkeer binnen de banden kan nochtans ook in een daling naar de middellijn resulteren. Op dit moment hebben we dus niets aan deze indicator.

AEX uurgrafiek 210212

  • Vandaag vonden we tweemaal steun rond het 61,8% niveau van de stijging 327,1 - 333,1 rond 329,4. Dit wil zeggen dat de index verder kan stijgen, een 61,8% niveau is namelijk een prima beginpunt voor een volgende beweging naar boven.

  • Zouden we echter door het laagste punt 329,3 van vanmiddag zakken dan gaan we naar 328 of 327,1 met onze aandelenmarktgraadmeter. Mocht daarop een daling onder 327,1 en 326,9 volgen dan is zoals we in de daggrafiek zagen de onderkant van het gap van jongstleden vrijdag rond 325,3 een plausibel doel. Daar kan dan eventueel steun gevonden worden.

AEX kwartiergrafiek 210212

  • Er ontstond aan het einde van de middag een top rond 331,1, gevormd door twee inverted hammers. Breken we door die top naar boven dan kan er weerstand zijn rond het 50% niveau 331,2, maar dat is omdat het vlak boven die top ligt onwaarschijnlijk. Meer kans op weerstand is er dan rond het 61,8% niveau op 331,7 en bij 332. Eenmaal daarboven zou een aanval op de toppen van gisteren en vandaag volgen.

Resumerend: 

Deze beursdag heeft in de daggrafiek een potentieel toppatroon opgeleverd, waarvan we morgen moeten gaan zien of het bevestigd wordt als top. De markt heeft met een dubbele bodem op het 61,8% niveau in de uurgrafiek in ieder geval een opzetje gemaakt voor een vervolg naar boven. Het is dus niet zeker dat het patroon in de daggrafiek inderdaad bevestigd gaat worden. Er is aan het einde van de middag in de kwartiergrafiek rond 331,1 een top neergezet. Breken we daar doorheen dan kan er weerstand zijn rond 331,7 en 332, daarboven zou een aanval op de top rond 333,1 volgen. De AEX zou boven die grens de winst van de laatste tijd verder uitbouwen. Zakken we evenwel door 327,1 en 326,9 dan gaan we naar 325,3 om het gap van vorige week vrijdag te sluiten. Die grens zou dan eventueel steun kunnen zijn.

En dan nog dit...

Vorige week donderdag schreef ik over een rechthoek die zich na de uitbraak uit een stijgend kanaal in de daggrafiek van de DAX had gevormd. U zult wellicht nieuwsgierig zijn wat daarop gevolgd is, daarom vandaag dit podium voor de Duitse beursgraadmeter.

  • De DAX is welgeteld ťťn dag onder het trendkanaal y-y' geweest en keerde toen al weer terug binnen dit patroon. De rechthoek waar ik donderdag over schreef is bekroond met een uitbraak naar boven en dat betekende meteen de terugkeer in het kanaal. We zullen moeten gaan zien of lijn y wederom steun gaat vormen. Is dat het geval dan gaat de Duitse beurs proberen haar beursindex boven de stippellijn rond 6992 te brengen, een grens waar in juni vorig jaar een bodem lag. 
  • Onder de grafiek ziet u een indicator, namelijk de Relative Strength Index (RSI). Deze indicator blijkt terwijl de index een nieuwe top maakte deze niet te hebben bevestigd met een top boven de vorige. De RSI bleef daar iets onder, een verschijnsel dat divergentie heet. Deze divergentie vormt samen met de hoge stand van de indicator een aanwijzing voor mogelijke topvorming. Het is kortom niet zeker dat lijn y steun gaat vormen en evenmin zeker dat de DAX verder zal stijgen. Laat ik hierbij wel opmerken dat de RSI een indicator is en dus niet meer dan een indicatie voor een mogelijk koersverloop geeft. Bevestiging moet altijd komen uit de koersontwikkeling, want het actuele verloop is uiteindelijk altijd bepalend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 21 feb 2012, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 feb 09.15u: AEX naar het gap van gisteren

21 feb 10.00u: Steun bij 38,2% Fibonacci niveau

21 feb 11.00u: Gap van gisteren wordt gesloten

TNT Express: Koers 60,5% gestegen na bod UPS

21 feb 12.00u: AEX gedaald naar 61,8% niveau

21 feb 13.00u: Steun op technisch vreemde plaats

21 feb 14.15u: Vlag in kwartiergrafiek van de AEX

21 feb 15.00u: Nog geen daling gevolgd op de vlag

21 feb 16.00u: AEX alsnog naar beneden gegaan

PostNL: Sprong door overnamebod op TNT Express

21 feb 17.00u: Beurzen VS helpen ons aan herstel

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven