ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160212

 • De aandelenmarkt heeft vandaag een openingsverlies van 0,9% omgezet in een slotwinst van 0,7% en dat mag een sterke prestatie worden genoemd. Het laagste punt 319,8 lag een fractie boven een bodem die eerder rond 319,6 was ontstaan. Feitelijk hebben we een dubbele bodem op dat niveau. Het slot van de dag lag op lijn r, dat is de onderkant van de wig r-r' van vorige week. Een belangrijk deel van de markt blijft proberen de AEX terug boven deze lijn te krijgen, wat een ongewone ontwikkeling is. Een correctie, gebruikelijk na de afronding van zo'n wig, komt er maar niet. De ontwikkeling kan overigens wat te maken hebben met de expiratie van morgen en belangen van partijen die daaraan gekoppeld zijn. Ik kijk daarom nu al uit naar de komende week, benieuwd of de markt dan wel gas terugneemt. Technisch plaatst de koersontwikkeling van de afgelopen dagen me in een onmogelijke positie, want ik slaag er hoe ik het ook wend of keer niet in om de ontwikkeling te verklaren. Het zij zo, ik kan het niet veranderen.

 • Morgen weegt het verloop ten opzichte van lijn r uiteraard zwaar. Deze lijn vinden we dan rond 325,6, iets boven het hoogste punt 325,3 van vandaag. Breken we door lijn r dan gaat de AEX naar de stippellijn rond 326,9 of hoger. Blijven we daarentegen onder de lijn dan zouden we de komende week alsnog de neerwaartse beweging kunnen krijgen die voort had moeten komen uit de wig r-r'. Die daling zouden we krijgen als de index door 319,8 en 319,6 zou zakken.

AEX daggrafiek BB 160212

 • Het koersverloop oogt in de daggrafiek met Bollinger Bands al net zo vreemd als in de vorige grafiek. De index keerde van een stand ruim onder de middellijn terug naar een stand er ruim boven. De index koerst weer in het bovenste deel van de indicator en dat zou kunnen uitmonden in een opwaartse trend.

 • In deze grafiek ziet u overigens goed dat de candle van vandaag zijn vier voorgangers omvat. Het is een sterke engulfing bullish line. Er staat nu dus een bodempatroon terwijl we in feite maar ťťn dalingsdag hebben gehad, namelijk op 10 februari jongstleden. Heel bijzonder.

AEX uurgrafiek 160212

 • Bestuderen we de uurgrafiek dan zien we dat een sterke stijging ons vanmiddag tot lijn u heeft gebracht. Deze lijn vormde eergisteren weerstand en zou dat weer kunnen gaan doen. Verder naar boven kunnen we alleen door af te rekenen met lijn u. Mogelijke weerstandsniveaus zouden dan de lijnen zijn die eerder een rol speelden, namelijk die op 326,3, 326,9, 327,4 en 328.

 • In de grafiek ziet u de steile lijn y. De korte termijn trend is zolang we ons boven deze lijn bevinden naar boven gericht en sterk.

AEX kwartiergrafiek 160212

 • Ingaan op de vraag wat er zou gebeuren mochten we onder lijn y komen wil ik maar in beperkte mate. Daar serieus op in gaan zou gezien het feit dat er nog geen top in de grafiek staat voorbarig zijn. Ik wil me beperken tot de opmerking dat er steun zou kunnen liggen rond de doorbroken lijnen 323,8, 323,1 en 322,1.

Resumerend: 

Een bodempatroon waarvan de onderkant ter hoogte ligt van de voorgaande bodem op 319,6, dat is het resultaat van een koersstijging van -0,9% naar +0,7%. Het slot lag op lijn r, de onderkant van de wig van vorige week. Die lijn ligt morgen rond 325,6 en speelt morgen een belangrijke rol als potentiŽle weerstandslijn, net als lijn u in de uur- en kwartiergrafiek. Breken we door beide lijnen dan volgt een stijging naar 326,3, 326,9, 327,4, 328 of hoger. Komt er daarentegen een top te staan bij de lijnen r en u dan zouden we de komende week toch nog de daling kunnen krijgen die na de afronding van de wig van vorige week vrijdag voor de hand lag. Dat scenario zouden we krijgen bij een daling onder 319,6. Voor de korte termijn hebben we echter eerst te maken met lijn y in de kwartiergrafiek. De sterke opwaartse korte termijn trend blijft gehandhaafd zolang we boven deze lijn zijn. Zouden we door lijn y zakken dan kan er steun liggen rond 323,8, 323,1 en 322,1. Omdat we nog geen top hebben in de kwartiergrafiek en dus nog verder kunnen stijgen wil ik daar op dit moment niet over zeggen.

En dan nog dit...

Vanavond wil ik met u kijken wat er bij onze oosterburen is gebeurd, iets dat uiteraard van belang is voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen van onze beursbarometer.

 • De DAX brak vanmorgen bij de opening naar beneden uit het kanaal y-y' en vond direct steun ter hoogte van een voorgaande bodem. Bij de uitbraak ontstond een breakaway gap, een type gap dat ik om eerlijk te zijn niet graag zie. Breakaway gaps worden namelijk soms wel en soms niet gesloten en dat plaatst je als analist in een moeilijke positie. Achteraf blijkt de DAX het gap mooi gesloten te hebben en de Duitse beursgraadmeter zou morgen dientengevolge een daling in kunnen zetten. 
 • Er is echter ook nog een andere invalshoek. De stippellijnen rond 6650 en 6830 vormen samen namelijk een rechthoek, een patroon dat te boek staat als een voortzettingspatroon. Hoewel de DAX dus uit het trendkanaal is gevallen stuurt de markt impliciet nog steeds aan op een vervolg naar boven. De rechthoek is af zodra de grens 6830 uitgenomen wordt. 
 • Kijk ik naar de amplitude van de rechthoek en die van het voorafgaand kanaal dan is het echter ook nog mogelijk dat er in de nabije toekomst een dalend trendkanaal gaat ontstaan. De hoogte van het kanaal en de rechthoek zijn namelijk ongeveer gelijk en een rechthoek wordt onder die omstandigheid nog wel eens een toppatroon.
 • De conclusie op dit moment is dat alle opties ondanks de uitbraak uit het kanaal y-y' nog op tafel liggen. Dat is vooralsnog dus winst voor de bulls in de Duitse markt, dit gezien het feit dat een val uit een trendkanaal over het algemeen als negatief wordt beleefd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 16 feb 2012, 19.22u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 feb 09.15u: AEX met groot gap naar beneden

16 feb 10.00u: Gap voor het grootste deel gesloten

16 feb 11.00u: AEX is bij bovenkant gap gebleven

16 feb 12.00u: Poging om correctie recht te zetten

16 feb 13.00u: Weerstand bij 50% Fibonacci niveau

16 feb 14.00u: Koersverloop heeft vorm van vlag

16 feb 15.00u: PotentiŽle wig na stijging door cijfers

16 feb 16.00u: AEX naar boven uit stijgende wig

VastNed Retail: Aandeel wederom in stijgende wig

16 feb 17.00u: Potentieel toppatroon kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven